fr
en
es
ca
Visitant Anònim
Pàgina d'inici d'Ornitho
 
Entitats col·laboradores
Consultar
  Observacions
    - 
Els darrers 2 dies
    - 
Els darrers 5 dies
    - 
Els darrers 15 dies
  Dades i anàlisis
    - 
Gaig blau 2023
    - 
Graula 2023
    - 
Aratinga mitrada 2023
    - 
Rossinyol del Japó 21-23
    - 
Vellutada del salze 21-23
    - 
Lleonada de muntanya 19-23
    - 
Sageta negra 19-23
    - 
Monarca 2023
    - 
Papallona tigre 2023
    - 
Coipú 17-22
    - 
Pixaví nervat 20-22
    - 
Cigalella argentada 15-22
    - 
Lucanus cervus 18-22
    - 
Nyctophila reichii 20-22
    - 
Ophrys catalaunica 18-22
    - 
Orchis simia 19-22
 - 
Galeria d'imatges i sons
Informació
 - 
Darreres notícies
  Ajuda
    - 
Espècies parcialment ocultes
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Tutorials
 - 
FAQS
 - 
Ornitho i les espècies amenaçades
 - 
Com registrar-se
 - 
Com entrar dades de mortalitat a l'app NaturaList
 - 
Com entrar dades al mòdul de mortalitat
 - 
Verificacions
 - 
Com introduir dades a l'app NaturaList
 - 
Com fer consultes avançades
 - 
Com consultar i editar dades
 - 
Com introduir una llista completa
 - 
Com entrar dades
 - 
Com entrar dades amb localitzacions precises
El SOCC
 - 
Com entrar dades del SOCC a Ornitho
Recursos sobre els grups taxonòmics
 - 
Orquídies
Nocmig a Ornitho
 - 
El Nocmig- informació general
 - 
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
 - 
Guia introductòria NFC
Sobre ornitho.cat
 - 
Política de privacitat i Condicions d'ús


Darreres notícies
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 318
 
dimarts 26 setembre 2023
avinews
Delta Birding Festival 2023 i guanyadors concursos

Aquest cap de setmana s'ha celebrat el Delta Birding Festival al Delta de l'Ebre on hem tingut l'oportunitat d'escoltar xerrades interessants, participar en activitats i retrobar-nos amb la resta de companys ornitòlegs. A més, vam presentar una xerrada sobre Ornitho.cat oferint exemples de l'extensa utilitat de les dades entrades al portal i amb recomanacions pràctiques per a donar encara més valor a les observacions.

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/800d34cf-4cdc-44a2-8779-ea4ecd9edff3.JPG

 

El darrer dia del festival, també vam conèixer el nom dels guanyadors de la cursa Ornitho-Swarovski i la NocMig Wildlife Acoustics, podeu veure el sorteig en directe.

El guanyador de la cursa Ornitho-Swarovski 2023 que s'emporta els prismàtics Swarovski EL 10x42 és l'Oscar Bargalló.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/1.png

El guanyador de la NocMig Wildlife Acoustics que s'emporta una gravadora Song Meter Micro és en Lluis Brotons.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/2.png

Enhorabona a tots dos!


Moltes gràcies a totes les persones que heu participat en els concursos durant el darrer any, les vostres dades són molt valuoses.

El nostre agraïment a Swarovski Optik, a Esteller, a Oryx i a Wildlife Acoustics per confiar un any més en aquests concursos que ja son tota una tradició.

enviat per Marina Cuito
 
diumenge 24 setembre 2023
avinews
Guanyadora mes de setembre Ornitho-Swarovski

La guanyadora del mes de setembre de la Cursa Ornitho Swarovski i la darrera del 2023 és:

Cèlia Vendrell

S'emporta el val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entra en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!

 

Al portal Ornitho llistes hi trobareu les bases explicades! 

enviat per Marina Cuito
 
dimarts 19 setembre 2023
technews
Aus
Nou reproductor d'àudio a la família Ornitho

El coneixement de les vocalitzacions que fan els ocells és una habilitat indispensable per a qualsevol ornitòleg/birder/ocellaire –sigui com sigui que ho anomeneu– que pretengui ser capaç d’identificar amb certesa les espècies que ens envolten. Això es fa particularment evident, si el que ens interessa és poder participar en projectes com el SOCC, on bona part dels ocells que detectarem, no els haurem vist sinó només sentit. D’altra banda, ningú pot negar que algunes espècies extremadament semblants, se separen millor per la veu que visualment: per ex. raspinell comú i pirinenc, i que per aquest motiu cada cop hi ha més gent que duu al camp, a més a més dels preceptius binocles, una petita gravadora. 

