fr
en
es
ca
Visitante Anónimo  
Página de inicio de Ornitho
 
Entidades colaboradoras
Consultar
  Observaciones
    - 
Los últimos 2 días
    - 
Los últimos 5 días
    - 
Los últimos 15 días
  Datos y análisis
    - 
Mosquitero bilistado 2019
    - 
Mosquitero bilistado 17-19
    - 
Grulla Común 19-20
    - 
Ruiseñor Pechiazul 19-20
    - 
Bisbita de Richard 19-20
    - 
Colimbo Grande 19-20
    - 
Corzo 11-19
    - 
Rata de agua 16-19
    - 
Salamanquesa común 16-19
    - 
Sapillo Pintojo Mediterráneo 11-19
    - 
Sapo partero común 17-19
    - 
Gambusia 16-19
    - 
Cardera 2019
    - 
Olmera 2019
    - 
Apolo 17-19
    - 
Emperatriz emigrante 2019
    - 
Caballito de agua rojinegro 16-19
    - 
Cophopodisma pyrenaea 17-20
    - 
Tettigettalna argentata 15-20
    - 
Gymnadenia conopsea 17-19
    - 
Dactylorhiza elata 17-19
    - 
Ophrys scolopax 17-19
 - 
Galería de imágenes y sonidos
Información
 - 
Últimas noticias
  Ayuda
    - 
Comités y gestores Ornitho.cat
    - 
Especies parcialmente ocultas
    - 
Explicación de los símbolos
    - 
FAQ
  Estadísticas
Sobre ornitho.cat
 - 
Política de privacidad y Condiciones de uso
 - 
Sobre las orquídeas
 - 
Identificación


Últimas noticias
página :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 152
 
sábado 23 noviembre 2019
technews
Error de llistes duplicades

S'ha detectat que han aparegut algunes llistes duplicades per observadors que no estaven al lloc de l'observació, sense que aquests usuaris hagin duplicat voluntàriament la llista. Aparentment això és degut a un comportament inesperat d'alguns navegadors web de telèfons Android, en el moment en què s'accedeix al web d'ornitho des del navegador d'alguns telèfons.

En aquests moments estem intentant esbrinar exactament l'error i com evitar-lo. Si detecteu que s'ha duplicat alguna llista vostra per part d'altres observadors, o que us apareix a nom vostre una llista que no heu entrat ni duplicat, ens ho podeu comunicar a l'adreça de contacte ornitho@ornitologia.org . En cas que ens ho comuniqueu, sisplau no elimineu la llista duplicada mentre solucionem el problema, i espereu a que us ho indiquem.

Associat a aquest fet, també s'ha detectat alguna llista eliminada. Si detecteu que s'ha eliminat una llista vostra, sisplau comuniqueu-nos-ho el més aviat possible.

Si detecteu que s'han duplicat llistes a nom vostre, us recomanem evitar consultar ornitho des del navegador del vostre telèfon fins que s'hagi solucionat el problema.

Disculpeu les molèsties.

enviado por Martí Franch
 
viernes 22 noviembre 2019
avinews
El fred provoca un augment d'observacions de reietons a terra baixa

La forta baixada de la temperatura que hem experimentat durant els darrers deu dies sembla haver provocat l'augment del nombre d'observacions de reietons que s'ha detectat a terra baixa. Com es pot veure a OrnithoLlistes, durant la passada tardor, més càlida, les observacions a terra baixa van ser molt menys habituals que enguany.

 

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/regreg.jpg

enviado por Gabriel Gargallo
 
jueves 21 noviembre 2019
avinews
L'entrada massiva de gaigs al centre d'Europa també es nota a Catalunya

Aquesta tardor hi ha hagut un influx massiu de gaigs a bona part del centre d'Europa. Com es pot veure als mapes dinàmics de l'EBP, l'entrada ja era molt notòria a mitjans de setembre i va continuar sent molt marcada fins a finals d'octubre.

