fr
en
es
ca
Visitante Anónimo
Página de inicio de Ornitho
 
Entidades colaboradoras
Consultar
  Observaciones
    - 
Los últimos 2 días
    - 
Los últimos 5 días
    - 
Los últimos 15 días
  Datos y análisis
    - 
Morito Común 2022
    - 
Halcón de Eleonora 2022
    - 
Colirrojo Real 2022
    - 
Coipú 17-22
    - 
Roja migradora 20-22
    - 
Nacarada aglaja 17-22
    - 
Duende menor 2022
    - 
Tettigettalna argentata 15-22
    - 
Lucanus (Lucanus) cervus 18-22
    - 
Nyctophila reichii 20-22
    - 
Ophrys catalaunica 18-22
    - 
Orchis simia 19-22
 - 
Galería de imágenes y sonidos
Información
 - 
Últimas noticias
  Ayuda
    - 
Especies parcialmente ocultas
    - 
Explicación de los símbolos
    - 
FAQ
  Estadísticas
Sobre ornitho.cat
 - 
Política de privacidad y Condiciones de uso
Tutoriales
 - 
FAQS
 - 
Cómo registrarse
 - 
Cómo entrar datos
 - 
Como introducir una lista completa
 - 
Cómo consultar y editar datos
 - 
Cómo hacer consultas avanzadas
 - 
Cómo introducir datos en la app NaturaList
 - 
Verificaciones
 - 
Como entrar datos en el módulo de mortalidad
 - 
Como entrar datos de mortalidad con la app NaturaList
Recursos sobre los grupos taxonómicos
 - 
Orquídeas
 - 
El Nocmig- informació general
 - 
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
 - 
Guía introductoria NFC


Últimas noticias
página :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 213
 
lunes 27 junio 2022
tipnews
Picots verds i musaranyes d'aigua: actualitzem la taxonomia

Recentment hem actualitzat la taxonomia de dos grups d'espècies a Ornitho.cat i Ornitho.ad:

 

Picots verds

Actualment es considera que existeixen dues espècies de picot verd a Europa, el picot verd ibèric Picus sharpei i el picot verd eurasiàtic Picus viridis. Les dues espècies mostren diferències morfològiques (e.g. la cara gris en el picot verd ibèric, en comptes de negra) i de veu. A Catalunya hi trobem el picot verd ibèric, que és l'únic present al vessant sud dels Pirineus.

Inicialement a Ornitho es tractaven com a subespècie, però recentment hem revisat la taxonomia i ara apareixen com a espècie. Ara cal entrar les observacions de picot verd a Ornitho.cat i Ornitho.ad com a picot verd ibèric Picus sharpei. Tot i això, encara hi ha moltes observacions antigues a Ornitho com a picot verd eurasiàtic Picus viridis. Properament corregirem aquestes dades; mentrestant, tingueu present en les vostres consultes que fan referència a picot verd ibèric.

 

Musaranyes d'aigua

Fins fa poc es considerava que a Catalunya hi vivien dues espècies de musaranya d'aigua: la musaranya d'aigua mediterrània Neomys anomalus i la musaranya d'aigua eurasiàtica (o pirinenca) Neomys fodiens. Fa pocs anys es va descobrir que la musaranya d'aigua mediterrània són en realitat dues espècies, la musaranya d'aigua ibèrica Neomys anomalus i la musaranya d'aigua europea Neomys milleri. Quasi totes les observacions catalanes de musaranya d'aigua mediterrània corresponen a l'europea Neomys milleri, i de fet no va ser fins l'any passat que es va comprovar la presència de la musaranya d'aigua ibèrica Neomys anomalus a Catalunya, a la Conca de Barberà. Hem actualitzat la taxonomia d'Ornitho.cat i Ornitho.ad de les musaranyes d'aigua d'acord a aquests nous coneixements. Podeu trobar més informació a aquest enllaç.

