fr
en
es
ca
Visitant Anònim
Pàgina d'inici d'Ornitho
 
Entitats col·laboradores
Consultar
  Observacions
    - 
Els darrers 2 dies
    - 
Els darrers 5 dies
    - 
Els darrers 15 dies
  Dades i anàlisis
    - 
Capó reial 2022
    - 
Mosquiter de doble ratlla 2022
    - 
Gavot 22-23
    - 
Gavineta de tres dits 22-23
    - 
Coipú 17-22
    - 
Pixaví nervat 20-22
    - 
Atalanta 2022
    - 
Blaveta estriada 2022
    - 
Monarca 2022
    - 
Cigalella argentada 15-22
    - 
Lucanus cervus 18-22
    - 
Nyctophila reichii 20-22
    - 
Ophrys catalaunica 18-22
    - 
Orchis simia 19-22
 - 
Galeria d'imatges i sons
Informació
 - 
Darreres notícies
  Ajuda
    - 
Espècies parcialment ocultes
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Sobre ornitho.cat
 - 
Política de privacitat i Condicions d'ús
Tutorials
 - 
FAQS
 - 
Com registrar-se
 - 
Com entrar dades
 - 
Com introduir una llista completa
 - 
Com consultar i editar dades
 - 
Com fer consultes avançades
 - 
Com introduir dades a l'app NaturaList
 - 
Verificacions
 - 
Com entrar dades al mòdul de mortalitat
 - 
Com entrar dades de mortalitat a l'app NaturaList
El SOCC
 - 
Com entrar dades del SOCC a Ornitho
Recursos sobre els grups taxonòmics
 - 
Orquídies
Nocmig a Ornitho
 - 
El Nocmig- informació general
 - 
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
 - 
Guia introductòria NFC


Darreres notícies
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 289
 
dimarts 31 gener 2023
tipnews
Aus
El mòdul de rareses a Ornitho.cat

Aquesta setmana hem implementat el mòdul de rareses a Ornitho.cat. Esperem que aquest mòdul faciliti la homologació de les dades de rareses per poder estudiar millor els seus patrons d’aparició.

A partir d'ara, quan s’introdueix una observació d'una espècie o subespècie considerada raresa s'obrirà automàticament aquest mòdul, on es podrà aportar informació addicional per al seu posterior estudi per part del Comitè Avifaunístic Català. Aquest mòdul, però , actualment només s’obre des de la pàgina web i no per l’aplicació NaturaList. Aquelles observacions de rareses per les que no s’ha entrat cap informació al mòdul apareixeran a la pàgina inicial de cada usuari, per sobre de la secció de notícies, com a pendents d’entrar informació.

Les següents indicacions volen facilitar a tots els usuaris la tasca d’omplir el mòdul:

- Quan se’n disposi, és important acompanyar les observacions de rareses amb fotografies o gravacions, a més d’omplir el camp "Descripció" amb altra informació rellevant sobre l'observació i aquelles característiques que han permès la identificació. Aquest camp és especialment important si no es disposa de fotografies o gravacions de so de qualitat.

- En cas que l'observació faci referència a exemplars que ja s'havien detectat anteriorment, és recomanable introduir un comentari del tipus "Segueix present" o "Encara present", però igualment s’agraeix qualsevol informació que pugui complementar la recollida en anteriors observacions.

Casos especials:

Anàtides en semi-llibertatperò que també apareixen com a raresa (com l’ànec canyella Tadorna ferruginea o l’oca de galta blanca Branta leucopsis): es recomana esmentar l’origen de captivitat al camp "Descripció". En aquest cas els administradors d’Ornitho.cat assignaran la dada a ocell introduït i no a raresa, tal i com es va comentar en una notícia prèvia.

Graula Corvus frugilegus: no cal omplir el formulari de raresa amb deteniment per les observacions de l’Alt Empordà, on actualment compta amb una població reproductora i resident.

