fr
en
es
ca
Visitant Anònim
Pàgina d'inici d'Ornitho
 
Entitats col·laboradores
Consultar
  Observacions
    - 
Els darrers 2 dies
    - 
Els darrers 5 dies
    - 
Els darrers 15 dies
  Dades i anàlisis
    - 
Tord ala-roig 21-22
    - 
Lluer 21-22
    - 
Grua 21-22
    - 
Trencapinyes 2021
    - 
Coipú 17-21
    - 
Emperador divagant 2021
    - 
Apol·lo 17-21
    - 
Atalanta 2021
    - 
Cigalella argentada 15-20
    - 
Lucanus (Lucanus) cervus 18-20
    - 
Ophrys passionis 19-21
    - 
Ophrys speculum 19-21
 - 
Galeria d'imatges i sons
Informació
 - 
Darreres notícies
  Ajuda
    - 
Espècies parcialment ocultes
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Sobre ornitho.cat
 - 
Política de privacitat i Condicions d'ús
Tutorials
 - 
FAQS
 - 
Com registrar-se
 - 
Com entrar dades
 - 
Com introduir una llista completa
 - 
Com consultar i editar dades
 - 
Com fer consultes avançades
 - 
Com introduir dades a l'app NaturaList
 - 
Verificacions
 - 
Com entrar dades al mòdul de mortalitat
 - 
Com entrar dades de mortalitat a l'app NaturaList
El SOCC
 - 
Com entrar dades del SOCC a Ornitho
Recursos sobre els grups taxonòmics
 - 
Orquídies
Nocmig a Ornitho
 - 
El Nocmig- informació general
 - 
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
 - 
Guia introductòria NFC


Darreres notícies
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 262
 
divendres 28 gener 2022
avinews
Ja està disponible l’aplicació NaturaList a l'App Store d'Apple!

A partir d'ara, els usuaris d'iPhone ja poden registrar les seves observacions d'ornitho directament al camp. Es tracta d'un gran pas endavant, ja que actualment, gairebé el 50% de les observacions d'ornitho ens arriben a través de dispositius mòbils, i aquesta tendència està en clar augment.

Aquesta primera versió d'iOS, però, només compta amb les funcions més bàsiques i és, per tant, més limitada que la d'Android. Funcions importants com les de modificar les dades al mòbil o introduir llistes completes no estan disponibles encara. Tanmateix, ja s'està treballant per incorporar-les a les poperes versions.

Tot i que l'aplicació és gratuïta, per activar la funcionalitat que permet consultar les observacions que tenim al voltant caldrà pagar una petita quota. Aquesta quota serveix per donar suport directe al desenvolupament i manteniment de l'aplicació. Es pot optar per tres nivells de suport: la subscripció ‘Bàsica’ (2,99 euros/any), ‘Seguidor’ (4,99 euros/any) o ‘Gran Fan’ (10,49 euros/any).

Podeu descarregar la nova versió de NaturaList per a iOS des de l'App Store d'Apple o fent servir el codi QR de sota.

Si estàveu fent servir la versió de proves, caldrà que instal·leu l'aplicació oficial disponible a l'App Store d'Apple, ja que aquesta versió beta es desactivarà aviat.

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/natios.jpg

enviat per Gabriel Gargallo
 
dilluns 24 gener 2022
avinews
Aus
2n butlletí del CAC i actualització de l'estatus de les rareses de Catalunya

A finals de desembre va sortir publicat el 2n butlletí del CAC, que podeu consultar al següent enllaç: 

http://www.ornitologia.org/ca/quefem/monitoratge/seguiment/cac/cac_butlleti.html.

Aquesta edició incorpora un article d'identificació de les baldrigues cendroses atlàntiques (Calonectris borealis) a Catalunya, un anàlisi del patró d'aparició del mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus) a Catalunya i una nota breu sobre la determinació de l'edat d'aquesta espècie, l'informe de rareses del CAC dels anys 2015-2017 i una actualització de la llista de tàxons homologables pel CAC.