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/parus2.png

 

A Ornitho, de la mateixa manera que es poden carregar imatges de les observacions que introduïm a la plataforma, també hi podem emmagatzemar arxius sonors. Fins ara, però, d’aquests arxius d’àudio, en reproduir-los, només es generava una representació en forma d’ona, la qual cosa donava només informació sobre la intensitat del so.

 

Ara, i amb motiu del vintè aniversari de la posada en marxa del primer portal Ornitho –a Suïssa–, s’ha implementat un nou reproductor d’àudio que, a més de la representació en forma d’ona, també genera un espectrograma amb informació sobre la durada i la freqüència dels senyals. La millora és realment destacable, ja que aquesta nova eina ens permet, per exemple, triar el grau de zoom que volem aplicar sobre el conjunt de la gravació, seleccionar una secció i reproduir només aquest bocí, etc.

 

Ara que disposem d’aquest nou reproductor us animem que pengeu també les vostres gravacions a ornitho.cat!

enviat per Xavier Riera
 
divendres 15 setembre 2023
avinews
Aus
Un estol d’ibis ermitans fa escala a Catalunya

Durant els darrers anys s’ha impulsat un projecte de reintroducció de l’ibis ermità (Geronticus eremita) a Europa Central. Actualment, la nova població dels Alps compta amb més de 200 exemplars, gràcies a la feina realitzada per WaldrappTeam (www.waldrappteam.at ) i del projecte LIFE actual (www.waldrapp.eu), així com molts altres col·laboradors. Els responsables del projecte han ensenyat als ibis de la nova població centreeuropea a migrar fins a Itàlia, però durant aquesta tardor l’equip del projecte està portant un estol de 35 exemplars a descobrir una nova ruta migratòria que connectarà la població dels Alps i la d’Andalusia (aquesta darrera, establerta des de fa uns quants anys).

Per a ensenyar la migració als ibis, un equip format per quatre persones porta dos ultralleugers que guien l’estol al llarg de la ruta. La migració s’efectua en volades d’uns 100-150 km per dia, sempre que les condicions meteorològiques siguin les adequades. Seguint el seu camí, l’estol d’ibis va entrar a Catalunya el passat 8 de setembre i s’espera que creuin el territori en els propers dies, fent algunes parades pel prelitoral. Desitgem que la resta del viatge sigui molt satisfactòria i de ben segur que en un futur proper els tornarem a observar a Catalunya. El blog de la Fundació Alive podeu veure com va ser la seva primera parada a Catalunya, a Ordis (Alt Empordà).

De fet, l’any passat (entre el 8 i el 21 d’octubre) ja es va observar per primera vegada un exemplar d’ibis ermità a Catalunya. Corresponia a un dels exemplars de la població dels Alps que s’havia extraviat i es va veure entre el Pla de l’Estany i el Baix Empordà.

La propera edició de la Llista Patró dels Ocells de Catalunya del Comitè Avifaunístic de Catalunya (en preparació) inclourà l’ibis ermità amb la Categoria E, corresponent a exemplars observats fruit d'introduccions, escapaments o transport assistit per humans (com és el cas del grup que actualment creua Catalunya), i que correspon també exemplars arribats per si sols provenint de poblacions introduïdes o reintroduïdes a altres països que encara no es considerin establertes (com va ser el cas de l’exemplar de l’any passat). És per això que a la llista d’espècies d’Ornitho.cat hi apareix com a espècie “al·lòctona”.

Imatge de Cristian Grijalba

enviat per Marc Illa Llobet
 
divendres 15 setembre 2023
avinews
Ortòpters
Dia dels grills i dels saltamartins 2023

Demà dissabte 16 de setembre, el grup Antaxius-ICHN organitza una nova edició del Dia dels grills i dels saltamartins. Es realitzaran diverses sortides guiades per Catalunya, i alhora es demana que tothom s’animi a buscar ortòpters i a penjar les observacions a bases de dades de ciència ciutadana com Ornitho.cat. A veure si entre tothom es pot fer una bona llista d’espècies!

enviat per Marc Illa Llobet
 
dijous 14 setembre 2023
avinews
Guanyador cursa Ornitho-Swarovski agost

El guanyador del mes d'agost de la Cursa Ornitho Swarovski de 2023 és:

Carlos Alvarez-Cros

S'emporta el val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entra en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!