Cornella emmantellada Corvus cornix: no cal omplir el formulari de raresa per les observacions a les zones habituals del Baix Llobregat, on compta amb una petita població entre diversos municipis a la perifèria de la desembocadura del Llobregat (Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, entre d’altres).

Trenca Lanius minor i l’alosa becuda Chersophilus duponti: no cal omplir el formulari de raresa per les observacions que formen part dels programes de seguiment de les poblacions reproductores d’aquestes espècies.

Tota la informació recollida a través d’aquest mòdul es posarà a disposició dels Comitès de Rareses pertinents, per ajudar-los a treballar d’una forma molt més eficient el procés d’homologació de les espècies rares. Les espècies considerades raresa a Catalunya per el Comitè Avifaunístic de Catalunya (CAC) es troben a la panúltimapàgina d'aquesta nota al Butlletí del CAC.

A més, també són raresa els tàxons considerats a nivell espanyol pel Comité de Rarezas de SEO/BirdLife, que publica informes bimensuals amb les dades homologades.

Moltes gràcies a totes i tots per la col·laboració!

enviat per Marc Illa Llobet
 
dimecres 11 gener 2023
avinews
Aus
Una cuereta de Txukotka al delta de l’Ebre – segona observació a Catalunya!

El passat 31 de desembre de 2022, els observadors Marcel Gil i Xavi Larruy van trobar una cuereta de Txukotka Motacilla tschutschensis a la gespa de la Finca de Migjorn, al Delta de l’Ebre. En aquest punt tant singular hi hivernen cada any centenars de cueretes blanques Motacilla alba i algunes cueretes grogues Motacilla flava.

La cuereta de Txukotka es distribueix per Àsia i està formada per diverses subespècies, com la nostra cuereta groga. Tot i que la taxonomia encara no és clara del tot, les subespècies principals de cuereta de Txukotka són: tschutschensis (de l’extrem nord-occidental d’Àsia, comprenent l’est de Sibèria, la península de Txukotka i també a Alaska), taivana (sud-est de Sibèria i Sakhalín) i macronyx (nord-est de la Xina i est de Mongòlia). Addicionalment, la subespècie plexa es trobaria entre les àrees de distribució de la cuereta groga escandinava Motacilla flava thunbergi i de la cuereta de Txukotka de la subespècie nominal Motacilla tschutschensis, és a dir, al llarg d’una franja al nord de Sibèria, però aquest tàxon necessita una revisió sobre la seva posició.

A Europa, els darrers anys ha augmentat el nombre d’observacions d’aquesta espècie oriental, en part per la millora dels coneixements sobre la identificació d’aquest tàxon i també per la millora de la tecnologia, que permet obtenir millors imatges i gravacions sonores. La primera vegada que es va detectar a Península Ibèrica va ser el desembre de 2016, a l’Estuari del Tajo (Portugal) i des d’aleshores s’hi han detectat diversos exemplars, amb un màxim de 13 individus junts el febrer de 2020! A Espanya es coneixen dues citacions prèvies homologades: un exemplar de primer any els dies 19 i 20 de novembre de 2018 al Delta del Llobregat (Ferran López; José Luis Copete), que també és la primera cita per a Catalunya; i un exemplar hivernant a Jandía (Fuerteventura) entre el 26 de novembre de 2019 i el 15 de març de 2020 (Daniel López-Velasco, Miguel Rodríguez i Delfín González). Les dues dades esmentades es troben homologades a l’informe d’ocells rars del Comité de Rarezas de 2018 - juliol de 2020 (https://doi.org/10.13157/arla.69.2.2022.rb).

