fr
en
es
ca
Visitant Anònim  
Pàgina d'inici d'Ornitho
 
Entitats col·laboradores
Consultar
  Observacions
    - 
Els darrers 2 dies
    - 
Els darrers 5 dies
    - 
Els darrers 15 dies
  Dades i anàlisis
    - 
Falcó de la reina 2018
    - 
Corriol pit-roig 2018
    - 
Aligot vesper 2018
    - 
Cigonya blanca 2018
    - 
Cabirol 11-18
    - 
Rata d’aigua 16-18
    - 
Dragó comú 16-18
    - 
Granota pintada 11-18
    - 
Tòtil comú 2018
    - 
Gambúsia 16-18
    - 
Migradora dels cards 2018
    - 
Arlequí 16-18
    - 
Atalanta 2018
    - 
Verdeta d'ull blanc 16-18
    - 
Emperador divagant 2018
    - 
Ferrer camanegre 16-18
    - 
Llagostot egipci 2018
    - 
Tettigettalna argentata 15-17
    - 
Cephalanthera longifolia 2018
    - 
Ophrys catalaunica 2018
    - 
Anacamptis pyramidalis 2018
    - 
Platanthera bifolia 2018
 - 
Galeria d'imatges i sons
Informació
 - 
Darreres notícies
  Ajuda
    - 
Comitès i gestors Ornitho.cat
    - 
Espècies parcialment ocultes
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Sobre les orquídies
 - 
Identificació


Darreres notícies
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 183
 
dijous 14 juny 2018
technews
Novetats als mapes a Ornitho.ad

Gràcies a l'equip tècnic de Biolovision, hem pogut recuperar les capes de Google Maps per Andorra. Aquestes capes no estan disponibles a ornitho.cat, on s'han implementat les detallades capes de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Si voleu entrar observacions del territori català via web, cal fer-ho com sempre des del portal ornitho.cat utilitzant els nous mapes de l'ICGC. Però si voleu entrar observacions d'Andorra podeu accedir a ornitho.ad i així podreu utilitzar els mapes de Google.

enviat per Martí Franch
 
dimarts 12 juny 2018
technews
Novetats als mapes a Ornitho.cat

Com comentàvem a l'anterior notícia, ornitho.cat ja no pot utilitzar els mapes de google, incloent la vista satèl·lit. Estem treballant per trobar les millors solucions possibles, i ja tenim les primeres novetats.

Avui ja estan disponibles a ornitho.cat les capes cartogràfiques i ortofotos de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Això ens permet utilitzar els detallats mapes i creiem que cubreix a la perfecció les nostres necessitats com a naturalistes. Per defecte us mostrarà la capa topogràfica, però podeu seleccionar l'ortofo des de la icona de capes a la cantonada super esquerra del mapa, a la pantalla d'introducció d'observacions.

Els mapes de l'ICGC, però, no cobreixen Andorra. Ara per ara a Andorra podeu utilitzar la capa OpenStreetMap, però ja estem intentant implantar una solució per Andorra. N'informarem tan aviat com hi hagi novetats.

Moltes gràcies a tots per la comprensió!

enviat per Martí Franch
 
dilluns 11 juny 2018
technews
Canvis en els mapes disponibles a Ornitho.cat i Ornitho.ad

El 10 de juny van deixar d'estar disponibles les capes de Google Maps en els mapes d'Ornitho.cat i Ornitho.ad, incloent la vista satèl·lit, i s'han substituit per una capa OpenStreetMap. Molts de vosaltres heu contactat amb l'equip d'Ornitho.cat i Ornitho.ad preocupats per aquesta modificació.

El motiu del canvi és que Google recentment ha anunciat canvis en la seva política respecte l'ús dels mapes, i a partir d'ara ja no és gratuït per a les aplicacions externes que en fan ús. En el cas dels portals ornitho de tot Europa aquest canvi suposa un cost molt elevat que ha obligat a treure aquests mapes dels portals. Provisionalment s'han substituït per una capa OpenStreetMap, però som conscients de les seves limitacions, ja que sovint és difícil ubicar amb precisió les nostres observacions.