Aquesta darrera revisió implica el pas de la categoria de "raresa" a "poc freqüents" en 12 tàxons, i conseqüentment també a ornitho.cat. Les espècies que canvien d'estatus són:

- Xarxet marbrenc Marmaronetta angustirostris

Arpella pàl·lida russa Circus macrourus

- Fotja banyuda Fulica cristata

Territ pectoral Calidris melanotos

- Escuraflascons becfí Phalaropus lobatus

- Gavià argentat de potes roses Larus argentatus

- Gavià caspi Larus cachinnans

Capsigrany balear Lanius senator badius

Mosquiter ibèric Phylloscopus ibericus

- Mosquiter de doble ratlla Phylloscopus inornatus

- Cuereta citrina Motacilla citreola

- Piula grossa Anthus richardi

 

Addicionalment, una espècie canvia el seu estatus de "poc freqüent" a "raresa a Catalunya":

- Èider Somateria mollissima

 

A partir d'aquests canvis, s'ha revisat la llista de rareses a ornitho, i s'han deixat com a "molt rares" (en color vermell) aquelles espècies amb menys de 20 cites homologades a Catalunya, i com a "rares" (en color taronja) aquelles que tenen més de 20 cites homologades.

enviat per Marc Illa Llobet
 
dijous 23 desembre 2021
avinews
Job opportunity: ornitho project communication assistant

The ornitho system is one of the leading online tools dedicated to the collection of naturalistic observations and monitoring data. The system is being used by more than 100 institutions (mostly ornithological organizations) in 10 different countries and, only during 2021, collected more than 30 million records from nearly 300,000 registered observers half part through one of its local online portals and half through NaturaList, its worldwide mobile app.
 
One of the reasons of the success of the ornitho system is that it counts with lots of different functions to help collect, organize and display this amazing amount of data in the best possible way, often including fine-tuned local adaptations. The ornitho project communication assistant will have a key role helping to properly document all these possibilities and to ensure that both the people that collect the field data as well as the responsibles of the different local online portals make the most of them. The selected person will be working very closely with the Biolovision team, the Swiss company that created and develops the ornitho system.
 
Specific tasks to be developed:
• On the short term, you will be asked to check and redo the structure of the ornitho wiki in English and update or write an user guide for each function (the current wiki is mostly in French: https://wiki.biolovision.net/)
• On the long run, you will maintain the ever evolving wiki to help ornitho users and customers to use the system properly and at full capacity. Therefore, you will have an  important role to play for a better use and understanding of this powerful tool.
• Regular online meetings with the Biolovision team will be needed.
 
We request:
• To know how the system work (ornitho portals, NaturaList app) and to speak and write English fluently.
• Strong interest in computer sciences and nature.
• Being well organized and autonomous, having the capacity to summarise and explain concepts easily.
• Good writing skills, basic image editing knowledge and ease at producing nice looking and easily understandable page layouts.
• Interest in working from home.
• Field experience collecting data using ornitho protocols and active user of the ornitho systems are a good plus.
 
We offer:
• A working position of 50% to 100% with a lot of autonomy.
• 100% teleworking.
• Six month contract (extendable).
• Annual gross salary: 22.560€ (in case of full time position).
 
Applications:
 
Send CV in and motivation letter to secretaria@ornitologia.org before January 16th.

enviat per Gabriel Gargallo
 
dimecres 1 desembre 2021
avinews
Aus
Projecte per la creació d’un “Observatori de les malalties dels ocells de jardí”

En els darrers anys hi ha hagut un augment en l’aportació d’aliment als ocells que visiten els jardins de les cases, amb grans beneficis per nombroses espècies perquè els permet tenir menjar, sobretot a l'hivern. No obstant això, existeix el risc d’un augment en la transmissió de malalties perquè molts ocells de diferents espècies poden coincidir al mateix temps a les menjadores. A principis de 2020, la infecció pel bacteri Suttonella ornithocola va ocasionar la mort de milers de mallerengues a Alemanya i d’altres països europeus. Tot i la sospita de casos aïllats d’aquesta malaltia a Catalunya, no es va poder confirmar. Altres malalties descrites a Europa com a causa de mortalitat en aquests ocells són la verola aviar, salmonel·losi, tricomoniasi, clamidiosi i malària aviar.

 

La Fundació Barcelona Zoo patrocina la creació de l’Observatori de les malalties dels ocells de jardí, en la que participen la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), el Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) i la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és estudiar les malalties que afecten els ocells que visiten els jardins o les cases per avaluar el seu estat de salut i prendre les mesures de control adients, en cas que sigui necessari. Per això, demanen la col·laboració ciutadana per què en cas de trobar un ocell malalt o mort al jardí de casa, es comuniqui immediatament. S’haurà de procedir de manera diferent, segons sigui el cas:

 

Què fer si trobo un ocell viu amb símptomes clars de malaltia?

- Fotografiar l’ocell i introduir les imatges i les dades a l’apartat de mortalitat amb l’opció “ferit” de l’App NaturaList (https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=20034) o del portal ornitho.cat (https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=20030) indicant causa natural -> Malaltia/parasit. Atenció! L’App només és disponible per dispositius Android.

