fr
en
es
ca
Visitante Anónimo  
Página de inicio de Ornitho
 
Entidades colaboradoras
Consultar
  Observaciones
    - 
Los últimos 2 días
    - 
Los últimos 5 días
    - 
Los últimos 15 días
  Datos y análisis
    - 
Estornino Rosado 2018
    - 
Picogordo 2018
    - 
Halcón de Eleonora 2018
    - 
Corzo 11-18
    - 
Rata de agua 16-18
    - 
Salamanquesa común 16-18
    - 
Sapillo Pintojo Mediterráneo 11-18
    - 
Sapo partero común 2018
    - 
Gambusia 16-18
    - 
Cardera 2018
    - 
Arlequín 16-18
    - 
Numerada 2018
    - 
Cejialba 16-18
    - 
Emperatriz emigrante 2018
    - 
Caballito de agua rojinegro 16-18
    - 
Anacridium aegyptium 2018
    - 
Tettigettalna argentata 15-17
    - 
Cephalanthera longifolia 2018
    - 
Ophrys catalaunica 2018
    - 
Anacamptis pyramidalis 2018
    - 
Platanthera bifolia 2018
 - 
Galería de imágenes y sonidos
Información
 - 
Últimas noticias
  Ayuda
    - 
Comités y gestores Ornitho.cat
    - 
Especies parcialmente ocultas
    - 
Explicación de los símbolos
    - 
FAQ
  Estadísticas
Sobre las orquídeas
 - 
Identificación


Últimas noticias
página :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 126
 
jueves 14 junio 2018
technews
Novetats als mapes a Ornitho.ad

Gràcies a l'equip tècnic de Biolovision, hem pogut recuperar les capes de Google Maps per Andorra. Aquestes capes no estan disponibles a ornitho.cat, on s'han implementat les detallades capes de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Si voleu entrar observacions del territori català via web, cal fer-ho com sempre des del portal ornitho.cat utilitzant els nous mapes de l'ICGC. Però si voleu entrar observacions d'Andorra podeu accedir a ornitho.ad i així podreu utilitzar els mapes de Google.

enviado por Martí Franch
 
martes 12 junio 2018
technews
Novetats als mapes a Ornitho.cat

Com comentàvem a l'anterior notícia, ornitho.cat ja no pot utilitzar els mapes de google, incloent la vista satèl·lit. Estem treballant per trobar les millors solucions possibles, i ja tenim les primeres novetats.

Avui ja estan disponibles a ornitho.cat les capes cartogràfiques i ortofotos de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Això ens permet utilitzar els detallats mapes i creiem que cubreix a la perfecció les nostres necessitats com a naturalistes. Per defecte us mostrarà la capa topogràfica, però podeu seleccionar l'ortofo des de la icona de capes a la cantonada super esquerra del mapa, a la pantalla d'introducció d'observacions.

Els mapes de l'ICGC, però, no cobreixen Andorra. Ara per ara a Andorra podeu utilitzar la capa OpenStreetMap, però ja estem intentant implantar una solució per Andorra. N'informarem tan aviat com hi hagi novetats.

Moltes gràcies a tots per la comprensió!

enviado por Martí Franch
 
lunes 11 junio 2018
technews
Canvis en els mapes disponibles a Ornitho.cat i Ornitho.ad

El 10 de juny van deixar d'estar disponibles les capes de Google Maps en els mapes d'Ornitho.cat i Ornitho.ad, incloent la vista satèl·lit, i s'han substituit per una capa OpenStreetMap. Molts de vosaltres heu contactat amb l'equip d'Ornitho.cat i Ornitho.ad preocupats per aquesta modificació.

El motiu del canvi és que Google recentment ha anunciat canvis en la seva política respecte l'ús dels mapes, i a partir d'ara ja no és gratuït per a les aplicacions externes que en fan ús. En el cas dels portals ornitho de tot Europa aquest canvi suposa un cost molt elevat que ha obligat a treure aquests mapes dels portals. Provisionalment s'han substituït per una capa OpenStreetMap, però som conscients de les seves limitacions, ja que sovint és difícil ubicar amb precisió les nostres observacions.