Ara mateix estem treballant per trobar alternatives que ens permetin recuperar capes detallades de qualitat i fotografies aèries/vistes satèl·lit. Esperem poder anunciar millores ben aviat. Mentrestant podem continuar utilitzant el portal utilitzant la capa OpenStreetMap.

Aquest canvi també afectarà l'aplicació NaturaList, i tots els equips de la familia Ornitho estem buscant la millor solució també per a l'app.

enviat per Martí Franch
 
dijous 7 juny 2018
avinews
Aus
Continua la irrupció d'estornells rosats!

La darrera setmana s'han detectat estornells rosats Pastor roseus a 7 localitats, entre l'Alt Empordà, el Baix Empordà, Osona, el Baix Llobregat, el Segrià i el Montsià. Encara poden aparèixer a més llocs, així que val la pena estar atents!

Recordeu que podeu veure el mapa amb totes les observacions d'ornitho.cat aquí, i per això us animem a registrar-hi les vostres observacions:

https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=30239

 

Com a novetat, podeu veure un mapa amb totes les observacions registrades durant aquesta irrupció a tots els portals ornitho europeus:

https://data.biolovision.net/index.php?m_id=30001

enviat per Martí Franch
 
dimecres 6 juny 2018
avinews
Es constaten els peculiars patrons de pas primaveral de força espècies

Ara que ja s'està acabant el pas de primavera podem constatar molt bé les peculiaritats dels patrons de pas que han mostrat moltes espècies de migradors de llarga distància enguany. Aquí us deixem amb sis bons exemples.  

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/sumarispring2018.png

I aquí teniu sis altres exemples d'ocells no passeriformes.

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/sumarinopas.png

 

L'equip d'ornitho.cat

enviat per Gabriel Gargallo
 
dimecres 30 maig 2018
avinews
Aus
Atents als estornells rosats! Irrupció històrica a l'oest d'Europa!

Els darrers dies s'està donant una irrupció històrica d'estornells rosats provenint de l'est d'Europa i avançant cap a l'oest en tan sols una setmana, passant ja per Hongria, Àustria, Alemanya i arribant a centenars a Itàlia i Suïssa. Després de nombroses observacions al sudest de França, a Espanya ja s'ha observat un estol de 12 exemplars a Saragossa, i individus a Osca, Navarra i a l'illa de Cabrera. Ahir, finalment, es van detectar els primers 2 exemplars a Catalunya, a Castelló d'Empúries.

És esperable que durant els propers dies es localitzin més exemplars. Poden aparèixer tant individus sols, com estols de fins i tot algunes desenes d'exemplars. A tot Europa estan apareixent especialment lligats a moreres i cirerers en fruit, així que són bons llocs per començar a buscar!

Com sempre, val la pena sortir a buscar-los per comprovar la magnitud d'aquest fenòmen, documentar les observacions compartint-les als portals on-line i mantenint el rigor. Recordem que l'estornell rosat és una raresa a tota la Península Ibèrica i, per tant, les observacions han de ser homologades pels comitès de rareses. Per això, fins i tot si durant uns dies hi ha moltes observacions a l'oest d'Europa, és molt important documentar-les correctament, preferentment amb fotografies.

A aquest enllaç es podrà seguir la irrupció a Catalunya.


Sort i a gaudir d'aquest fenòmen històric!

 

fotografia: Jean Bisetti

enviat per Martí Franch
 
dijous 24 maig 2018
tipnews
Aus
Ja ha sortit el report del SOCC + Nou Atles número 16!

Ja podeu llegir el nou report del SOCC + Nou Atles des del web de l'ICO.

Aquesta número inclou: 

- l'actualització de les tendències dels ocells nidificants
- el paper del SOCC ampliat per al càlcul d'estimes de poblacions per al Nou Atles
- el Living Planet Index, un indicador de l'estat de conservació de la biodiversitat que incorpora els seguiments de diferents grups taxonòmics
- informació del Nou Atles: els principals objectius pels propers mesos
- el botxí a Catalunya: què en sabem a partir dels seguiments SOCC i Atles

Entre els continguts, trobareu una selecció de 6 de les espècies menys detectades al Nou Atles i a les quals encara hem de dedicar un esforç important per acabar de trobar-les a més quadrats de 10x10:

Document per descarregar :  reportsocc16-2018-2927.pdf
enviat per Martí Franch
 
dimecres 16 maig 2018
tipnews
Cigales
Vols conèixer millor les cigales?

