fr
en
es
ca
Visitant Anònim
Pàgina d'inici d'Ornitho
 
Entitats col·laboradores
Consultar
  Observacions
    - 
Els darrers 2 dies
    - 
Els darrers 5 dies
    - 
Els darrers 15 dies
  Dades i anàlisis
    - 
Lluer 23-24
    - 
Gavina menuda 2024
    - 
Graula 23-24
    - 
Aratinga mitrada 2023
    - 
Rossinyol del Japó 21-23
    - 
Aurora 2024
    - 
Migradora dels cards 2024
    - 
Papallona del lledoner 2024
    - 
Nimfa dorment 2024
    - 
Brocat variable 22-24
    - 
Vellutada del salze 21-23
    - 
Nimfa dorment 2024
    - 
Monarca 2023
    - 
Papallona tigre 2023
    - 
Coipú 17-22
    - 
Pixaví nervat 20-22
    - 
Cigalella argentada 15-22
    - 
Lucanus cervus 18-22
    - 
Nyctophila reichii 20-22
    - 
Ophrys catalaunica 18-22
    - 
Orchis simia 19-22
 - 
Galeria d'imatges i sons
Informació
 - 
Darreres notícies
  Ajuda
    - 
Espècies parcialment ocultes
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Tutorials
 - 
FAQS
 - 
Com registrar-se
 - 
Com entrar dades
 - 
Com introduir una llista completa
 - 
Com consultar i editar dades
 - 
Com fer consultes avançades
 - 
Com introduir dades a l'app NaturaList
 - 
Verificacions
 - 
Com entrar dades al mòdul de mortalitat
 - 
Com entrar dades de mortalitat a l'app NaturaList
 - 
Ornitho i les espècies amenaçades
 - 
Com entrar dades amb localitzacions precises
 - 
Com entrar llistes estàndard des de la app
 - 
Com utilitzar els codis d'estudi o projectes
 - 
Com actualitzar la llista d'espècies a l'app NaturaList
 
Com entrar dades del SOCC a Ornitho
Recursos sobre els grups taxonòmics
 - 
Orquídies
Nocmig a Ornitho
 - 
El Nocmig- informació general
 - 
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
 - 
Guia introductòria NFC
 - 
Catàleg visual de vocalitzacions d'ocells amb sonograma
Sobre ornitho.cat
 - 
Política de privacitat i Condicions d'ús


Darreres notícies
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 341
 
dilluns, 17. juny 2024
avinews
Guanyador del mes de maig de la cursa Ornitho-Swarovski

Ja tenim el guanyador del mes de maig de la desena cursa Ornitho-Swarovski.

Moltes felicitats a:

 

Lluís Casilari

 

S'emporta el val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entra en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!

 

Al portal Ornitho llistes hi trobareu les bases explicades! 

enviat per Marina Cuito
 
dimarts, 4. juny 2024
avinews
Papallones diürnes
Bona època pel brocat variable!

El brocat variable (Euphydryas aurinia) és una espècie que ha tingut una greu regressió a casa nostra a causa de la fragmentació dels hàbitats. Els darrers dies ha passat el pic del seu període de vol n'heu vist algun? (veure imatge al final de la notícia, de l'Andreu Ubach).

És una de les 4 espècies protegides per la directiva hàbitats Europea, junt amb la formiguera gran, l'apol·lo i la mnemòsine. Tot i això, encara es troba prou ben distribuïda arreu del territori. Vegeu aquí les contribucions a Ornitho.cat i Ornitho.ad els darrers 3 anys. A continuació vegeu la comparativa entre el mapa d'Ornitho i el mapa disponible de les estacions CBMS a Catalunya (extret de www.catalanbms.org).

