fr
en
es
ca
Visitant Anònim
Pàgina d'inici d'Ornitho
 
Entitats col·laboradores
Consultar
  Observacions
    - 
Els darrers 2 dies
    - 
Els darrers 5 dies
    - 
Els darrers 15 dies
  Dades i anàlisis
    - 
Falcó cama-roig 2023
    - 
Gaig blau 2023
    - 
Polla pintada 2023
    - 
Graula 2023
    - 
Aratinga mitrada 2023
    - 
Rossinyol del Japó 21-23
    - 
Vellutada del salze 21-23
    - 
Brocat variable 19-23
    - 
Escac ferruginós 19-23
    - 
Coipú 17-22
    - 
Pixaví nervat 20-22
    - 
Cigalella argentada 15-22
    - 
Lucanus cervus 18-22
    - 
Nyctophila reichii 20-22
    - 
Ophrys catalaunica 18-22
    - 
Orchis simia 19-22
 - 
Galeria d'imatges i sons
Informació
 - 
Darreres notícies
  Ajuda
    - 
Espècies parcialment ocultes
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Sobre ornitho.cat
 - 
Política de privacitat i Condicions d'ús
Tutorials
 - 
FAQS
 - 
Com registrar-se
 - 
Com entrar dades
 - 
Com introduir una llista completa
 - 
Com consultar i editar dades
 - 
Com fer consultes avançades
 - 
Com introduir dades a l'app NaturaList
 - 
Verificacions
 - 
Com entrar dades al mòdul de mortalitat
 - 
Com entrar dades de mortalitat a l'app NaturaList
El SOCC
 - 
Com entrar dades del SOCC a Ornitho
Recursos sobre els grups taxonòmics
 - 
Orquídies
Nocmig a Ornitho
 - 
El Nocmig- informació general
 - 
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
 - 
Guia introductòria NFC


Darreres notícies
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 302
 
dimarts 16 maig 2023
avinews
Guanyador abril cursa Ornitho-Swarovski 2023

El guanyador del mes d'abril de la Cursa Ornitho Swarovski de 2023 és:

Oscar Bargalló

Felicitats!!

Has guanyat un val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entres en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!

Vols tenir l'oportunitat de guanyar grans premis com aquests? Aleshores participa en la Cursa Ornitho Swarovski del 2023! Simplement entra llistes completes a Ornitho.cat i Ornitho.ad. Com més observacions facis, més oportunitats tindràs de guanyar.

Al portal Ornitho llistes hi trobareu les bases explicades! 

enviat per Marina Cuito
 
dissabte 13 maig 2023
avinews
Aus
Dies de gaigs blaus i falcons cama-rojos!

Mitjans del mes de maig és l'època típica per dues espècies d'ocells que sovint es troben en ambients de secà oberts, sovint posats en cables elèctrics o pals elevats. Són el gaig blau Coracias garrulus, reproductor a Catalunya però també migrador, i el falcó cama-roig Falco vespertinus, un migrador escàs i irregular a Catalunya.

Els darrers dies s'estan observant gaigs blaus a les mateixes zones de Catalunya que els darrers anys, però amb uns nombre d'observacions i d'individus lleugerament més elevat, especialment fora de les zones típiques de reproducció de l'espècie (ja s'han registrat 351 observacions enguany, envers les 315 i 317 dels anys anteriors fins el 13 de maig). En aquesta comparativa animada dels darrers tres anys (fins la mateixa data), fixeu-vos com l'any 2022 va ser el més fluix dels tres, mentre el 2021 va concentrar una bona primera meitat de maig a les planes d'Osona, Vallès i Gironès, i enguany està sent una mica més present encara a les mateixes zones, incorporant el pla de Bages i diferents punts més propers a la costa, especialment al Maresme i al Baix Empordà. Tot i ser una espècie que nidifica a Catalunya (sobretot a la Plana de Lleida, a l'Empordà i a la plana de l'Ebre, vegeu aquí el mapa del darrer Atles de nidificants que es pot consultar al SIOC), el pas fort d'individus en migració podria correspondre a exemplars de les poblacions del sud de França o de més a l'est.

https://picasion.com/

Pel que fa al falcó cama-roig, la comparació dels darrers tres anys fins el 13 de maig mostra com l'espècie és irregular, força escassa alguns anys i més abundant altres (50 observacions registrades enguany envers les 27 i 21 dels anys anteriors fins el 13 de maig). Tot i que els nombres observats enguany encara són lluny de grans irrupcions observades en el passat, sembla un any prou bo de moment per l'aparició d'aquesta espècie típicament de l'est d'Europa. Us deixem també amb una animació dels darrers tres anys de les observacions d'Ornitho.cat.

https://picasion.com/

Encara queden un parell de setmanes que són bones pel pas d'aquestes dues espècies per Catalunya. Esperem que es continuin observant en bon nombre per tot el territori! Bones observacions i gràcies per la col·laboració amb Ornitho.cat! 