Catalunya quedat al marge de l'àrea més afectada per aquest gran flux d'ocells però, malgrat tot, sembla que també ens ha arribat un cert contingent. Fixeu-vos, com la freqüència d'observacions del gaig entre les llistes completes ha augmentat més d'un 10% respecte a la mitjana i als valors de 2018. De fet, la frequència d'observació dels mesos d'octubre i novembre d'enguany és la més gran observada des de 2009. 

Podeu veure aquest i altres patrons fenològics a OrnithoLlistes.

 

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/gargla.png

 

enviado por Gabriel Gargallo
 
viernes 1 noviembre 2019
avinews
Cursa Ornitho Swarovski 2019: a ritme de rècord!

La Cursa Ornitho-Swaroski 2019 va finalitzar amb el sorteig que va tenir lloc en el marc del DBF2019 i que va proclamar guanyador al Javi Mendoza, una de les sis persones que optaven al premi final: uns prismàtics Swarovski Optik EL 10x42 valorats en 2.530€.

 

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/guanyadors.png

 

La cursa i la posada en marxa d'OrnithoLlistes han fet incrementar molt la participació a ornitho.cat: el volum de dades ha augmentat més d'un 30% respecte a 2018 i el nombre de dades enviades en forma de llistes completes ha pujat més d'un 65%. 

 

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/cursa2019.png

 

Amb el que va d'any, ja s'han enviat observacions de 379 espècies diferents i el nombre de llistes completes ja supera les 20.000. Un nou rècord absolut.

 

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/totals.jpg

 

Gràcies a tots doncs, novament, per compartir les vostres dades a ornitho.cat i recordeu que si voleu donar encara més valor a les vostres dades només cal que feu llistes completes tant sovint com us sigui possible! 

El nostre agraïment també a Oryx i Swaroski Optik per patrocinar la Cursa. 

enviado por Gabriel Gargallo
 
jueves 26 septiembre 2019
tipnews
L'ICO s'adhereix a la Vaga Mundial pel Clima i té motius per fer-ho

1. En les darreres dues dècades la temperatura mitjana europea s’ha desplaçat cap el nord 250 km, però els ocells només ho han fet 40 km. Intenten seguir la progressió cap el nord de les temperatures, però no arriben a aconseguir-ho.

2. El canvi climàtic té un impacte molt important a l'alta muntanya. En poc més d'una dècada les poblacions d'ocells d'aquests ambients s'han reduït un 20% a les muntanyes ibèriques.

3. A Catalunya l'impacte del canvi climàtic sobre els ocells està més associat a la manca de precipitació que a l'increment de temperatura.

Amb estudis com aquests l'ICO intenta contribuir a donar a conèixer l'impacte de l'actual emergència climàtica.

enviado por Martí Franch
 
jueves 12 septiembre 2019
avinews
Jordi Comellas, guanyador del mes d'agost de la cursa Ornitho-Swarovski!

Aquest mes s'han recollit un total de 1.220 llistes completes. Un cop descartades les llistes de menys de 30 minuts (no compten per la cursa) i les dels observadors que no són elegibles en els sortejos (membres de la Junta Directiva i el personal de l'ICO, així com el guanyador de l'edició de la cursa de 2018), el nombre de combinacions diferents d'observador i data del mes d'agost ha estat de 734. 

El protocol seguit per seleccionar el guanyador ha estat homòleg al d'anys anteriors. Primer s'ha confeccionat una llista amb totes les combinacions diferents d'observador i data i s'ha assignat un número de butlleta de l'1 al 734 a cada combinació de manera aleatòria i sense que es repetís el número. La mà "innocent" que s'ha encarregat de treure la butlleta guanyadora del mes d'agost ha estat Júlia Alcaraz, vocal de l'ICO. El president de l'ICO, Jordi Baucells, ha fet de "notari".

La butlleta guanyadora ha estat la 67, que correspon a les observacions fetes pel Jordi Comellas el passat 29 d'agost.

Felicitats doncs al Jordi, guanyador del mes d'agost de la cursa Ornitho-Swarovski 2019!

