fr
en
es
ca
Visitant Anònim
Pàgina d'inici d'Ornitho
 
Entitats col·laboradores
Consultar
  Observacions
    - 
Els darrers 2 dies
    - 
Els darrers 5 dies
    - 
Els darrers 15 dies
  Dades i anàlisis
    - 
Lluer 23-24
    - 
Graula 2023
    - 
Aratinga mitrada 2023
    - 
Rossinyol del Japó 21-23
    - 
Vellutada del salze 21-23
    - 
Lleonada de muntanya 19-23
    - 
Sageta negra 19-23
    - 
Monarca 2023
    - 
Papallona tigre 2023
    - 
Coipú 17-22
    - 
Pixaví nervat 20-22
    - 
Cigalella argentada 15-22
    - 
Lucanus cervus 18-22
    - 
Nyctophila reichii 20-22
    - 
Ophrys catalaunica 18-22
    - 
Orchis simia 19-22
 - 
Galeria d'imatges i sons
Informació
 - 
Darreres notícies
  Ajuda
    - 
Espècies parcialment ocultes
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Tutorials
 - 
FAQS
 - 
Ornitho i les espècies amenaçades
 - 
Com entrar dades
 - 
Com entrar dades de mortalitat a l'app NaturaList
 - 
Com entrar dades al mòdul de mortalitat
 - 
Verificacions
 - 
Com introduir dades a l'app NaturaList
 - 
Com fer consultes avançades
 - 
Com consultar i editar dades
 - 
Com introduir una llista completa
 - 
Com registrar-se
 - 
Com entrar dades amb localitzacions precises
 - 
Com utilitzar els codis d'estudi o projectes
 - 
Com actualitzar la llista d'espècies a l'app NaturaList
 
Com entrar dades del SOCC a Ornitho
Recursos sobre els grups taxonòmics
 - 
Orquídies
Nocmig a Ornitho
 - 
El Nocmig- informació general
 - 
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
 - 
Guia introductòria NFC
 - 
Catàleg visual de vocalitzacions d'ocells amb sonograma
Sobre ornitho.cat
 - 
Política de privacitat i Condicions d'ús


Darreres notícies
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 328
 
dissabte, 6. gener 2024
technews
Aus
Problemes amb el portal OrnithoLlistes i actualizació taxonòmica en curs

Durant aquests primers dies de l'any hem detectat alguns problemes amb el portal OrnithoLlistes, sobretot pel que fa a les estadístiques dels rànquings. Estem treballant per restablir el funcionament normal del portal el més aviat possible. Agraïm a tots els usuaris i usuàries que ens han comunicat les anomalies per tal de poder-les solucionar com abans millor!

Paral·lelament, Ornitho.cat i Ornitho.ad (conjuntament amb la major part dels altres portals de la Família Ornitho) estem realitzant una actualització taxonòmica que adaptarà totes les espècies d'ocells a la taxonomia proposada per l'IOC World Bird List. Properament penjarem una notícia detallant els canvis. Això pot fer que si entreu les observacions emprant el nom científic us pugui costar trobar alguna espècie els propers dies. Recordeu que per tal de mantenir l'app NaturaList ben sincronitzada cal actualitzar la llista d'espècies (aquí expliquem com es fa si no ho heu fet encara). També, per a qualsevol dubte podeu contactar-nos a ornitho@ornitologia.org o marc.illa@ornitologia.org.

Moltes gràcies per la col·laboració!

enviat per Marc Illa Llobet
 
dilluns, 1. gener 2024
avinews
Aus
Un sit gorjablanc a Catalunya (i bon any nou!)

El passat 26 de desembre, l’Alex López va penjar a Ornitho la sorprenent observació d’un sit gorjablanc (Zonotrichia albicollis) al jardí de la casa d’un familiar a Valldoreix, Vallès Occidental. Gràcies a les gestions fetes per l'Alex i la seva família, aquests primers dies de l'any diverses persones poden anar a gaudir de l’ocell. Pel fet de tractar-se d’una zona residencial i en un jardí (i que l’ocell només es pot veure, actualment, des de dintre de la casa), cal ser totalment respectuós amb la família i el veïnat i no anar-hi si no és d’acord amb ells.