Taller sobre acústica i identificació de cigales

El 9 i 10 de juny tindrà lloc, a La Jonquera (Alt Empordà), un taller sobre acústica i identificació de les cigales de Catalunya, organitzat per cicada.cat i la ICHN. El professor del taller serà Stéphane Puissant, un dels grans especialistes europeus de cigales i de bioacústica. El taller inclou una sortida de camp a la Serra de l'Albera. Encara queden places per aquest curs. Podeu veure la informació sobre aquest curs aquí, o descarregar el programa complert de cursos de la ICHN des d'aquest enllaç.

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/noticies/Programa2018-2.jpg
 
http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/noticies/Programa2018-7.jpg
 
Fotografia: Guillem Bagaria

enviat per Martí Franch
 
dilluns 7 maig 2018
tipnews
Orquídies
Noves fitxes per identificar orquídies

Aquesta és la primera primavera en què es poden registrar observacions d'orquídies a Ornitho.cat i ja hem obtingut més de 1400 observacions d'unes cinquanta espècies! És el quart grup taxonòmic amb més observacions en el què portem d'any, només per darrera dels ocells, els mamífers i les papallones.

La temporada va començar tímidament, amb les espècies primerenques a les terres baixes: Himantoglossum robertianum, Ophrys arachnitiformis i Ophrys forestieri, Neotinea conica i Ophrys tenthredinifera, però aviat han anat apareixent moltes més espècies. Ara estem al fort de la temporada d'orquídies, que s'allargarà per moltes espècies fins a mitjans de juny.

En aquests primers mesos veiem que sorgeixen dubtes entre espècies properes com Ophrys arachnitiformis vs Ophrys passionis, i Ophrys sphegodes i Ophrys araneola. També entre Ophrys forestieri i Ophrys arnoldii. Per això els responsables del Grup Orquidològic de Catalunya i el Grup de Naturalistes d'Osona han preparat unes làmines per poder ajudar identificar en cas de dubte. Hem creat un apartat nou a ornitho.cat / ornitho.ad on podeu consultar totes les làmines, i es procurarà afegir-ne d'altres grups d'espècies a mesura que avanci la temporada. De moment hi ha disponibles les següents làmines:

  • Ophrys forestieri - Ophrys arnoldii
  • Grup Ophrys sphegodis: O.passionis, O.arachnitiformis, O.sphegodes, O.araneola
  • Ophrys insectifera - Ophrys subinsectifera
  • Orchis olbiensis - Orchis mascula
  • Anacamptis picta - Anacamptis champagneuxii
  • Serapias lingua - Serapias vomeracea - Serapias parviflora

Podeu accedir a la pàgina des del menú lateral esquerra, sota l'apartat "Sobre les orquídies", o bé des d'aquest enllaç: http://www.ornitho.cat/index.php?m_id=20003

Aquí podeu veure una làmina d'exemple:

enviat per Martí Franch
 
dilluns 7 maig 2018
avinews
Situació preocupant per alguns migradors de llarga distància?

Les llistes completes d'ornitho.cat constaten que molts migradors de llarga distància s'estan observant molt menys de l'habitual, ja sigui perquè estan arribant tard i/o en baix nombre!

De 21 migradors de llarga distància que hem analitzat, 15 s’estan observant més d’un 10% menys del que és habitual. Però en 9 casos, entre un 30 al 50% menys!

Haurem d'estar atents per esbrinar què pot estar passant...

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/primaveraespecial2018.png

Recorda que cada llista completa enviada a ornitho.cat val el seu pes en or. 

Si vols ajudar a entendre aquest i molts altres fenòmens, no deixis d’entrar llistes completes, al llarg de tot l’any i tant com puguis. I si encara no ets dels que hi estàs enganxat, Naturalist, l’app d’ornitho, t’ho posa ben fàcil!

L'equip d'ornitho.cat

enviat per Gabriel Gargallo
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 183
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2018