Pel que fa a la identificació d’aquesta espècie, a la tardor i hivern es caracteritzen principalment pel seu plomatge gris i blanc, tot i que a la primavera i estiu (després de la muda d’hivern) són tant grogues com les cueretes grogues que tots i totes coneixem. Donades les diverses combinacions d’híbrids entre les diferents subespècies de cuereta groga Motacilla flava i també la possibilitat d’híbrids entre cueretes grogues i cueretes citrines Motacilla citreola, la identificació d’exemplars fora de les zones habituals de distribució pot ser complexa. Per a poder determinar amb seguretat la identificació d’una cuereta de Txukotka són essencials dos aspectes de la identificació: 1- que el plomatge concordi amb la variació esperada en l’espècie; i 2- que es pugui disposar d’una gravació del reclam (un aspecte diagnòstic entre els diferents tàxons de cueretes, i un dels més importants). Addicionalment, una altra característica descrita per a la identificació de la cuereta de Txukotka és la longitud de l’ungla posterior, que sol ser més llarga i menys arquejada en aquest tàxon que en la cuereta groga.

L’exemplar que es troba present ara mateix al Delta de l’Ebre presenta les següents característiques:

-          Una cella blanca ampla i ben definida i plomes auriculars força fosques.

-          Cobertores alars grises i plomes de parts superiors en general grises, amb traces de verd oliva al mantell i capell.

-          Les parts inferiors principalment blanques, tot i que amb la gorja marcadament groga (i també algunes plomes del pit i zona cloacal), que contrasten amb infracobertores caudals blanques.

-          Reclam diagnòstic de cueretes de l’est 

És destacable que a la mateixa zona s’hi troba una segona cuereta amb unes característiques força semblants (amb una cella blanca ben patent i el pit destacadament groc), però aquesta presenta el dors més verdós i les infracobertores caudals marcadament grogues. D’aquest exemplar encara no s’ha pogut enregistrar cap vocalització, per tal de poder aprofundir més en la seva identificació. A més, entre les (almenys) deu cueretes grogues presents a la zona (a banda de la cuereta de Txukotka), també s’hi troba una cuereta amb aspecte de cuereta groga escandinava Motacilla flava thunbergi, que caldria estudiar amb més profunditat (especialment obtenir-ne una gravació del reclam) per tal de poder descartar la molt semblant subespècie/població plexa abans esmentada, un tàxon que s’ha detectat amb regularitat entre els individus hivernant a Portugal.

Finalment, cal remarcar que la Finca de Migjorn és una finca privada, i que a la gespa i als arrossars propers hi ha persones que hi treballen. És per això que demanem que l’actitud de les persones que vagin a veure ocells a la zona sigui sempre totalment respectuosa, sense sortir dels camins ni aparcar-hi cotxes al mig, respectant les senyals i les barreres de pas prohibit, i qualsevol altra situació de sentit comú. També cal recordar que l’exemplar ha estat ja molt ben documentat, de manera que s’han d’evitar molèsties innecessàries als ocells.

Per a més informació, us recomanem les següents publicacions:

-          Alström, P. & Mild, K. (2003). Pipits & Wagtails of Europe, Asia and North America. Christopher Helm, London.

-          Bot, S., Groenendijk, D., & van Oosten, H. (2014). Eastern Yellow Wagtails in Europe: identification and vocalisations. Dutch Birding 36: 295-311.

-          Hellquist, A. (2021). Identification and taxonomy of northern and eastern yellow wagtails – new pieces to the puzzle. Dutch Birding 43 (5): 333-370.

Durant la redacció d’aquesta nota, el Gerard Dalmau ha detectat un exemplar a Banyoles amb un reclam també compatible amb una cuereta de Txutkotka, i que podria suposar la tercera observació per a Catalunya. Malauradament l’exemplar no s’ha pogut tornar a localitzar encara.

 

L'equip d'ornitho.cat, amb la col·laboració de Marcel Gil (autor de la foto)

enviat per Marc Illa Llobet
 
dimarts 3 gener 2023
tipnews
Aus
Anàtids domèstics en semi-llibertat a Ornitho

Recentment s’han registrat al portal diverses observacions d’ànecs canyella Tadorna ferruginea al Parc de Pedralbes de Barcelona. Aquests exemplars, conjuntament amb altres espècies presents al Parc, es troben en semi-llibertat i són exemplars procedents de captivitat. Malgrat això, quan les dades d’aquestes espècies s’entren al portal, queden registrats de forma automàtica amb l’estatus de l’espècie a Catalunya, que és el de raresa en el cas de l’espècie esmentada.

