fr
en
es
ca
Visitant Anònim  
Pàgina d'inici d'Ornitho
 
Entitats col·laboradores
Consultar
  Observacions
    - 
Els darrers 2 dies
    - 
Els darrers 5 dies
    - 
Els darrers 15 dies
  Dades i anàlisis
    - 
Mosquiter de doble ratlla 2018
    - 
Falciot pàl·lid 2018
    - 
Merla de pit blanc 2018
    - 
Àguila calçada 2018
    - 
Pela-roques 18-19
    - 
Pinsà mec 18-19
    - 
Cabirol 11-18
    - 
Rata d’aigua 16-18
    - 
Dragó comú 16-18
    - 
Granota pintada 11-18
    - 
Tòtil comú 2018
    - 
Gambúsia 16-18
    - 
Migradora dels cards 2018
    - 
Arlequí 16-18
    - 
Atalanta 2018
    - 
Verdeta d'ull blanc 16-18
    - 
Emperador divagant 2018
    - 
Ferrer camanegre 16-18
    - 
Llagostot egipci 2018
    - 
Tettigettalna argentata 15-17
    - 
Cephalanthera longifolia 2018
    - 
Ophrys catalaunica 2018
    - 
Anacamptis pyramidalis 2018
    - 
Platanthera bifolia 2018
 - 
Galeria d'imatges i sons
Informació
 - 
Darreres notícies
  Ajuda
    - 
Comitès i gestors Ornitho.cat
    - 
Espècies parcialment ocultes
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Sobre les orquídies
 - 
Identificació


Darreres notícies
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 187
 
dimarts 13 novembre 2018
avinews
Nou Atles: és el moment de buscar duc i gamarús als últims quadrats 10x10 km!

La primavera de 2015 vam començar el treball de camp del Nou Atles dels ocells nidificants, que s'ha allargat fins el 2018. Per fer 4 anys complerts de prospeccions encara tenim l'hivern de 2018-2019 per trobar les espècies que nidifiquen durant l'hivern.

Completem la distribució del duc i el gamarús

Alguns rapinyaires nocturns, com el duc i el gamarús, defensen els seus territoris sobretot durant la tardor i l'hivern, i ara és el millor moment per detectar-ne els territoris. També són algunes de les espècies per les quals encara cal un esforç adicional per trobar-les a quadrats on no s'han detectat.

Per això us animem a consultar el següent mapa, que mostra a quins quadrats 10x10 km es va detectar gamarús o duc a l'atles anterior i encara no l'hem trobar al Nou Atles. Escolliu els quadrats que més us motivin i visiteu-los entre ara i febrer per detectar aquestes espècies. Ens podeu comunicar quins quadrats teniu intenció de visitar a atles@ornitologia.org per tal de millorar la cobertura entre tots.

Com trobar-los?

El cant del duc durant l'hivern és un bon indicador de la presència de mascles territorials. No obstant, molts mascles canten molt poc o gens i poden passar desapercebuts. Per això és recomanable buscar també els rastres: és fàcil observar grans taques d'excrements blancs a petits cingles o barrancs, que ens indiquen la seva presència recent. També és útil repassar els grans arbres o roques prominents de les carenes al fer-se fosc, on es paren abans de sortir a caçar. És important no acostar-se massa als nius o punts de cant i es desaconsella l'ús de reclam.

El gamarús canta molt entre novembre i febrer i és present a tot tipus de masses forestals des del nivell del mar fins a més de 2000 m d'altitud, i també en mosaics agroforestals i jardins. Per detectar-lo és recomanable visitar els hàbitats adequats al fer-se fosc o fins a mitja nit i escoltar durant uns 20-30 minuts. Amb 20 minuts pots ajudar a completar el mapa de Catalunya.

Anota les teves observacions a www.ornitho.cat i s'inclouran directament al Nou Atles. No dubtis a anotar també qualsevol altre rapinyaire nocturn que detectis!

Només falta aquesta última empenta per completar els mapes de distribució del Nou Atles!

Moltes gràcies a tots per col·laborar!