L'equip d'Ornitho.cat

(amb imatges de Ramon Prat i Joan Goy)

enviat per Marc Illa Llobet
 
dimecres 26 abril 2023
avinews
Aus
Actualització taxonòmica: el còlit ros

Seguim actualitzant la taxonomia dels ocells a Ornitho.cat, que durant aquest any canviarà completament per tal de seguir la taxonomia proposada per IOC (www.worldbirdnames.org/new/). La novetat incorporada aquesta setmana és la diferenciació del còlit ros oriental Oenanthe melanoleuca, que fins fa poc era considerat una subespècie i la taxonomia d'IOC ja el reconeix com una espècie diferent del nostre còlit ros Oenanthe hispanica.

Quan fem una actualització taxonòmica cal fer diversos passos, i si no els podem fer tots a la vegada poden dur a confusió als usuaris del portal, pel que us demanem disculpes per avançat si això passa. De moment, totes les dades històriques de còlit ros registrades al portal s'anomenen Oenanthe hispanica / melanoleuca, però durant els propers dies passarem totes aquestes dades de nou a l'espècie Oenanthe hispanica. 

A partir d'avui ja torna a estar disponible l'opció d'entrar dades com a còlit ros Oenanthe hispanica; però si no us apareix a l'aplicació NaturaList recordeu que us caldrà fer una actualització de la llista d'espècies, tal i com explicàvem a la notícia anterior.

Aprofitem per animar a tots els observadors d'ocells a Catalunya a trobar el primer còlit ros oriental Oenanthe melanoleuca per a Catalunya! 

Fotografia d'un còlit ros Oenanthe hispanica de Lluís Vilamajó.

enviat per Marc Illa Llobet
 
dilluns 24 abril 2023
avinews
Guanyador de la cursa Ornitho-Swarovski del mes de març

El guanyador del mes de març de la Cursa Ornitho Swarovski de 2023 és:

Jaume Campderròs Jordà

Felicitats!!

Has guanyat un val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entres en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!

Vols tenir l'oportunitat de guanyar grans premis com aquests? Aleshores participa en la Cursa Ornitho Swarovski del 2023! Simplement entra llistes completes a Ornitho.cat i Ornitho.ad. Com més observacions facis, més oportunitats tindràs de guanyar.

Al portal Ornitho llistes hi trobareu les bases explicades! 

enviat per Marina Cuito
 
diumenge 23 abril 2023
technews
Aus
Actualització de la llista d'espècies a l'app NaturaList

Quan es produeixen canvis taxonòmics (com els recents canvis de picots verds i de la taxonomia dels tallarols i tallaretes, explicats en notícies anteriors) és important assegurar-se que la llista d'espècies de referència de l'aplicació NaturaList es troba ben sincronitzada. Si no, les espècies noves potser no es mostraran (tal com els passa a algunes persones que actualment només troben disponible els tàxons orientals del tallarol de garriga), o us apareixeran espècies que no es troben a Catalunya (com és el cas del picot verd europeu Picus viridis).

Per tal de mantenir la llista ben sincronitzada cal seguir aquests 5 passos senzills:

1- Obre el menú superior esquerra un cop oberta l'app NaturaList.

2- Selecciona Preferències.

3- Selecciona Llista d'espècies.

4- Si et recomana una sincronització, fes-la!

5- Assegura't que la llista de referència pels grups taxonòmics que tens activats és la llista del portal www.ornitho.cat.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/llistasps1.JPGhttps://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/llistasps2.JPG

Si malgrat aquests passos seguiu tenint dubtes o problemes per a trobar els espècies que voleu seleccionar, comuniqueu-ho a l'equip d'administradors del portal. Gràcies per la vostra col·laboració!

enviat per Marc Illa Llobet
 
dissabte 11 març 2023
tipnews
Aus
Filtres automàtics per fenologia en ocells

Entre finals de febrer i principis de març és habitual que es comencin a observar els primers ocells migradors que han passat l'hivern en latituds més meridionals. Els portals de ciència ciutadana com Ornitho permeten obtenir una informació molt bona sobre les dates de primeres arribades (i per exemple entendre si s'està produint un avançament en aquestes), però és important poder fer un bon filtratge de la informació. En alguns casos, algunes espècies poden ser especialment complexes d'identificar amb seguretat (per exemple espècies de mosquiters Phylloscopus sp.), i l'arribada de la primavera afavoreix que alguns observadors tendeixin a assumir que es tracta de l'espècie migradora. Una altre font d'errors en les dades del sistema són les errades a l'hora d'entrar les dades (entrant una espècie per una altre, n'és un cas molt típic la confusió entre la tórtora turca Streptopelia decaocto de tant en tant registrades com a tórtora Streptopelia turtur).