En els casos en els que es coneix que en una zona concreta s’hi troben exemplars procedents de captivitat, les observacions d’individus en aquelles localitats es canviaran directament a la categoria d’espècie “al·lòctona” per tal de poder diferenciar aquests registres de la resta de dades d’exemplars aparentment salvatges. Agrairem la col·laboració dels usuaris d’Ornitho reportant comentaris a les seves observacions que puguin indicar que l’origen dels exemplars és domèstic (ja sigui pel comportament observat, per la presència d’anelles de color, entre d’altres).

Amb les observacions entrades aquests dies al mateix Parc de Pedralbes de Barcelona també s’han registrat dades d’alguns híbrids de morells, principalment de morell de plomall Aythya fuligula amb altres morells, que mostren plomatges poc habituals que poden fer pensar en altres espècies. Al no poder determinar quins híbrids són amb seguretat, una bona forma d’entrar-los és com a Aythya sp. x Aythya sp. (Aythya no identificats).

A Catalunya hi ha diversos punts on es poden observar anàtids en semi-llibertat, especialment en parcs urbans. Un altre cas ben conegut des de fa anys és el de l’oca de galta blanca Branta leucopsis a Balaguer. Aquestes dades, malgrat ser d’exemplars d’origen domèstic, són igualment importants de registrar al portal (especialment si s’està efectuant una llista completa de la zona), ja que poden aportar informació addicional sobre les dinàmiques d’aquests individus en semi-llibertat, que puntualment poden interaccionar amb poblacions salvatges, o escapar-se i establir poblacions assilvestrades. Un bon exemple de com les dades d’Ornitho poden servir per a millorar el coneixement d’aquestes espècies i el seu impacte i establiment a Catalunya són els textos que es troben al darrer Atles dels ocells nidificants de Catalunya, on s’analitzen les dades d’oca domèstica, oca cigne, ànec mut, ànec mandarí i ànec domèstic; a més de diverses altres espècies exòtiques.

Imatge de Paco Torres, al Parc de Pedralbes (Barcelona).

L'equip d'Ornitho.cat

enviat per Marc Illa Llobet
 
divendres 23 desembre 2022
avinews
Cursa Ornitho-Swarovski 2023

Swarovski Optik, la botiga Oryx i el portal Ornitho s'uneixen un any més per portar-vos la cursa Ornitho-Swarovski.

A partir del dia 1 de gener de 2023 comença la cursa que s'allargarà fins al mes de setembre.

Recordeu els requisits per participar: 

  • Fer llistes completes a Ornitho o a l'app NaturaList d'almenys 30 minuts.
  • Les llistes han d'estar fetes a Cayalunya o a Andorra.

Mecànica:

  • Cada llista completa diària és un "tiquet" per aconseguir el premi. Com més dies feu llistes completes, més possibilitats teniu d'obtenir el premi.
  • Les llistes completes han d'estar entrades a Ornitho entre l'1 de gener i finals de setembre de 2023.

Premis:

  • Tenim 9 vals de 50€ per a la botiga Oryx. Totes les llistes entrades entre el primer i el darrer dia de cada mes, optaran al val cortesia d'Oryx. A més, el guanyador mensual, optarà al premi absolut.