Vols tenir l'oportunitat de guanyar grans premis com aquests? Aleshores participa en la Cursa Ornitho Swarovski del 2023! Simplement entra llistes completes a Ornitho.cat i Ornitho.ad. Com més observacions facis, més oportunitats tindràs de guanyar.

Al portal Ornitho llistes hi trobareu les bases explicades! 

enviat per Marina Cuito
 
dimecres 23 agost 2023
avinews
Guanyador cursa Ornitho-Swarovski del mes de juliol

El guanyador del mes d'juliol de la Cursa Ornitho Swarovski de 2023 és:

Àlex Fonollosa Caballer

S'emporta el val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entra en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!

Vols tenir l'oportunitat de guanyar grans premis com aquests? Aleshores participa en la Cursa Ornitho Swarovski del 2023! Simplement entra llistes completes a Ornitho.cat i Ornitho.ad. Com més observacions facis, més oportunitats tindràs de guanyar.

Al portal Ornitho llistes hi trobareu les bases explicades! 

enviat per Marina Cuito
 
dimecres 16 agost 2023
avinews
Papallones diürnes
Atenció amb les papallones tigre i monarca!

Aquest any hi ha, des de començaments d'estiu, una població reproductora molt nombrosa de la papallona tigre Danaus chrysippus al Delta de l'Ebre. Durant el mes d'agost és previsible una forta emergència local d'una nova generació, que podria dispersar-se cap  altres llocs de la geografia catalana (preferentment al llarg de la costa, però també remuntant rius com l'Ebre o la Tordera). Per tant, us animem a què estigueu a l'aguait i entreu qualsevol observació d'aquesta espècie en les properes setmanes.

D'altra banda, des de fa uns pocs dies, també s'ha confirmat la presència de la monarca Danaus plexippus al Delta de l'Ebre. L'any passat aquesta espècie es va observar en diferents indrets de la costa catalana a finals d'estiu, i és possible que a partir d'ara torni a produir-se un fenomen semblant.

La distinció entre la papallona monarca i la papallona tigre és fàcil, ja que la primera és de mida més gran i, sobretot, té marcades les venes negres a les ales, cosa que no passa amb la papallona tigre.

Hem activat els mapes corresponents a les observacions d'aquestes espècies entre la selecció de mapes d'espècies a la columna de l'esquerra per anar veient la progressió de les observacions. Moltes gràcies per la col·laboració!

enviat per Marc Illa Llobet
 
diumenge 13 agost 2023
avinews
Aus
Fenologia i identificació de falciots

A partir de la segona meitat de juliol és molt habitual que la major part dels falciots negres Apus apus adults iniciïn la migració cap a les zones d’hivernada a l’Àfrica subsahariana. De sobte, els seus reclams omnipresents en pobles i ciutats on són abundants com a reproductors desapareixen, i en alguns llocs la marxa es pot produir en pocs dies. Un cop els adults comencen a marxar, encara quedaran diversos joves de l’any per anar sortint durant uns quants dies més.

Com us expliquem sempre, el portal OrnithoLlistes (que estem renovant darrerament) és una eina molt bona per conèixer millor aspectes com la fenologia de les espècies, i que posa de manifest la importància d’entrar les dades en forma de llistes completes sempre que sigui possible. Fixeu-vos com la proporció de llistes amb falciot negre baixa en picat a partir de mitjans de juliol!

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/apuapufenologia.JPG

No obstant, tot i la marxa ràpida de les nostres poblacions reproductores durant l’estiu, es seguiran observant falciots negres durant l’agost i bona part del setembre. A banda de joves de l’any de les niuades més tardanes, aquest pas d’agost i setembre correspon principalment a migradors de la resta d’Europa, que tenen fenologies de cria més tardanes. Aquest estudi explica amb detall aquestes diferències, i com els exemplars de les poblacions de més al sud marxen abans i migren fins a latituds més meridionals, mentre que les poblacions del nord passen l’hivern a zones més septentrionals de l’Àfrica subsahariana, el que es coneix com una migració en cadena.