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Papallones/Mapacomparatiu.png

Aquesta espècie fa la posta sobre el lligabosc (Lonicera sp.) i per això la trobem en clarianes de boscos mediterranis. A la resta d'Europa, però, usa la mossegada del diable (Succisa sp.) i es considera una espècie especialista de prat. Per això s'inclou com a espècie de l'indicador Europeu de papallones de prat. Als Pirineus hi té una subespècie única (E.aurinia pyrenesdebilis), que és més pàl·lida, que vola a finals de juny i a més de 2.000 m d'alçada.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Papallones/1717484480476.jpg

Euphydryas aurinia pyrenesdebilis, imatge: Andreu Ubach

A més, al gènere Euphydryas hi ha també el brocat de la cefalària (E.desfontainii), una espècie més rara i especialista de prats montans, que es distingeix pel marge clar de les ales i les taques negres del revers de les ales.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Papallones/1717484480420.jpg

Euphydryas desfontainii, imatge: Clàudia Pla-Narbona.

En un estudi del 2022 (Ubach et al. 2022), els companys i companyes del Museu de Ciències Naturals de Granollers van observar la gran afectació que tenen els hiverns càlids sobre les seves poblacions, causant una gran mortalitat durant la fase larvària.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Papallones/1717484480371.jpg

Trobareu aquest i altres entrades molt interessants a les xarxes socials, seguint el compte de @catalanbms del Grup de Recerca BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

enviat per Marc Illa Llobet
 
dimarts, 28. maig 2024
technews
Actualització important de la versió Android de l’app NaturaList

Des de fa molt poc, la nova versió d'Android de la app NaturaList (0.264) ja es troba disponible per a tothom. Aquesta nova versió inclou moltes millores, de les quals en destaquem tres d’especialment importants:

1) S’ha millorat molt la llista estàndard. Ara és molt fàcil entrar aquestes llistes en temps real i indicar la posició precisa de tants ocells com es vulgui (és important fer-ho sempre que observeu espècies amenaçades). A més, ara també és possible enregistrar el track de l’observador i, per tant, donar més valor a les vostres observacions (us recomanem enregistrar-lo sempre).  T’expliquem en detall com fer servir la nova llista estàndard aquí.

2) S’elimina el problema detectat durant els darrers mesos amb la no visualització d’algunes llistes completes entrades des de NaturaList. Diversos usuaris/es ens heu contactat perquè les vostres llistes no es visualitzaven correctament al portal Ornitho.cat. Com us hem anat comentant, es devia a un problema puntual de l’app que ha costat de resoldre degut a diversos aspectes tècnics. Actualment es troba totalment resolt, i les dades que no es mostren a Ornitho.cat es recuperaran de forma automàtica de seguida que puguem. (Les dades no s’han perdut, es troben al servidor data.biolovision.net; on també les podeu consultar si voleu utilitzant el vostre usuari i contrasenya del portal Ornitho). Demanem disculpes per les dificultats que han tingut alguns usuaris amb les llistes que no es mostraven però publicar noves versions de l’aplicació és un procés complicat que porta temps.

3) S’introdueix la possibilitat de fer fotos i gravar sons en directe des de l’app, per després incorporar-los de manera directa a les observacions. Una eina especialment important i que facilitarà que molts registres vagin acompanyats d’imatge (fet molt important, especialment per a grups taxonòmics fàcils de fotografiar i de complexitat d’identificació, com les orquídies o diversos grups d’invertebrats). Per a que funcioni, recordeu que cal donar permís a l’aplicació per a que pugui activar la vostra càmera o micròfon.

Esperem que aquestes millores us facin encara més fàcil recollir les vostres dades de camp. Com veieu, fem tot el possible per anar millorant i per poder oferir la millor aplicació possible.

Important! Assegureu-vos que teniu la versió més actualitzada de l'app comprovant el número de la versió (menú superior esquerra -> Preferències -> al final de tot). També ho podeu veure fàcilment comprovant si us surten les icones blaves de la càmera i el micròfon a la pàgina inicial (com a la foto inferior), si no us surten és que us cal actualitzar la versió!