El sit gorjablanc és un passeriforme molt comú a Amèrica del Nord, que nidifica principalment al Canadà i hiverna als Estats Units, especialment a la costa est. A Europa és una espècie molt rara, però que compta amb 54 observacions al Regne Unit, 7 a Islàndia, 7 als Països Baixos, 4 a Finlàndia, 3 a Noruega, 3 a França, 2 a Bèlgica (etc.), i només se’n coneix una de prèvia a la Península Ibèrica, del juny de 2022 a Galícia. Curiosament, aquest exemplar de Galícia no es va arribar a veure, però es va reconèixer per una gravació del seu cant característic.

L’exemplar que ha arribat a Catalunya té el plomatge del tipus de cella blanca i és de primer hivern (nascut l'estiu del 2023). Segons la família va aparèixer al jardí durant el mes de novembre, però no s’havia identificat fins ara. L’arribada es podria haver produït directament aquí, però una alternativa probable és que l’ocell hagués arribat a Europa a latituds més septentrionals (com per exemple a les Illes Britàniques o a la costa atlàntica del centre d’Europa o inclús Escandinàvia), on solen arribar amb més regularitat espècies de passeriformes nord-americans (i sobretot aquesta tardor passada, que ha sigut de rècord), i que posteriorment hagi migrat al sud, fins arribar a Catalunya. En qualsevol cas, es tracta de la primera observació per Catalunya, pel que donem l’enhorabona i les gràcies a l’Alex i la seva família per a la troballa i per compartir-la amb les persones interessades!

El sit gorjablanc s’afegeix a la curta llista de passeriformes nord-americans citats a Catalunya, juntament amb les dues cites de vireó ullvermell (Vireo olivaceus), una a Tarragona l’octubre de 1995 i l’altre de Tiana l’octubre de 2000, la bosquerola zebrada (Mniotilta varia) de l’Alt Penedès observada entre el febrer i l’abril de 2022 i el junco fosc (Junco hyemalis) de l’Alt Urgell del juny de 2023. Curiosament, tres de les quatre espècies citades són molt recents...

Potser el 2024 ens portarà algun altre passeriforme americà? Aprofitem per donar les gràcies a totes les persones col·laboradores d’Ornitho.cat i per a desitjar-vos un molt bon any nou!

Imatge de l'Alex López.

enviat per Marc Illa Llobet
 
divendres, 22. desembre 2023
avinews
Torna la cursa!

L'entrada del 2024 ens porta l'arribada del concurs més ocellaire: la cursa Ornitho-Swarovski!

A més aquest any estem d'enhorabona perquè fa 10 anys que col·laborem amb Swarovski i amb Oryx per oferir-vos aquest sorteig.

La mecànica per participar és l'habitual:

  • Cada llista completa és una oportunitat per participar en la cursa.
  • Només es comptarà una llista per persona i per dia
  • Perquè les llistes siguin vàlides han de durar un mínim de 30 minuts i estar fetes a Catalunya o Andorra
  • Les llistes s'han d'entrar a Ornitho.cat, Ornitho.ad o bé a l'app Naturalist

Dates

La cursa comença el dia 1 de gener i finalitza el 20 de setembre de 2024. El sorteig del guanyador absolut es farà durant el cap de setmana del 21 de setembre.

Sorteig

Les llistes entrades entre el primer i el darrer dia de cada mes, optaran al premi mensual. El premi mensual es comunicarà el dia 10 del mes següent mitjançant Ornitho, les xarxes socials de l'ICO i a l'interessat. Cada un dels guanyadors mensuals optaran a guanyar el premi absolut.

Premi

 

Així que ja podeu començar a esmolar els prismàtics i telescopis, calceu-vos les vostres millors botes i comenceu a comptar els ocells del vostre voltant.

 

Molt bona sort a tothom!

enviat per Marina Cuito
 
dilluns, 20. novembre 2023
avinews
Aus
Variabilitat en els reclams del mosquiter comú

Us heu adonat que aquesta tardor la major part dels mosquiters comuns fan reclams poc habituals?

 

A l’hivern, la vocalització de contacte —reclam— del mosquiter comú (Phylloscopus collybita) és de les més escoltades i ben conegudes arreu del país. Aquest reclam, que podria ser transcrit com a ‘tuuit’, genera un espectrograma amb una línia corba ascendent entre 2500 i 4700 Hz (Fig 1). 

 

D’altra banda, alguns hiverns ens arriben mosquiters comuns que emeten un reclam del tot diferent que causa, a vegades, més d’un maldecap a l’hora d’identificar l’espècie que el fa. Aquest reclam no tan habitual i que és, en certa manera, irruptiu —hi ha hiverns que se sent força i d’altres que no en sentirem cap—, va ser molt comú la tardor/hivern de 2017 i ho està sent també aquest any. El seu espectrograma sembla una V invertida i acústicament es caracteritza per una ràpida pujada seguida d’una també ràpida baixada entre 3000 i 6000 Hz, i es sol transcriure com a 'sweeoo'.