 

 

Fotografia: Thomas Kuppel

enviat per Martí Franch
 
dilluns 12 novembre 2018
avinews
La puput, cada cop més comuna fora de l'època de cria

Aquesta tardor, la putut, ocell ornitho.cat de la setmana, s'està observant força més del que és habitual. De fet, les llistes completes ens indiquen que aquesta és la tendència dels darrers anys. Fixeu-vos com cada cop és més freqüent veure-la durant la tardor i l'hivern.

 

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/puput2018.png

enviat per Gabriel Gargallo
 
dilluns 5 novembre 2018
avinews
Aus
la migració de les grues

Els darrers dies s'han observat estols de grues en migració a Catalunya, que són només una petita part de les que estan creuant Europa cap a les zones d'hivernada. A aquest enllaç podeu veure un mapa actualitzat de totes les observacions d'aquesta migració de tardor a tota l'àrea Ornitho (Catalunya, País Basc, França, Suïssa, Luxemburg, Alemanya, Àustria, Polònia, Itàlia i Croàcia).

 

enviat per Martí Franch
 
dimecres 3 octubre 2018
avinews
Cigales
Euryphara dubia, nova espècie de cigala a Catalunya

El cant d’una petita cigala a Solsona aquest mes de juny va atreure l’atenció de Ferran Fontelles, col·laborador de cicada.cat i ornitho.cat, que la va capturar posteriorment. La identificació mitjançant l'estudi de la genitàlia per Stéphane Puissant confirma que es tracta d'Euryphara dubia (vegeu-ne imatge a sota), una espècie poc coneguda, que no imaginàvem que fos present a Catalunya!

L’estiu de 2018 ens ha portat també observacions a ornitho.cat d’espècies molt interessants i escasses, lluny de les poblacions conegudes. Es tracta de Tibicina tomentosa (Aiguamolls de l’Empordà) i Hilaphura varipes (Castelldans), així com de l’expansió de la introduïda Cicada barbara (eixample de Barcelona).

enviat per Martí Franch
 
dijous 14 juny 2018
technews
Novetats als mapes a Ornitho.ad

Gràcies a l'equip tècnic de Biolovision, hem pogut recuperar les capes de Google Maps per Andorra. Aquestes capes no estan disponibles a ornitho.cat, on s'han implementat les detallades capes de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Si voleu entrar observacions del territori català via web, cal fer-ho com sempre des del portal ornitho.cat utilitzant els nous mapes de l'ICGC. Però si voleu entrar observacions d'Andorra podeu accedir a ornitho.ad i així podreu utilitzar els mapes de Google.

enviat per Martí Franch
 
dimarts 12 juny 2018
technews
Novetats als mapes a Ornitho.cat

Com comentàvem a l'anterior notícia, ornitho.cat ja no pot utilitzar els mapes de google, incloent la vista satèl·lit. Estem treballant per trobar les millors solucions possibles, i ja tenim les primeres novetats.

Avui ja estan disponibles a ornitho.cat les capes cartogràfiques i ortofotos de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Això ens permet utilitzar els detallats mapes i creiem que cubreix a la perfecció les nostres necessitats com a naturalistes. Per defecte us mostrarà la capa topogràfica, però podeu seleccionar l'ortofo des de la icona de capes a la cantonada super esquerra del mapa, a la pantalla d'introducció d'observacions.

Els mapes de l'ICGC, però, no cobreixen Andorra. Ara per ara a Andorra podeu utilitzar la capa OpenStreetMap, però ja estem intentant implantar una solució per Andorra. N'informarem tan aviat com hi hagi novetats.

Moltes gràcies a tots per la comprensió!

enviat per Martí Franch
 
dilluns 11 juny 2018
technews
Canvis en els mapes disponibles a Ornitho.cat i Ornitho.ad

El 10 de juny van deixar d'estar disponibles les capes de Google Maps en els mapes d'Ornitho.cat i Ornitho.ad, incloent la vista satèl·lit, i s'han substituit per una capa OpenStreetMap. Molts de vosaltres heu contactat amb l'equip d'Ornitho.cat i Ornitho.ad preocupats per aquesta modificació.