- En el cas que l’ocell estigui molt afectat i es pugui capturar, posar en una caixa de cartró, preferiblement agafant-lo amb uns guants.

- Cal recordar que sempre que capturem i manipulem un ocell, s’han de prendre les mesures bàsiques d'higiene, com rentar-se les mans després de la seva manipulació.

- Portar l’ocell a un centre de fauna de la Generalitat de Catalunya (informació l’annex) o bé trucar als Agents Rurals (Tel. 93 561 70 00) per que el vinguin a recollir.

 

Què fer si em trobo un ocell mort?

- Introduir les dades a l’apartat de mortalitat amb l’opció “mort” de l’App NaturaList (https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=20034) o del portal ornitho.cat (https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=20030) indicant causa natural -> Malaltia/parasit. Atenció! L’App només és disponible per dispositius Android.

- Si la mort s’ha produït en un període superior a les 12-24 hores i ha començat el procés de putrefacció, no es podran realitzar la majoria d’analítiques pel que no recomanem el seu estudi. Però si la mort s’ha produït en menys de 24 hores, us demanem que recolliu l’ocell, utilitzant uns guants per agafar-lo. S’ha d’introduir en una bossa de plàstic que no estigui foradada i tancar-la, ficar-la en una segona bossa de plàstic i tancar-la també. Si és possible, mantenir en refrigeració.

- Un membre del nostre equip es posarà en contacte amb la persona que ha introduït les dades per decidir què fer amb l’animal: o bé la persona que l’ha trobat el porta directament a la Facultat de Veterinària de la UAB, o bé una persona del nostre equip l’anirà a recollir. Si no és possible qualsevol d’aquestes dues opcions, s’ha de congelar l’ocell fins a la seva recollida.

- Cal recordar que sempre que capturem i manipulem un ocell, s’han de prendre les mesures bàsiques d'higiene, com rentar-se les mans després de la seva manipulació.

 

Centres de Fauna de la Generalitat de Catalunya: 

-        Centre de Fauna de Torreferrussa. Ctra. Sabadell - Sta. Perpètua de Mogoda, km 4,5 - 08130 Santa Perpètua de Mogoda. Telèfon: 93 561 70 17 / 93 560 00 52.

-        Centre de Fauna Vallcalent. Partida de Vallcalent, 63 25199 Lleida. Telèfon: 973 282 276.

-        Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà. Mas el Cortalet, 17486 Castelló d'Empúries. Telèfon: 675 78 33 29.

-        Centre de Fauna de Canal Vell. Estació biològica de Canal Vell. Telèfon: 627 48 14 00

enviat per Carles Durà i Franch
 
dilluns 22 novembre 2021
technews
Primer guanyador mensual de la cursa Ornitho-Swarovski 2021-2022

Ja tenim el primer guanyador mensual de la cursa Ornitho-Swarovski 2021-2022.

Donem l'enhorabona a:

Sergi Fernández Soto

Ets el guanyador del mes d'octubre!

 

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx.

i a més entres en el sorteig dels prismàtics Swarovski Optik 10x42

enviat per Marina Cuito
 
dimecres 20 octubre 2021
technews
Les pàgines d'estadístiques de les espècies, en construcció

Degut a una actualització en curs, les pàgines d'estadístiques de les espècies es mostren en construcció. En qüestió de dies, un cop acabada l'actualització, es podran tornar a consultar correctament.

Disculpeu les molèsties,

Equip Ornitho.cat & Ornitho.ad

enviat per Martí Franch Rodríguez
 
divendres 1 octubre 2021
avinews
Comença la cursa Ornitho-Swarovski 2022

Et vas quedar sense premi a la cursa Ornitho-Swarovski 2021? Doncs no pateixis, perquè a partir d'avui tens una nova oportunitat a la cursa Ornitho-Swarovski 2022. I a més tindràs moltes més oportunitats d'aconseguir un premi!

A partir d'avui 1 d'octubre comença la cursa 2022 amb el sistema tradicional: seran vàlides totes les llistes completes entrades a Ornitho.cat de almenys 30 minuts de durada i fetes a Catalunya o Andorra. 

En aquesta edició de la cursa, a més, seleccionarem un guanyador mensual. Per poder optar al premi mensual, les llistes vàlides s'han d'haver fet entre el dia 1 i el darrer dia del mes. El dia 10 del mes següent, es farà el sorteig. Recordeu que cada llista diaria és una oportunitat d'aconseguir el premi, és a dir, que en un mes podeu tenir un mínim de 30 oportunitats de guanyar el premi (excepte al mes de febrer, és clar). El premi mensual és un val de 50€ per a la botiga Oryx, on podreu trobar llibres de natura, material d'òptica i tot el que un ornitòleg pot necessitar.