Hi ha almenys un parell de teories sobre per què aquests mosquiters fan aquest reclam i, sobretot, per què alguns hiverns n’hi ha força i d’altres ben pocs o cap. 

- La primera vindria a dir que alguns anys ens arriben mosquiters d’alguna zona remota de l’Àsia, que no sabem quina és, on els mosquiters, ras i curt, fan aquestes vocalitzacions.

- La segona, una mica més versemblant, però encara no de tot satisfactòria, explica que els mosquiters que fan aquest ‘sweeoo’ són exemplars joves que tenen un reclam encara no del tot madur i que, a causa d’una temporada de cria tardana, ens arriben amb unes vocalitzacions encara poc desenvolupades.

 

El que sí que sembla clar, tanmateix, és que els mosquiters comuns juvenils, en un primer estadi d’aprenentatge, l’usen. En qualsevol cas, sigui quina sigui la raó d’aquest reclam, cal tenir-lo ben present per no confondre’l amb un mosquiter de doble ratlla o amb un mosquiter ibèric – que és el primer que pensem quan veiem un mosquiter “tipus collybita” emetent una vocalització amb la que no estem familiaritzats.

 

Fig 1: Vocalització típica enregistrada pel Lluís Casilari el dia 15 de desembre de 2022 a Sant Quirze del Vallès.

Podeu sentir l’àudio en aquest enllaç: https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&id=8766281

 

 


 

Fig 2: Vocalitzacions tipus ‘sweeoo’ enregistrades pel Jordi Calvet el dia 30 de setembre de 2023 a l’estany d’Ivars i Vila-sana.

Podeu sentir l’àudio en aquest enllaç: https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&id=9505332

 

Us animem a gravar exemplars d'aquesta espècie i penjar els sons a Ornitho o a plataformes com xeno-canto.org, que permetin seguir estudiant aquest fenomen encara prou misteriós.

 

Per a més informació, podeu llegir:

https://birdsoundsblog.blogspot.com/2017/04/201617-sweeoo-winter.html

Lindholm, A. (2014). Occurrence of the alternative call of Common Chiffchaff in Finland and Estonia. Calluta 6.

 

Foto adjunta de Lluís Vilamajó.

 

enviat per Marc Illa Llobet
 
dijous, 9. novembre 2023
avinews
Aus
Nombroses observacions de còlit gris al novembre

Durant el novembre de 2023 s'estan observant una quantitat inusual de còlits grisos a Catalunya. Repassant totes les dades històriques registrades a Ornitho.cat des de l'any 2009, podem veure com el nombre de cites registrades a partir de l'1 de novembre (inclòs) és generalment força baix, i com aquest any 2023 ja s'han detectat més del doble d'exemplars que el millor any previ (2016 i 2018, amb 7 cites diferents).

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/oenoennovembre.png

Si fem una ullada a quan es van produir les últimes observacions cada un dels anys s'observa molta variabilitat, des d'anys en els que les darreres observacions van ser la primera setmana de novembre, anys en que es va veure algun exemplar puntualment fins finals de novembre, i un parell d'observacions sorprenentment tardanes a principis de desembre (2010 i 2020).

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/oenoennovembrefenologia_1.png

Així doncs, amb les 16 cites (de 19 exemplars) registrades fins el 9 de novembre, és possible que aquest any encara es detectin més exemplars. De tots els registres, d'aquest novembre, 8 d'ells van acompanyats de fotografies, que permeten veure com almenys 6 són exemplars joves de l'any, un d'edat indeterminada (tot i que també probablement jove) i un mascle adult. Per les característiques del plomatge (especialment del mascle adult) i estructurals, sembla que la major part d'individus podria correspondre a la subespècie nominal (ssp. oenanthe), que es reprodueix al centre i nord d'Europa, i que per tant aquestes observacions tardanes podrien respondre, per exemple, a una fenologia de la reproducció més tardana d'aquestes poblacions. Almenys 3 dels exemplars joves fotografiats enguany presenta una muda postjuvenil menys extensa del que és habitual, fet que també dóna suport a aquesta idea del pas més retardat.

Serà interessant veure quin és el nombre total d'observacions d'aquesta espècie aquest any, quina serà la darrera observació de la temporada, i també serà interessant poder veure més fotos d'individus tardans per esbrinar més bé els possibles motius d'aquest pas més tardà. Esperem les vostres dades a Ornitho.cat!