Premi absolut:

 

Bon any i bona cursa per a tothom!

enviat per Marina Cuito
 
divendres 16 desembre 2022
tipnews
Aus
Aplicacions d’Ornitho: el mòdul de mortalitat i el cas dels gavots

Des de l’any 2018 Ornitho té activat el mòdul de mortalitat, pensat per totes aquelles dades d’exemplars morts o ferits. Aquest mòdul permet tractar aquestes dades de forma diferent: així es poden diferenciar amb facilitat de la resta (d’exemplars vius en aparent bon estat) i a més, la informació que s'hi entra s'envia automàticament al Cos d’Agents Rurals. Des que es va posar en marxa aquest mòdul, les dades de mortalitat enregistrades a ornitho han anat augment de l'ordre d'un 20% anual i, hores d'ara, en rebem unes 260 al mes (sobretot de mamífers, el 42%, i d'ocells, el 39%).

És, per tant, una eina molt útil per a detectar i quantificar episodis de mortalitat (com l’actual amb els gavots Alca torda), i també per a recollir informació al llarg del temps de punts negres de mortalitat o de causes perilloses per a la fauna salvatge (trams de carretera amb mortalitats altes, torres elèctriques perilloses, vidres on els ocells xoquen amb regularitat, entre d’altres). És per això que utilitzar correctament aquest mòdul és important per donar encara més valor a les dades que s’entren a orntiho.cat.

En el cas actual dels gavots, per exemple, les dades recollides ens permeten veure i quantificar la mortalitat que s’ha detectat fins ara. Agraïm a totes les observadores i observadors la vostra col·laboració!

A continuació us recordem alguns punts principals per tal d’utilitzar el mòdul de forma correcta:

- El nombre d’exemplars de l’observació ha de correspondre al nombre d’exemplars morts o ferits. Per tant, en el cas per exemple dels gavots, si s’observa un estol de vuit exemplars vius i se’n detecten també dos de morts, les observacions s’haurien de separar: una de vuit exemplars vius (sense fer ús del mòdul de mortalitat) i una de dos exemplars morts (activant el mòdul de mortalitat). Si feu una llista estàndard, entreu-hi només els ocells vius i indiqueu els ocells morts entrant una dada casual addicional.

- Sempre que entreu dades de mortalitat indiqueu la localització precisa de l'animal (no el punt groc o blau).

- Per activar el mòdul, en el cas del web, cal clicar a la casella que es troba a l’apartat “Altres dades/informacions” de cada observació. Un cop es fa clic a “següent”, el mòdul de mortalitat s’obre directament i permet diferenciar exemplars morts o ferits, i permet també registrar la causa de mortalitat. A l'app (Naturalist) només cal clicar a l'icona de mortalitat/lesions i donar els detalls .

Finalment, recordem que en el cas dels gavots o de qualsevol espècie protegida (en especial aquelles presents al Catàleg de la Fauna Amenaçada de Catalunya), és important trucar al 112 o al Cos d’Agents Rurals per activar-ne el rescat (si és necessari) o per a recollir l’exemplar amb la major celeritat possible. No obstant, és igualment important registrar la dada a ornitho, que permetrà realitzar un recompte més acurat de tots els casos detectats al territori i estimar la incidència comparant les observacions d'ocells vius i morts/ferits.

L’equip d’ornitho.cat

enviat per Marc Illa Llobet
 
dimarts 22 novembre 2022
avinews
Aus
Entrada inusual de gavots

Durant els darrers dies s’està produint una entrada molt forta de gavots Alca torda al llarg de tota la costa catalana. Tant és així que, a dia d’avui (22 de novembre), les observacions de gavot entrades a ornitho.cat durant el mes de novembre superen amb escreix les de qualsevol any anterior. En el període 2009-2021 la mitjana d’observacions de l’espècie al novembre va ser de 7,9, mentre que a hores d’ara ja en duem 99.

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/5225-20135814-5322.jpg

 Font: Eduard Villar (ornitho.cat)

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/gavotcat2.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/gavotcat.png

Aquest fenomen sembla directament relacionat amb l’arribada de successius fronts associats a borrasques que assoten l’Atlàntic occidental i que fan que el nombre de gavots que ha entrat a la Mediterrània a través de l’estret de Gibraltar sigui molt més alt del que és habitual. D’aquí que també hagin incrementat molt les observacions de l’espècie a la costa Mediterrània de França durant aquests darrers dies. Tant, de fet, que prop del 20% de les observacions fetes al portal ornitho de França durant aquest mes han tingut lloc al Mediterrani (generalment >98% de les observacions franceses tenen lloc a la costa Atlàntica).