Per tal de detectar millor aquests errors i també poder avisar als usuaris i usuàries, hem definit una sèrie de filtres automàtics a partir de la fenologia habitual de totes les espècies migradores a Catalunya. D'aquesta manera, quan s'introdueix una observació d'una d'aquestes espècies fora del període considerat habitual, la dada queda automàticament marcada com a "a completar" (amb el cercle taronja i la icona de l'eina). Quan una observació d'una espècie migradora fora de l'època habitual s'entra a través del web, abans d'entrar la dada s'obre automàticament un missatge d'alerta sobre l'interès de la dada (veure la imatge de sota). Demanem a totes les usuàries que, si estan segures de la dada, aportin més informació sobre l'observació afegint algun comentari al registre. Les dades entrades a través de l'app NaturaList, però, entren directament al sistema marcades "a corregir" i sense avisar a l'observador. En aquests casos, l'equip de revisors es posarà en contacte per confirmar la dada, o la trobareu marcada a la vostra pàgina inicial d'ornitho.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/filtre.JPG

Els filtres automàtics es troben actius també per altres grups taxonòmics, com per exemple les orquídies, i són una bona eina per a mantenir una base de dades amb dades de major qualitat. Recordeu també que en cas de dubtes sobre una identificació és millor entrar la dada al portal com a exemplar no identificat que no pas com a una determinació exacta!

Finalment, un recurs interessant per conèixer millor la fenologia dels ocells a Catalunya és el web d'Ornithollistes, que us animem a revisar. Us mostrem dos exemples extrets del portal: les orenetes vulgars Hirundo rustica ja es van observant a Catalunya, però de moment amb una freqüència d'observació inferior a la de l'any passat i a la mitjana. L'oriol Oriolus oriolus, per contra, és un exemple d'un migrador més tardà i no s'observa a Catalunya fins ben entrat el mes d'abril.

Bones observacions i a gaudir de les primeres arribades!

enviat per Marc Illa Llobet
 
divendres 10 març 2023
avinews
Guanyador de la cursa Ornitho-Swarovski del mes de febrer

El guanyador del mes de febrer de la Cursa Ornitho Swarovski de 2023 és:

Artur Morales Mombiela

Felicitats!!

Has guanyat un val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entres en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!

Vols tenir l'oportunitat de guanyar grans premis com aquests? Aleshores participa en la Cursa Ornitho Swarovski del 2023! Simplement entra llistes completes a Ornitho.cat i Ornitho.ad. Com més observacions facis, més oportunitats tindràs de guanyar.

Al portal Ornitho llistes hi trobareu les bases explicades! 

enviat per Marina Cuito
 
dilluns 27 febrer 2023
avinews
Aus
L’expansió de dues espècies exòtiques: l’aratinga mitrada i el leiòtrix bec-roig

L’aratinga mitrada (Psittacara mitratus) és una espècie nativa de l’Amèrica del Sud, que es va detectar en llibertat per primera vegada a Catalunya l’any 1991 a Barcelona, i que es va confirmar com a reproductora per primer cop l’any 1996. Des de llavors, l’espècie s’ha mantingut com a reproductora amb un nombre discret de parelles, i excepte reproduccions puntuals a les ciutats de Girona i Terrassa, ho ha fet només a la ciutat de Barcelona.

Les observacions registrades a Ornitho.cat mostren un patró similar, amb observacions acumulades a l’àrea metropolitana de Barcelona i algunes dades puntuals en altres sectors (com el Tarragonès, Garraf, Maresme i Baix Ebre) en el període entre 2009 i 2022. No obstant, durant el que portem de 2023, el nombre d’observacions d’estols (generalment formats per algunes desenes d’exemplars) ha augmentat de forma considerable a l’est del Vallès Oriental, i del Maresme, i ha arribat per primera vegada a la Selva. Tot i que el comportament explorador d’aquesta espècie ja és conegut, especialment fora de l’època de reproducció, és destacable que les observacions s’hagin produït a zones on fins ara l’espècie era molt escassa o directament inexistent. Cal remarcar que no sembla que l’espècie estigui expandint la seva àrea de reproducció o augmentant la seva població, sinó que simplement s’observa amb més regularitat a zones on no hi apareixia abans. A banda del seu plomatge característic, és una espècie molt fàcil de detectar pel reclam, que emet a gran volum i regularment, especialment quan es troba en grans estols.