Moltes gràcies per la col·laboració!!

enviat per Marc Illa Llobet
 
dijous, 16. maig 2024
avinews
Guanyador cursa Ornitho-Swarovski mes d'abril

Ja tenim el guanyador del mes d'abril de la desena cursa Ornitho-Swarovski.

Moltes felicitats a:

 

Ponç Feliu

 

S'emporta el val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entra en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!

 

Al portal Ornitho llistes hi trobareu les bases explicades! 

enviat per Marina Cuito
 
dimecres, 15. maig 2024
avinews
Cargols
Revisió de dades de gasteròpodes terrestres i bivalves - les fotos són importants!

Des de l’Associació Catalana de Malacologia s’ha iniciat un procés de revisió i validació detallat de les dades dels grups taxonòmics de gasteròpodes terrestres i de bivalves recollides a Catalunya a través del portal Ornitho.cat.

Donada la complexitat d’identificació de diverses espècies, demanem a tots els usuaris que a partir d’ara adjuntin fotografies al portal, que ajuden a confirmar la identificació de les espècies a posteriori. Es tracta d’espècies per les que és relativament senzill prendre fotos, que poden ser crucials per a una correcta identificació.

Properament, la nova versió de l’aplicació NaturaList incorporarà la possibilitat de fer fotos en directe i convertir-les directament en observacions (properament us en donarem més detalls!), i aquesta és una molt bona oportunitat per a adjuntar imatges amb tots els registres a partir d’ara.

Alhora, aprofitem per a compartir-vos un recurs online, que conté molta informació bàsica per a iniciar-se en el món dels cargols terrestres, i que inclou també una clau d’identificació molt útil: https://cargols.online/.

Moltes gràcies per la col·laboració!

enviat per Marc Illa Llobet
 
divendres, 3. maig 2024
avinews
Aus
Cueretes grogues amb el cap fosc

Ens trobem en plena època de migració i les pluges i ventades dels darrers dies han provocat la sedimentació de molts ocells migradors a Catalunya. Entre d’altres, la cuereta groga Motacilla flava és una espècie molt abundant, relativament fàcil de detectar i sovint molt atractiva pel col·lectiu ornitològic per la seva gran variabilitat fenotípica, que respon a diferents poblacions i subespècies. En aquesta entrada ens referim només a exemplars mascles, que presenten plomatges més característics.

De tant en tant, al repassar estols de cueretes grogues, és possible observar algun exemplar amb el cap (aparentment) de color negre. Sovint, aquests individus són associats amb rapidesa a la subespècie balcànica (Motacilla flava feldegg), degut a que és l’única que sembla que pot mostrar aquest caràcter. Tanmateix, cal tenir present, en primer lloc, que feldegg és una subespècie molt rara a la Península Ibèrica i, en segon lloc, que hi ha algunes cueretes grogues escandinaves (Motacilla flava thunbergi) que poden resultar molt semblants a les balcàniques en aquest sentit.

La subespècie thunbergi és ben abundant en pas a Catalunya, amb un pic destacat a finals d’abril i principis de maig. Aquest tàxon es distribueix principalment pel nord de Fennoscàndia i cap a l’est, fet pel qual és una subespècie amb un pas lleugerament més tardà que la resta. Així, els mascles de thunbergi poden aparentar tenir el cap molt negre en determinades condicions d’observació (cel ennuvolat, capvespre, plomatge moll, a molta distància…). Tot i que en condicions neutres es pot observar com thunbergi presenta el clatell gris, la separació d’aquests dos tàxons pot ser més difícil del que podria semblar.

Per aquest motiu, davant un possible candidat a feldegg, recomanem el següent:

•⁠  ⁠Observar pacientment la part posterior del cap per comprovar si presenta zones grises. En aquest cas, es tractarà amb tota probabilitat de thunbergi.

•⁠  ⁠Fer el major nombre de fotos possible, si es pot, des de diferents angles i condicions de llum, mantenint sempre una distància amb el grup de cueretes que eviti molèsties.