Foto d'un jove de l'any, de Jordi Soler.

enviat per Marc Illa Llobet
 
dijous, 9. novembre 2023
avinews
Aus
Cens de cotorra de Kramer i altres psitàcids en ajocadors

La cotorra de Kramer (Psittacula krameri) és una de les espècies exòtiques d’ocells més ben establertes a Catalunya, amb una estimació poblacional d’entre 270 i 1000 parelles (dades de l’Atles d’ocells nidificants 2015-2018), i amb una forta expansió territorial i poblacional els darrers 20 anys.

Actualment, l’espècie es troba ben present a la ciutat de Barcelona i a tota l’àrea metropolitana, amb poblacions que arriben fins a la Catalunya Central (amb la majoria de parelles concentrades a Manresa i nuclis urbans propers), i amb poblacions més separades a l’Alt Empordà, Girona, el Camp de Tarragona i Lleida.

Aquesta espècie té el costum d’agrupar-se per passar la nit en arbres, formant ajocadors (o dormidors) on es poden concentrar fins a diverses desenes d’exemplars. No obstant, durant l’època de reproducció és una espècie que nidifica en forats d’arbres, de forma més o menys solitària, de manera que la metodologia més efectiva per a censar-les és realitzant comptatges dels ajocadors.

De la mateixa manera, altres espècies de psitàcids presents a Catalunya també efectuen ajocadors similars, com per exemple l’aratinga mitrada Psittacara mitratus i l’aratinga nyandai Aratinga nenday (però NO la cotorreta pitgrisa Myiopsitta monachus), i també seria molt interessant dedicar esforç a localitzar els ajocadors i registrar-los a Ornitho.cat tal i com es descriu a continuació.

Enguany, el Grupo de Aves Exóticas de la SEO/BirdLife ha començat un cens estatal de la cotorra de Kramer amb aquesta metodologia, i és per això que volem demanar a tots els col·laboradors/es que puguin estar interessades que ens ajudeu a quantificar aquesta espècie seguint les indicacions següents:

-          Els dormidors solen ubicar-se en arbres, normalment no més lluny de 3-4 km de les zones de cria.

-          Cal començar el cens 40 minuts abans de la posta de Sol (podeu trobar aquesta informació fàcilment al menú superior dret d’Ornitho), o des de 30 minuts abans de l’alba si el cens es fa de matinada.

-          Caldria realitzar el primer cens durant el novembre de 2023, i idealment caldria visitar la localitat més d’una vegada cada hivern.

-          Un cop detectat un ajocador, cal comptar tots els exemplars presents i registrar la dada a Ornitho.cat (idealment en format llista completa, de totes les espècies detectades). Quan s’entri la dada dels psitàcids, cal especificar:

o   la localització precisa de l’ajocador.

o   recomanem utilitzar el codi de projecte “[JOCA] Cens de joques”. Recordeu que aquest projecte ens serveix per registrar millors els comptatges corresponents a ajocadors, siguin de l’espècie que siguin. Si no sabeu com utilitzar-ho, consulteu-ho aquí.

Pel fet de nidificar en forats, sobretot la cotorra de Kramer suposa un impacte important per altres espècies que els ocupen, ja siguin ocells o altres grups taxonòmics (p.ex. ratpenats). Així doncs, quantificar les poblacions d’aquesta espècie pot tenir implicacions importants de conservació per altres grups taxonòmics.

Moltes gràcies per la col·laboració!

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/2_1.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/3.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/4.png

enviat per Marc Illa Llobet
 
dimecres, 25. octubre 2023
technews
Aus
Nova eina a OrnithoLlistes: filtres per comarca i per any!

Acabem d’estrenar una nova eina a OrnithoLlistes: a partir d’ara, es poden configurar les estadístiques (tant de les espècies com els rànquings d’observadors) per comarques i per anys (des del 2009 fins ara). Trobareu els filtres a la part superior del web, tal com us indiquem a la imatge.

Gràcies a aquesta millora, ara es podran consultar les estadístiques per tots els anys anteriors (fins ara només es veien les de l’any en curs), i també es podran seleccionar per comarques. Això ens permet visualitzar la fenologia i els patrons d’aparició de les espècies no només en el conjunt de Catalunya i Andorra, sinó també a nivell de comarca o en qualsevol dels anys.