D’altra banda, el leiòtrix bec-roig (Leiothrix lutea) és una espècie nativa del sud-est asiàtic que es va començar a detectar a Catalunya a principis dels anys 1990 a Collserola, on va establir una població reproductora abundant. Ja ben entrats els 2000, el leiòtrix va expandir-se molt lentament per tot Collserola, i va arribar a l’altra banda del Llobregat i el Besòs per començar a colonitzar la Serralada Litoral. Puntualment, es van produir observacions fora de la seva zona de distribució (com la del Baix Empordà), que es podrien deure a exemplars escapats localment. L’any 2020, però, degut a l’expansió forta de la població del sud-oest de França (cara nord dels Pirineus), l’espècie es va detectat per primera vegada a la Val d’Aran. Des de llavors, el nombre d’observacions al nord-oest de Catalunya ha augmentat de forma exponencial, amb diverses observacions recollides al Pallars Sobirà, Jussà, Alt Urgell i fins i tot al Solsonès i a la Noguera. Els darrers anys, a més, la població de Collserola també sembla haver continuat amb una expansió lenta, apareixent a més zones del Vallès i també a parcs urbans de Barcelona. Tot i tenir un plomatge molt vistós, el leiòtrix bec-roig sol trobar-se amagat a la vegetació i és important familiaritzar-se amb el seu cant i reclam per a poder-lo detectar.

Per tal de poder seguir recollint dades sobre les expansions poblacionals d’aquestes espècies, demanem a tots els col·laboradors i col·laboradores que pengin les seves observacions a Ornitho.cat i Ornitho.ad i que aportin tanta informació com sigui possible (nombre d’individus, comportament, hàbitat...), especialment quan es tracti de dades fora de les zones habituals de distribució. Trobareu els mapes d'aquestes espècies al menú de l'esquerra, on destaquem sempre algunes espècies. Un millor coneixement sobre aquestes espècies també permetrà valorar millor els seus impactes: és ben sabut que les espècies exòtiques són un dels majors problemes per a la biodiversitat a escala global.

Font de dades: ornitho.cat, ornitho.ad i Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya 2015-2018. Fotografies de la infografia extretes d’ornitho.cat.

L'equip d'Ornitho.cat

enviat per Marc Illa Llobet
 
diumenge 26 febrer 2023
avinews
Aus
Novetats taxonòmiques d'ocells a Ornitho.cat i Ornitho.ad

Mentre preparem una actualització taxonòmica de tot el portal, que passarà a seguir la llista taxonòmica de referència de l’IOC World Bird List, aquest cap de setmana s’ha incorporat un canvi destacable al Ornitho.cat i Ornitho.ad: la major part de les espècies del gènere Sylvia passen al gènere Curruca (només es mantenen igual el tallarol de casquet Sylvia atricapilla i el tallarol gros Sylvia borin).

Properament convertirem totes les dades que fins ara estaven entrades com a Sylvia cantillans a Curruca iberiae, seguint les recomanacions taxonòmiques esmentades. També actualitzarem totes les dades històriques de picots verds Picus viridis i les canviarem a Picus sharpei.

Per tal que la vostra app NaturaList apliqui els mateixos canvis, recordeu que és important que la vostra llista d’espècies sigui la del portal Ornitho.cat. Ho podeu revisar seleccionant el menú de l’esquerra, a “Preferències”, a “Llista d’espècies” i entrant a “Llista d’espècies d’un lloc web de referència”, on cal seleccionar "www.ornitho.cat".

Aquells usuaris i usuàries que utilitzeu els noms científics per entrar les vostres observacions al portal, recordeu-vos que ara caldrà fer servir el gènere Curruca!

L'equip d'ornitho.cat i ornitho.ad

enviat per Marc Illa Llobet
 
dimecres 22 febrer 2023
avinews
Guanyador del mes de gener cursa Ornitho - Swarovski

És hora d'anunciar el primer guanyador mensual de la Cursa Ornitho Swarovski de 2023!

El guanyador d'aquest mes és

Jaume Compañó

Felicitats!!

Has guanyat un val de 50€ per a la botiga Oryx i, el que és encara millor, has entrat en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!

Vols tenir l'oportunitat de guanyar grans premis com aquests? Aleshores participa en la Cursa Ornitho Swarovski del 2023! Simplement entra llistes completes a Ornitho.cat. Com més observacions facis, més oportunitats tindràs de guanyar.

Al portal Ornitho llistes hi trobareu les les bases explicades! 

enviat per Marina Cuito
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 302
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2023