El motiu del canvi és que Google recentment ha anunciat canvis en la seva política respecte l'ús dels mapes, i a partir d'ara ja no és gratuït per a les aplicacions externes que en fan ús. En el cas dels portals ornitho de tot Europa aquest canvi suposa un cost molt elevat que ha obligat a treure aquests mapes dels portals. Provisionalment s'han substituït per una capa OpenStreetMap, però som conscients de les seves limitacions, ja que sovint és difícil ubicar amb precisió les nostres observacions.

Ara mateix estem treballant per trobar alternatives que ens permetin recuperar capes detallades de qualitat i fotografies aèries/vistes satèl·lit. Esperem poder anunciar millores ben aviat. Mentrestant podem continuar utilitzant el portal utilitzant la capa OpenStreetMap.

Aquest canvi també afectarà l'aplicació NaturaList, i tots els equips de la familia Ornitho estem buscant la millor solució també per a l'app.

enviat per Martí Franch
 
dijous 7 juny 2018
avinews
Aus
Continua la irrupció d'estornells rosats!

La darrera setmana s'han detectat estornells rosats Pastor roseus a 7 localitats, entre l'Alt Empordà, el Baix Empordà, Osona, el Baix Llobregat, el Segrià i el Montsià. Encara poden aparèixer a més llocs, així que val la pena estar atents!

Recordeu que podeu veure el mapa amb totes les observacions d'ornitho.cat aquí, i per això us animem a registrar-hi les vostres observacions:

https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=30239

 

Com a novetat, podeu veure un mapa amb totes les observacions registrades durant aquesta irrupció a tots els portals ornitho europeus:

https://data.biolovision.net/index.php?m_id=30001

enviat per Martí Franch
 
dimecres 6 juny 2018
avinews
Es constaten els peculiars patrons de pas primaveral de força espècies

Ara que ja s'està acabant el pas de primavera podem constatar molt bé les peculiaritats dels patrons de pas que han mostrat moltes espècies de migradors de llarga distància enguany. Aquí us deixem amb sis bons exemples.  

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/sumarispring2018.png

I aquí teniu sis altres exemples d'ocells no passeriformes.

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/sumarinopas.png

 

L'equip d'ornitho.cat

enviat per Gabriel Gargallo
 
dimecres 30 maig 2018
avinews
Aus
Atents als estornells rosats! Irrupció històrica a l'oest d'Europa!

Els darrers dies s'està donant una irrupció històrica d'estornells rosats provenint de l'est d'Europa i avançant cap a l'oest en tan sols una setmana, passant ja per Hongria, Àustria, Alemanya i arribant a centenars a Itàlia i Suïssa. Després de nombroses observacions al sudest de França, a Espanya ja s'ha observat un estol de 12 exemplars a Saragossa, i individus a Osca, Navarra i a l'illa de Cabrera. Ahir, finalment, es van detectar els primers 2 exemplars a Catalunya, a Castelló d'Empúries.

És esperable que durant els propers dies es localitzin més exemplars. Poden aparèixer tant individus sols, com estols de fins i tot algunes desenes d'exemplars. A tot Europa estan apareixent especialment lligats a moreres i cirerers en fruit, així que són bons llocs per començar a buscar!

Com sempre, val la pena sortir a buscar-los per comprovar la magnitud d'aquest fenòmen, documentar les observacions compartint-les als portals on-line i mantenint el rigor. Recordem que l'estornell rosat és una raresa a tota la Península Ibèrica i, per tant, les observacions han de ser homologades pels comitès de rareses. Per això, fins i tot si durant uns dies hi ha moltes observacions a l'oest d'Europa, és molt important documentar-les correctament, preferentment amb fotografies.

A aquest enllaç es podrà seguir la irrupció a Catalunya.


Sort i a gaudir d'aquest fenòmen històric!

 

fotografia: Jean Bisetti

enviat per Martí Franch
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 187
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2018