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx, a més, com a guanyador d'un dels vuit sortejos mensuals, el Jordi entrarà al sorteig final que es farà entre els guanyadors mensuals el dissabte 21 de setembre en el marc del DBF2019. De fet, el Jordi també va guanyar el sorteig d'abril i, per tant, tindrà dues butlletes al sorteig final. Recordeu que el premi per al guanyador final són uns prismàtics Swarovski Optik EL 10x42 valorats en 2.530€.

Gràcies a tots per compartir les vostres dades a ornitho.cat i recordeu que si voleu donar encara més valor a les vostres dades només cal que feu llistes completes tant sovint com us sigui possible!

enviado por Gabriel Gargallo
 
miércoles 14 agosto 2019
avinews
Pancho Pou, guanyador del mes de juliol de la cursa Ornitho-Swarovski!

Aquest mes s'han recollit un total de 1.180 llistes completes. Un cop descartades les llistes de menys de 30 minuts (no compten per la cursa) i les dels observadors que no són elegibles en els sortejos (membres de la Junta Directiva i el personal de l'ICO, així com el guanyador de l'edició de la cursa de 2018), el nombre de combinacions diferents d'observador i data del mes de maig ha estat de 615. 

El protocol seguit per seleccionar el guanyador ha estat homòleg al d'anys anteriors. Primer s'ha confeccionat una llista amb totes les combinacions diferents d'observador i data i s'ha assignat un número de butlleta de l'1 al 615 a cada combinació de manera aleatòria i sense que es repetís el número. La mà "innocent" que s'ha encarregat de treure la butlleta guanyadora del mes de juliol ha estat Marc Illa, secretari general de l'ICO. El president de l'ICO, Jordi Baucells, ha fet de "notari".

La butlleta guanyadora ha estat la 201, que correspon a les observacions fetes pel Pancho Pou el passat 13 de juliol.

Felicitats doncs al Pancho, guanyador del mes de juliol de la cursa Ornitho-Swarovski 2019

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx, a més, com a guanyador d'un dels vuit sortejos mensuals, el Pancho entrarà al sorteig final que es farà entre els guanyadors mensuals el dissabte 21 de setembre en el marc del DBF2019. Recordeu que el premi per al guanyador final són uns prismàtics Swarovski Optik EL 10x42 valorats en 2.530€.

Gràcies a tots per compartir les vostres dades a ornitho.cat i recordeu que si voleu donar encara més valor a les vostres dades només cal que feu llistes completes tant sovint com us sigui possible!

enviado por Gabriel Gargallo
 
lunes 22 julio 2019
avinews
La papallona monarca visita Catalunya 14 anys després

Aquesta semana s’han observat al Delta de l’Ebre diferents exemplars de papallona monarca (Danaus plexippus), papallona migradora de la qual les darreres observacions d’exemplars salvatges es van realitzar a la mateixa zona l’any 2005.

Les primeres cites catalanes d’aquesta espècie daten de l’any 2004, a l’Illa de Buda. Al 2005 també es van enregistrar exemplars en diferents zones del delta. Des de llavors, s'han vist exemplars isolats en diferents llocs de Catalunya en anys recents, però amb tota probabilitat procedents d'alliberaments en casaments i altres celebracions. Aquesta setmana,  Xus López va fotografiar un exemplar a la zona de l’Encanyissada. Els dies posteriors Cristian Jensen i Pere Luque han confirmat l’arribada de la papallona monarca al Delta amb observacions de fins a 5 espècimens diferents.

Des del CBMS, amb la col·laboració del Parc Natural del Delta de l’Ebre, s’ha engegat un procés de recollida de dades i de seguiment i es marcaran exemplars amb un número (de color negre o vermell) al revers de les ales posteriors per tal de que es puguin individualitzar les observacions i aconseguir, si és possible, informació dels moviments i nombre d’individus que han arribat.

També es realitzaran anàlisis per tal de confirmar que els exemplars trobats són salvatges i quina és la seva procedència i descartar que no siguin fruit de l’alliberament d’exemplars criats en captivitat. Tot i que cal dir que l’arribada aquest estiu de fortes onades migratòries de papallona dels cards i papallona tigre alimenten la hipòtesi de què segurament es tracta d’animals provinents del sud de la península ibèrica o, fins i tot, d’altres zones més llunyanes.