D'altra banda, els falciots pàl·lids Apus pallidus (primer gràfic) i els ballesters Tachymarptis melba (segon gràfic) es seguiran observant durant les properes setmanes. Les dues espècies tenen fenologies més tardanes i es continuen observant fins a finals d'octubre.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/apupalfenologia.JPG

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/tacmelfenologia.JPG

Com és ben conegut, la separació entre el falciot negre i el pàl·lid no és gens fàcil. A banda de basar-se en criteris subtils, cal tenir en compte que les observacions d’aquests ocells sempre són fugaces i en moviment, fet que dificulta que siguin bones. Si la identificació dels adults ja és complexa, separar els juvenils de les dues espècies és encara més difícil, principalment perquè els juvenils de falciot negre disposen d’algunes característiques típicament associades amb els falciots  pàl·lids, com per exemple les vores clares a les plomes del cos o la taca gular més gran. Us recomanem aquest article de British Birds (en anglès) on es descriu la dificultat de separar els plomatges juvenils de les dues espècies. Recordeu que a Catalunya el falciot pàl·lid és una espècie principalment de costa, amb poques observacions confirmades a l’interior.

Imatge d'un falciot negre Apus apus, de Camilo Albert.

L'equip d'ornitho.cat

enviat per Marc Illa Llobet
 
divendres 4 agost 2023
tipnews
Odonats
Ornitho i conservació d'espècies: un exemple d'odonats!

Els invertebrats són un dels grups d’animals menys coneguts a Catalunya, i també a tot el món, però són els que presenten una major nombre d’espècies i compleixen multitud de funcions en els ecosistemes en tots els nivells.

En el recent Catàleg de la fauna salvatge autòctona amenaçada de Catalunya (Decret 172/2022), 250 invertebrats s’han catalogat com a amenaçats (67 En Perill i 183 Vulnerables). A partir d’aquest catàleg, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha d'aprovar els plans de recuperació o conservació d’aquestes espècies amenaçades.

Els odonats, ortòpters i lepidòpters (especialment els ropalòcers), són tres dels grups amb major nombre d’espècies amenaçades a Catalunya i dels que es poden introduir observacions a Ornitho.cat. És per això que us animem a entrar observacions d'aquests grups taxonòmics al portal, i a més, a entrar-les sempre que sigui possible amb la localització precisa (especialment quan es tracti d'espècies amenaçades). Recordeu que les localitzacions precises no són visibles per la resta d'usuaris, i que si considereu que la població que heu detectat és delicada, podeu entrar tota la dada oculta, fent que només sigui visible pels gestors del portal i per qui treballi les dades (principalment l'Administració). Les dades precises serveixen per a tenir una millor i més detallada informació que pot ajudar a establir millors accions de recuperació i conservació.

Un exemple recent seria el que s'ha publicat al final de juny de 2023 al Butlletí de Institució Catalana d’Història Natural, on queda constància de com a partir de multitud d’observacions pujades a Ornitho.cat per part de diferents usuaris s’ha pogut millorar el coneixement d’una espècie de libèl·lula amenaçada.

En aquest article es revisa la distribució de l’odonat “En perill d’extinció”, Sympetrum vulgatum spp. ibericum, endemisme de la meitat nord de la península Ibèrica i d’algunes zones dels pirineus francesos i d’Andorra. Gràcies a la informació de plataformes de ciència ciutadana, especialment Ornitho, s’ha pogut triplicar el nombre de registres coneguts de l’espècie des de 2012, així com ampliar la seva distribució de 6 quadrícules UTM 10x10km conegudes a 10, incloent 3 comarques on no hi havia observacions (Alta Ribagorça, Ripollès i Vall d’Aran).

A més de millorar el coneixement sobre la distribució de diferents espècies, gràcies a les observacions a Ornitho.cat també es pot aprofundir en aspectes de la biologia i ecologia com, per exemple, en la fenologia o els hàbitats que ocupen. Per tant, us animem a col·laborar aportant dades sobre aquests grups taxonòmics i a contribuir a la seva conservació!

Imatge de Sympetrum vulgatum spp. ibericum  de Pere Baucells, i mapa extret de l'article citat. 

Adrià Miralles & l'equip d'Ornitho.cat

enviat per Marc Illa Llobet
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 318
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2023