•⁠  ⁠Enregistrar el so amb el telèfon mòbil o una gravadora. El reclam pot ser essencial per a una correcta identificacióde feldegg, en funcióde les condicions de la observació.

Si un cop observats els caràcters clau seguiu sense poder assignar un exemplar a una determinada subespècie, demanem entrar la dada amb el tàxon genèric (cuereta groga – Motacilla flava).

Per últim, en cas de observar una candidata a feldegg, us animem a enviar el registre al Comité de Rarezas (rarezas.seo@gmail.com) per al seu estudi.

Moltes gràcies per la col·laboració amb Ornitho.cat i bones observacions d’ocells en migració!

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/1927-27224445-2115.jpeg

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/1927-27224532-2690.jpeg

A sobre: dues imatges d'una thunbergi amb el cap força fosc. Fixeu-vos amb el clatell!

Foto de Joan Goy, 27 d'abril de 2021.

 

A sota: exemplar de feldegg, amb el cap completament negre, amb un "tall" força clar entre el negre i el dors.

Foto de David Castellano, 3 d'abril de 2021.

enviat per Marc Illa Llobet
 
divendres, 12. abril 2024
avinews
Guanyador de la cursa Ornitho-Swarovski del mes de març

Ja tenim el tercer guanyador de la desena cursa Ornitho-Swarovski.

Moltes felicitats per:

 

Miquel Casas Morral

 

S'emporta el val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entra en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!

 

Al portal Ornitho llistes hi trobareu les bases explicades! 

enviat per Marina Cuito
 
dijous, 11. abril 2024
avinews
Papallones diürnes
Com ha començat la temporada CBMS d'enguany?

Poc més d'un mes des de l’inici de la temporada CBMS i veiem enguany efectes de la sequera i les pluges recents alhora. La verdeta d’ull blanc Callophrys rubi (primera foto) fa una generació anual i enguany els comptatges són molt baixos, amb el que probablement serà un crac poblacional. Les larves que l'any passat es desenvolupaven durant l'abril van trobar-se la vegetació en un estat inesperadament sec i poques van arribar a crisalidar (fa una sola generació i passa l'estiu-tardor i hivern com a crisàlide). En canvi la blanca de la col Pieris brassicae (segona foto) explota la bonança fent múltiples generacions i aquest març n' hi ha hagut moltes!

Altres papallones univoltines que hibernen com a pupa mostren davallades semblants, com la blaveta de la farigola Pseudophilotes panoptes (foto del final) la verdeta d’ull ros Callophrys avis.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Papallones/GKpTeiHW4AAOS9.jpeg

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Papallones/GKpTjI-WEAAQCfm.jpeg

La blaveta de la farigola P.panoptes és una especialista primaveral. Petita, de mobilitat reduïda, i en regressió. A partir dels Pirineus i enllà és substituïda per la del serpoll Pseudophilotes baton. Busqueu la de la farigola en timonedes mediterrànies, ara és el millor moment!!

Imatges i text de @catalanbms

enviat per Marc Illa Llobet
 
dilluns, 25. març 2024
avinews
Mamífers
Què és el projecte de ciència ciutadana Fototrampeig Mamífers Catalunya?

El seguiment amb càmeres trampa o “fotoparament” és una tècnica no invasiva que s’ha popularitzat molt en els darrers anys. Aquesta tècnica ens pot ajudar a conèixer la presència d’espècies d’animals de difícil detecció, especialment mamífers com el gat fer (Felis silvestris) o el turó (Mustela putorius), però també ens dona informació interessant de tota la comunitat de mamífers d’una zona determinada. A Catalunya, un bon grapat de naturalistes ja utilitzen aquesta tècnica i la informació que recullen és cabdal per conèixer millor els mamífers de casa nostra i emprendre les mesures de conservació pertinents.