Cal recordar que OrnithoLlistes, com el seu nom indica, utilitza únicament les dades registrades en format de llistes completes per mostrar la freqüència d’observació de cada espècie en períodes o àrees concretes. Per això, cal tenir present que els patrons que es mostren en els gràfics de freqüència d’observació es poden veure afectats pel nombre de llistes completes disponibles pel període i l’àrea escollits, i poden mostrar biaixos a mesura que es redueix l’àmbit geogràfic, mentre que a nivell de tot Catalunya mostren molt bé el patró fenològic general de les espècies.

Esperem, doncs, que trobeu aquesta eina molt útil amb la nova resolució geogràfica i temporal, i que us animi a seguir contribuint amb les llistes completes i fer aquesta eina encara més potent!

enviat per Marc Illa Llobet
 
dijous, 19. octubre 2023
avinews
Aus
Entrada de lluers!

Els darrers dies s'ha observat una bona entrada de lluers a Catalunya, amb observacions ben repartides per tot el territori. Com sempre, el portal Ornithollistes (a partir de les dades entrades en format de llistes completes) ens permet veure molt bé el que estem observant, comparat amb l'any anterior i la  mitjana històrica. També hem activat el mapa de consulta ràpida al menú de l'esquerra, pel tal que pugueu seguir més ràpidament com evolucionen les observacions d'aquesta espècie. 

Alguns anys, com per exemple el mateix 2022, la tardor va ser força bona però la hivernada no va destacar especialment. Serà un hivern bo de lluers, o la majoria només estan de pas? Seguiu col·laborant entrant les vostres observacions per tal de respondre-ho! 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/lluer-ornithollistes-2023.JPG

enviat per Marc Illa Llobet
 
dimarts, 17. octubre 2023
technews
Novetats importants a Ornitho: ja es poden entrar llistes completes per a tots els grups taxonòmics!

Finalment s'ha posat en marxa una nova funció molt esperada pels portals Ornitho: la possibilitat d’entrar llistes completes per a tots els grups taxonòmics. Tal i com hem explicat moltes vegades, les dades entrades en format de llista completa aporten molta més informació que les observacions casuals, ja que recullen també l’esforç d’observació (temps) i les espècies no observades.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/infollistacompleta.png

Així doncs, a partir d’ara, us animem a entrar llistes completes de tots els grups taxonòmics amb els que vulgueu col·laborar! Si entreu les dades des del web, només caldrà que seleccioneu el grup del qual voleu entrar dades clicant a la icona corresponent a la pantalla d’inici de la llista completa. Per exemple, doncs, si feu observacions de libèl·lules a una bassa o un tram de riu, ara podreu entrar una llista completa i donar molt més valor a les vostres observacions. Des de l’aplicació NaturaList, de moment només és possible entrar llistes completes de tots els grups utilitzant l’eina “Llista en viu” (això sí, recordeu que utilitzant la llista en viu cal entrar la localització de cada observació!).

Esperem que aquesta millora ens permeti recollir encara més bona informació sobre la biodiversitat de Catalunya, gràcies a la col·laboració de tothom!

enviat per Marc Illa Llobet
 
dimarts, 26. setembre 2023
avinews
Delta Birding Festival 2023 i guanyadors concursos

Aquest cap de setmana s'ha celebrat el Delta Birding Festival al Delta de l'Ebre on hem tingut l'oportunitat d'escoltar xerrades interessants, participar en activitats i retrobar-nos amb la resta de companys ornitòlegs. A més, vam presentar una xerrada sobre Ornitho.cat oferint exemples de l'extensa utilitat de les dades entrades al portal i amb recomanacions pràctiques per a donar encara més valor a les observacions.

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/800d34cf-4cdc-44a2-8779-ea4ecd9edff3.JPG

 

El darrer dia del festival, també vam conèixer el nom dels guanyadors de la cursa Ornitho-Swarovski i la NocMig Wildlife Acoustics, podeu veure el sorteig en directe.

El guanyador de la cursa Ornitho-Swarovski 2023 que s'emporta els prismàtics Swarovski EL 10x42 és l'Oscar Bargalló.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/1.png

El guanyador de la NocMig Wildlife Acoustics que s'emporta una gravadora Song Meter Micro és en Lluis Brotons.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/2.png

Enhorabona a tots dos!


Moltes gràcies a totes les persones que heu participat en els concursos durant el darrer any, les vostres dades són molt valuoses.

El nostre agraïment a Swarovski Optik, a Esteller, a Oryx i a Wildlife Acoustics per confiar un any més en aquests concursos que ja son tota una tradició.

enviat per Marina Cuito
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 328
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024