Amb aquest sistema seleccionarem 12 guanyadors (un per cada mes fins al setembre del 2022). D'entre aquests 12 guanyadors, farem la tria del guanyador final, que s'emportarà uns prismàtics Swarovski Optik EL 10x42 valorats en més de 2000€. El sorteig del guanyador final es farà durant el Delta Birding Festival del 2022.

Per últim, us presentem la darrera novetat del nostre patrocinador principal. Swarovski presenta els nous prismàtics CL Curio 7x21, que ofereixen una potència i disseny extraordinaris.

 

Que comenci la cursa! Molta sort a tothom!

Document per descarregar :  CLCurio(2)-1655.jpg
enviat per Marina Cuito
 
dijous 30 setembre 2021
technews
Guanyador Cursa Ornitho-Swarovski 2021

El passat diuemnge 26 de setembre de 2021, vam fer el sorteig de la cursa Ornitho-Swarovski 2021 durant el Delta Birding Festival.

Es van rebre 4717 llistes completes vàlides entre el 25 de juliol i el 25 de setembre. Les combinacions de persona i dia vàlides per participar en la cursa van ser de 2782. Per fer el sorteig, es van llistar aquestes 2782 combinacions donant un número aleatori a cada una. I després, seleccionant un número a l'atzar, en vam extreure el guanyador.

El guanyador va ser: Jordi Erra Pagès

L'enhorabona!

En Jordi rebrà uns prismàtics Swarovski EL 10x42 cortesia de la casa Swarovski. Volem agrair com cada any al nostre patrocinador per aportar aquest fatàstic premi que fa que la cursa encara estigui més viva!

Podeu recuperar el sorteig en directe aquí:

enviat per Marina Cuito
 
dissabte 14 agost 2021
avinews
El pitjor estiu registrat fins ara a ornitho pel siboc

Enguany, molta gent ens ha dit que no s'estaven veient gaires sibocs. Les dades d'ornitho.cat confirmen que ha estat així: aquest estiu la seva frequència d'observació està sent, de llarg, la més baixa registrada fins ara (dades 2009-2021)! 

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/siboc.jpg

enviat per Gabriel Gargallo
 
dissabte 24 juliol 2021
avinews
Cigales
Actualització del coneixement de les cigales a Catalunya
Acaba d’aparèixer un article sobre Diversitat, distribució i fenologia de les espècies de cigales. Publicat al Butlletí de la ICHN, és el primer treball que revisa aquest grup a Catalunya, accessible en pdf a aquest enllaç.

A l’article s’hi pot trobar una revisió històrica del coneixement del grup a Catalunya, el llistat d’espècies amb noms científics i catalans, mapes de distribució, diagrames d’altitud i d’aparició al llarg de l’any i dues làmines de suport a la identificació. Tots els mapes i diagrames s’han elaborat utilitzant les dades disponibles a Ornitho.cat. Es tracta, per tant, d’un treball fruit de col·laboració entre la ciència ciutadana i la ciència acadèmica.

Actualment coneixem 12 espècies d’aquests fantàstics insectes a Catalunya. Destaquen per abundància la cigala del pi, i per raresa la cigalella culprima. Hi ha també la cigala de l’olivera, introduïda amb el transport d’oliveres.

Ara és el millor moment de l’any per les observacions de cigales. Si en feu (millor acompanyades de fotos i gravacions del cant), les podeu entrar a www.ornitho.cat i www.ornitho.ad i contribuiran a millorar el coneixement del grup.

L’enhorabona a l’equip i col·laboradors de Cicada.cat i a tots els observadors d’Ornitho.cat per aquesta magnífica contribució al coneixement de les cigales de Catalunya!

Els noms catalans dels cicàdids

Paral·lelament s’han incorporat a Ornitho.cat i Ornitho.ad els noms catalans dels cicàdids, fruit del treball dels darrers anys de la Comissió per a la Nomenclatura Catalana de les Cigales vinculat a Cicada.cat, constituïda per Pere Pons, Josep Maria Bas, Carles Tobella, Roger Puig-Gironès, Marc Fusellas, Rafael Carbonell, Daniel Espejo i David Funosas, i del Consell Supervisor del TERMCAT. A partir d’aquesta setmana els noms catalans seran visibles quan consulteu observacions de cigales a ornitho.cat i ornitho.ad, i podreu escollir registrar les vostres observacions amb el nom català en comptes del científic anant a l’apartat de Personalització del web del menú lateral esquerre.

enviat per Martí Franch Rodríguez
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 262
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2022