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/TinyTake22-11-2022-10-15-24.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/2.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/alcafrana.png

Paral·lelament a l’arribada de gavots, aquests darrers dies també s’estan fent força observacions de gavinetes de tres dits Rissa tridactyla que es veuen arrossegades pel temporal des del cantàbric fins a les costes mediterrànies per la vall de l’Ebre, cosa que produeix albiraments d’aquesta espècie en algunes masses d’aigua de l'interior de Catalunya i l’Aragó, per exemple.

Sigui com sigui, i més enllà del gaudi que obtenim amb aquestes observacions, cal tenir en compte que molts d’aquests ocells ens arriben extremadament debilitats. De fet, ja s’han detectat sis gavots morts a l’Empordà durant els darrers dos dies (e.g. https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&id=8720481). És molt important, doncs, que introduïu qualsevol observació d’ocells morts o ferits en el mòdul de mortalitat d’ornitho.cat i que truqueu al 112 per agilitzar la recollida d'exemplars debilitats o ferits per part dels Agents.

enviat per Gabriel Gargallo
 
dilluns 3 octubre 2022
avinews
Guanyador sorteig NocMig Wildlife Acoustics

Durant la darrera edició del Delta Birding Festival, que va tenir lloc els dies 23, 24 i 25 de setembre, vam fer en directe el sorteig NocMig Wildlife Acoustics.

El guanyador va ser: Sergi Carreras

En Sergi va poder recollir en directe el seu premi: una gravadora Song Meter Mirco.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Nocmig/Capturadepantalla2022-10-03ales15.05.44.png

 

Volem agrair a tots els participants del NocMig la seva implicació en el projecte i a Wildlife Acoustics el seu suport en aquest sorteig.

Si vosaltres també voleu participar en el projecte NocMig, aquí trobareu tota la informació.

enviat per Marina Cuito
 
dijous 29 setembre 2022
avinews
Gunyador final de la cursa Ornitho-Swarovski

I el guanyador final de la cursa Ornitho-Swarovski és...

Freddy Rivas 

S'emporta els prismàtics Swarovski Optik EL 10x42

Moltes gràcies a totes les persones que heu participat a Ornitho durant el darrer any, les vostres dades són molt valuoses.

El nostre agraïment a Swarovski Optik, a Esteller i a Oryx per confiar un any més en aquest concurs que ja és tota una tradició.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/noticies/IMG21.jpg

enviat per Marina Cuito
 
dimarts 27 setembre 2022
avinews
Guanyador cursa Ornitho-Swarovski mes de setembre

Ja tenim el guanyador mensual de la cursa Ornitho-Swarovski 2022!

 

Donem l'enhorabona a:

Mireia Querol

Ets la guanyadora del mes de setembre!

 

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx

i a més entres en el sorteig dels prismàtics Swarovski Optik 10x42

enviat per Marina Cuito
 
dimecres 21 setembre 2022
avinews
Guanyador del mes d'agost de la cursa Ornitho-Swarovski

Ja tenim el guanyador mensual de la cursa Ornitho-Swarovski 2022!

 

Donem l'enhorabona a:

Cristian Grijalba

Ets el guanyador del mes d'agost!

 

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx

i a més entres en el sorteig dels prismàtics Swarovski Optik 10x42

 

A més, el nostre patrocinador Swarovski Optik ha presentat recentment el seu nou telescopi ATC/STC. Es tracta del més petit, lleuger i compacte dels telescopis de la marca. Doneu un cop d'ull al seu web perquè fa molt bona pinta!

enviat per Marina Cuito
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 289
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2023