Ara mateix estem treballant per trobar alternatives que ens permetin recuperar capes detallades de qualitat i fotografies aèries/vistes satèl·lit. Esperem poder anunciar millores ben aviat. Mentrestant podem continuar utilitzant el portal utilitzant la capa OpenStreetMap.

Aquest canvi també afectarà l'aplicació NaturaList, i tots els equips de la familia Ornitho estem buscant la millor solució també per a l'app.

enviado por Martí Franch
 
jueves 7 junio 2018
avinews
Aves
Continua la irrupció d'estornells rosats!

La darrera setmana s'han detectat estornells rosats Pastor roseus a 7 localitats, entre l'Alt Empordà, el Baix Empordà, Osona, el Baix Llobregat, el Segrià i el Montsià. Encara poden aparèixer a més llocs, així que val la pena estar atents!

Recordeu que podeu veure el mapa amb totes les observacions d'ornitho.cat aquí, i per això us animem a registrar-hi les vostres observacions:

https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=30239

 

Com a novetat, podeu veure un mapa amb totes les observacions registrades durant aquesta irrupció a tots els portals ornitho europeus:

https://data.biolovision.net/index.php?m_id=30001

enviado por Martí Franch
 
miércoles 6 junio 2018
avinews
Es constaten els peculiars patrons de pas primaveral de força espècies

Ara que ja s'està acabant el pas de primavera podem constatar molt bé les peculiaritats dels patrons de pas que han mostrat moltes espècies de migradors de llarga distància enguany. Aquí us deixem amb sis bons exemples.  

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/sumarispring2018.png

I aquí teniu sis altres exemples d'ocells no passeriformes.

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/sumarinopas.png

 

L'equip d'ornitho.cat

enviado por Gabriel Gargallo
 
miércoles 30 mayo 2018
avinews
Aves
Atents als estornells rosats! Irrupció històrica a l'oest d'Europa!

Els darrers dies s'està donant una irrupció històrica d'estornells rosats provenint de l'est d'Europa i avançant cap a l'oest en tan sols una setmana, passant ja per Hongria, Àustria, Alemanya i arribant a centenars a Itàlia i Suïssa. Després de nombroses observacions al sudest de França, a Espanya ja s'ha observat un estol de 12 exemplars a Saragossa, i individus a Osca, Navarra i a l'illa de Cabrera. Ahir, finalment, es van detectar els primers 2 exemplars a Catalunya, a Castelló d'Empúries.

És esperable que durant els propers dies es localitzin més exemplars. Poden aparèixer tant individus sols, com estols de fins i tot algunes desenes d'exemplars. A tot Europa estan apareixent especialment lligats a moreres i cirerers en fruit, així que són bons llocs per començar a buscar!

Com sempre, val la pena sortir a buscar-los per comprovar la magnitud d'aquest fenòmen, documentar les observacions compartint-les als portals on-line i mantenint el rigor. Recordem que l'estornell rosat és una raresa a tota la Península Ibèrica i, per tant, les observacions han de ser homologades pels comitès de rareses. Per això, fins i tot si durant uns dies hi ha moltes observacions a l'oest d'Europa, és molt important documentar-les correctament, preferentment amb fotografies.

A aquest enllaç es podrà seguir la irrupció a Catalunya.


Sort i a gaudir d'aquest fenòmen històric!

 

fotografia: Jean Bisetti

enviado por Martí Franch
 
jueves 24 mayo 2018
tipnews
Aves
Ja ha sortit el report del SOCC + Nou Atles número 16!

Ja podeu llegir el nou report del SOCC + Nou Atles des del web de l'ICO.

Aquesta número inclou: 

- l'actualització de les tendències dels ocells nidificants
- el paper del SOCC ampliat per al càlcul d'estimes de poblacions per al Nou Atles
- el Living Planet Index, un indicador de l'estat de conservació de la biodiversitat que incorpora els seguiments de diferents grups taxonòmics
- informació del Nou Atles: els principals objectius pels propers mesos
- el botxí a Catalunya: què en sabem a partir dels seguiments SOCC i Atles

Entre els continguts, trobareu una selecció de 6 de les espècies menys detectades al Nou Atles i a les quals encara hem de dedicar un esforç important per acabar de trobar-les a més quadrats de 10x10:

Documento para descargar :  reportsocc16-2018-2927.pdf
enviado por Martí Franch
 
lunes 7 mayo 2018
tipnews
DETAIL_TEXT_TAB_TAXO_GROUP_ORCHIDACEAE
Noves fitxes per identificar orquídies

Aquesta és la primera primavera en què es poden registrar observacions d'orquídies a Ornitho.cat i ja hem obtingut més de 1400 observacions d'unes cinquanta espècies! És el quart grup taxonòmic amb més observacions en el què portem d'any, només per darrera dels ocells, els mamífers i les papallones.