Donada la importància d’aquestes cites, i per tal d’aconseguir el màxim nombre de dades possibles, us demanem a aquells que observeu algun exemplar de papallona monarca ens informeu, ja sigui pujant la cita a Ornitho.cat o enviant un correu a odonats@gmail.com i si la papallona està numerada ens envieu una imatge o ens dieu el nombre que portava.  També agrairem que es pugin a Ornitho.cat les observacions de la papallona tigre, que aquests dies és abundant al Delta de l'Ebre però que també s'ha vist en altres zones catalanes.

 

Fotografies: Pere Luque

enviado por Martí Franch
 
jueves 11 julio 2019
avinews
Manolo Sánchez Blanch, guanyador del mes de juny de la cursa Ornitho-Swarovski!

Aquest mes s'han recollit un total de 1.502 llistes completes. Un cop descartades les llistes de menys de 30 minuts (no compten per la cursa) i les dels observadors que no són elegibles en els sortejos (membres de la Junta Directiva i el personal de l'ICO, així com el guanyador de l'edició de la cursa de 2018), el nombre de combinacions diferents d'observador i data del mes de maig ha estat de 819. 

El protocol seguit per seleccionar el guanyador ha estat homòleg al d'anys anteriors. Primer s'ha confeccionat una llista amb totes les combinacions diferents d'observador i data i s'ha assignat un número de butlleta de l'1 al 819 a cada combinació de manera aleatòria i sense que es repetís el número. La mà "innocent" que s'ha encarregat de treure la butlleta guanyadora del mes de juny ha estat Marc Illa, secretari general de l'ICO. El president de l'ICO, Jordi Baucells, ha fet de "notari".

El sorteig ha tingut lloc aquest dijous 11 de juliol i la butlleta guanyadora ha estat la 668, que correspon a les observacions fetes pel Manolo Sánchez Blanch el passat 8 de juny.

Felicitats doncs al Manolo, guanyador del mes de juny de la cursa Ornitho-Swarovski 2019

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx, a més, com a guanyador d'un dels vuit sortejos mensuals, el Manolo entrarà al sorteig final que es farà entre els guanyadors mensuals el diumenge 21 de setembre en el marc del DBF2019. Recordeu que el premi per al guanyador final són uns prismàtics Swarovski Optik EL 10x42 valorats en 2.530€.

Gràcies a tots per compartir les vostres dades a ornitho.cat i recordeu que si voleu donar encara més valor a les vostres dades només cal que feu llistes completes tant sovint com us sigui possible

enviado por Gabriel Gargallo
 
jueves 4 julio 2019
avinews
Mariposas diurnas
Migració tardana de migradores dels cards

Els darrers dies s'ha vist una entrada tardana de Migradores dels cards (Vanessa cardui), acompanyada de la onada d'aire càl·lid provinent del nord d'Àfrica que ha provocat aquesta darrera onada de calor. En alguns indrets de muntanya s'han observat centenars i milers d'individus, així com en algunes zones de la costa. 

En conjunt representa un pas migratori més tardà de l'habitual. Les dades del Catalan Butterfly Monitoring Scheme mostren com les setmanes amb major abundància d'aquesta espècie habitualment corresponen al període entre la segona setmana de maig i la primera de juny.

Enguany a casa nostra hi va haver un pas migratori molt petit durant l'abril-maig, que contrasta fortament amb abundàncies massives de l'est de la Mediterrània, on es comptaven milions d'individus migrant a través de Xipre, Grècia, Turquia, Israel, etc. Ara mateix també es compten grans nombres de migradores al nord d'Europa, amb cites recents d'Escòcia, Letònia, Noruega, Holanda i Suècia, entre d'altres.

Si voleu estar al dia d'aquest pas migratori trobareu informació a les xarxes socials del projecte CBMS: 
https://www.facebook.com/catalanbms

https://twitter.com/catalanbms

 

Fotografia: Pau Esteban

enviado por Martí Franch
página :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 152
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2019