El projecte Fototrampeig Mamífers Catalunya iniciat el Juny de 2022 per Grup Felis-ICHN amb la col·laboració de la Fundació Zoo de Barcelona i Mammalweb té com a objectiu oferir un portal de referència per la recollida de dades de càmeres trampa (fototrampeig). El portal vol esdevenir un projecte de referència de ciència ciutadana, on qualsevol usuari7a amb una càmera-trampa pugui penjar les imatges que hagi obtingut (els “rastrejadors”) i que, amb l’ajuda d’altres usuaris (els “avistadors”), es puguin revisar i classificar les fotografies múltiples vegades per tal de maximitzar la fiabilitat de les identificacions. Les coordenades de les càmeres-trampa sempre seran confidencials i els usuaris trien on i quan posen les seves càmeres-trampa. La utilització de la plataforma Mammalweb permet a l’usuari penjar un gran nombre de fotos (en format .jpg o .jpeg) i vídeos (en format .mp4 o .avi) de forma fàcil i ràpida. Els usuaris de Mammalweb, per tant, no especifiquen els animals que hi ha a les seves imatges i la identificació es fa en un procés posterior.

A Ornitho.cat les dades s'entren directament aportant una identificació, amb la possibilitat d'adjuntar o no una imatge, de manera que la dada ja queda disponible directament per a possibles estudis basats en la ciència ciutadana. Per això recomanem que, si entre les vostres imatges detecteu alguna espècie rellevant, la doneu d’alta a Ornitho.cat a més de pujar-la a Mammalweb. D'aquesta manera, ambdues plataformes de ciència ciutadana es complementen molt bé. Alhora, s’està treballant perquè en el futur es pugui especificar a Ornitho.cat que la cita prové del projecte Fototrampeig Mamífers Catalunya.

A tots aquells i aquelles que us animeu, us animem a participar en els dos portals i així recollir més informació sobre els mamífers de Catalunya!

Grup Felis-ICHN i l'equip d'Ornitho.cat

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/Mamfers/mammal1.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/Mamfers/mammal2.png

enviat per Marc Illa Llobet
 
dissabte, 23. març 2024
avinews
Aus
Expansió de la graula a Catalunya

Els últims 14 anys, l’evolució del nombre d’observacions de graula Corvus frugilegus a Catalunya ha sigut molt notable. L’any 2019, l’espècie es va establir com a reproductora a Figueres, on encara es manté un petit nucli reproductor. L’any 2022 es va detectar per primer cop la reproducció fora de l’Empordà, amb un niu a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), i l’any 2023 es va detectar un intent de nidificació a Barcelona (Barcelonès). Aquest any 2024 s’ha detectat recentment un intent de nidificació a Vic (Osona) i un altre a Manresa (Bages). Curiosament, tots els nius trobats fins ara a Catalunya compleixen dues característiques principals: es situen en zones urbanitzades (en alguns casos ben a dintre la ciutat) i en plataners (Platanus x hispanica) alts.

L’arribada d’exemplars a l’Empordà correspon amb l’expansió de la graula al sud de França, on l’espècie s’ha expandit els darrers anys per la costa mediterrània francesa. Vegeu el mapa següent, entre els anys 2015 i 2024, extret de faune-france.org.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/graulafrana.PNG

 Pels comptatges d’exemplars registrats a l’Alt Empordà, que van arribar a ser superiors a 30 individus, actualment sembla que els individus adults que apareixen per la resta de Catalunya podrien haver-se separat del grup de l’Alt Empordà. Segons les dades recollides a Ornitho.cat, aquest any 2024 hi ha almenys 17 exemplars a l’Alt Empordà (almenys 4 nius), una parella a Manresa (amb un niu), una parella a Osona (amb un intent de nidificació) i almenys 2-3 exemplars que s’observen irregularment a altres punts del territori o associats puntualment a les parelles esmentades.

Us deixem amb el gràfic del nombre d’observacions anuals entrades a Ornitho.cat (2010 – març 2024) i el mapa de progressió temporal de les observacions dels anys 2023 i 2024 (que també podeu veure aquí i al menú de l’esquerra).

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/observacionsgraula.PNG

enviat per Marc Illa Llobet
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 341
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024