La temporada va començar tímidament, amb les espècies primerenques a les terres baixes: Himantoglossum robertianum, Ophrys arachnitiformis i Ophrys forestieri, Neotinea conica i Ophrys tenthredinifera, però aviat han anat apareixent moltes més espècies. Ara estem al fort de la temporada d'orquídies, que s'allargarà per moltes espècies fins a mitjans de juny.

En aquests primers mesos veiem que sorgeixen dubtes entre espècies properes com Ophrys arachnitiformis vs Ophrys passionis, i Ophrys sphegodes i Ophrys araneola. També entre Ophrys forestieri i Ophrys arnoldii. Per això els responsables del Grup Orquidològic de Catalunya i el Grup de Naturalistes d'Osona han preparat unes làmines per poder ajudar identificar en cas de dubte. Hem creat un apartat nou a ornitho.cat / ornitho.ad on podeu consultar totes les làmines, i es procurarà afegir-ne d'altres grups d'espècies a mesura que avanci la temporada. De moment hi ha disponibles les següents làmines:

  • Ophrys forestieri - Ophrys arnoldii
  • Grup Ophrys sphegodis: O.passionis, O.arachnitiformis, O.sphegodes, O.araneola
  • Ophrys insectifera - Ophrys subinsectifera
  • Orchis olbiensis - Orchis mascula
  • Anacamptis picta - Anacamptis champagneuxii
  • Serapias lingua - Serapias vomeracea - Serapias parviflora

Podeu accedir a la pàgina des del menú lateral esquerra, sota l'apartat "Sobre les orquídies", o bé des d'aquest enllaç: http://www.ornitho.cat/index.php?m_id=20003

Aquí podeu veure una làmina d'exemple:

enviado por Martí Franch
 
lunes 7 mayo 2018
avinews
Situació preocupant per alguns migradors de llarga distància?

Les llistes completes d'ornitho.cat constaten que molts migradors de llarga distància s'estan observant molt menys de l'habitual, ja sigui perquè estan arribant tard i/o en baix nombre!

De 21 migradors de llarga distància que hem analitzat, 15 s’estan observant més d’un 10% menys del que és habitual. Però en 9 casos, entre un 30 al 50% menys!

Haurem d'estar atents per esbrinar què pot estar passant...

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/primaveraespecial2018.png

Recorda que cada llista completa enviada a ornitho.cat val el seu pes en or. 

Si vols ajudar a entendre aquest i molts altres fenòmens, no deixis d’entrar llistes completes, al llarg de tot l’any i tant com puguis. I si encara no ets dels que hi estàs enganxat, Naturalist, l’app d’ornitho, t’ho posa ben fàcil!

L'equip d'ornitho.cat

enviado por Gabriel Gargallo
 
viernes 27 abril 2018
avinews
Una primavera amb molts patrons de pas peculiars

Amb una primavera tan meteorològicament moguda, no és estrany que molts migrants mostrin patrons poc usuals. És el cas del tallarol de garriga, que està arribant clarament més tard del normal.

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/sylcan.png

El còlit gris, d'altra banda, s'està observant molt menys del que tocaria per l'època i sembla que és un patró general arreu d'Europa ja que a UK & Irlanda les dades de BirdTrack també mostren que està clarament per sota dels valors històrics.

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/oenoen20.png

El capsigrany és una altre espècie amb un patró de pas peculiar aquesta primavera. Com el còlit gris, la seva freqüència a les llistes completes està molt per sota del que tocaria a aquestes alçades. En aquest cas però, el patró contrasta amb el que s'observa a l'estació d'anellament de Yasmina (Marroc), on ja s'han anellat el doble d'ocells del que és normal.

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/lansenyas2.png

L'equip d'ornitho.cat

enviado por Gabriel Gargallo
página :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 126
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2018