 

Fotografia: Picot verd ibèric (Jordi Comellas)

enviado por Martí Franch
 
jueves 23 junio 2022
avinews
Guanyador cursa Ornitho-Swarovski maig

Ja tenim el guanyador mensual de la cursa Ornitho-Swarovski 2022!

 

Donem l'enhorabona a:

Freddy Rivas

Ets el guanyador del mes de maig!

 

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx

i a més entres en el sorteig dels prismàtics Swarovski Optik 10x42

enviado por Marina Cuito
 
lunes 20 junio 2022
technews
Caracoles
S'afegeixen els mol·luscs continentals a Ornitho.cat i Ornitho.ad!

Amb 357 tàxons presents, que inclouen 58 endemismes, la diversitat dels mol·luscs continentals de Catalunya i Andorra és destacable. Els mol·luscs són presents en els medis terrestres i aquàtics, també n’hi ha d’amfibis, i la seva abundància els fa de fàcil observació. Des d'avui ja podem registrar les nostres troballes de mol·luscs continentals a Ornitho.cat i Ornitho.ad, i us volem animar a aportar les vostres observacions de camp: les vostres dades ajudaran molt a incrementar el coneixement de la distribució i l'ecologia dels cargols, llimacs i bivalves al nostre país, un coneixement essencial per tal de millorar-ne la conservació i gestió.

Moltes gràcies a l’Associació Catalana de Malacologia pel seu interès en promoure l’observació de mol·luscs a través d’Ornitho.cat i Ornitho.ad! Els membres de l’ACM estaran al càrrec d’aquest grup taxonòmic al portal i de la revisió de les observacions.

Observació i identificació dels mol·luscs continentals

La correcta identificació dels mol·luscs no sempre és una tasca fàcil; per això us demanem que adjunteu sempre alguna fotografia que mostri la conquilla i/o l’animal observat en diverses posicions (com a les fotografies d'exemple d'aquesta notícia). No us oblideu, en el cas dels cargols, que es vegi bé l’obertura de la conquilla, on hi rauen una bona part dels caràcters distintius.

Hi ha disponibles alguns recursos web per tal d’ajudar-vos a identificar mol·luscs. Us recomanem l’aplicació cargols.online (https://cargols.online/), que inclou més de seixanta cargols comuns a Catalunya, i la web mollusc@t (http://www.molluscat.com/), de l’Associació Catalana de Malacologia, on trobareu accés a la revista Spira que publica l'associació. També podeu recórrer al llibre Caracoles y Babosas de la península Ibérica y Baleares (Ed. Omega), amb imatges que us ajudaran molt.

Com amb la resta de grups de fauna i flora, és important vetllar per no malmetre l’hàbitat on localitzeu els mol·luscs i evitar la recol·lecció d’animals vius.

Esperem les vostres observacions, quantes més millor!

enviado por Martí Franch
 
jueves 2 junio 2022
tipnews
Aves
Com registrar Colònies de Falciots

Des de fa un parell d'anys els nius de falciot i ballester es poden enregistrar a Ornitho mitjançant el projecte #colòniesdefalciots. Per mostrar-vos d'una forma senzilla com registrar aquests nius, hem preparat aquest vídeo amb les instruccions. Recordeu: niu censat = niu protegit!

enviado por Marina Cuito
 
jueves 26 mayo 2022
avinews
Guanyador cursa Ornitho-Swarovski abril

Ja tenim el guanyador mensual de la cursa Ornitho-Swarovski 2022!

 

Donem l'enhorabona a:

Isabel Besolí Aregall

Ets el guanyador del mes d'abril!

 

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx.

i a més entres en el sorteig dels prismàtics Swarovski Optik 10x42

enviado por Marina Cuito
 
miércoles 11 mayo 2022
technews

La nova versió de l'app NaturaList per iOS (v0.1.8) ja està disponible a l'AppStore i incorpora dues novetats importants.

D'una banda, permet entrar llistes completes a temps real:

1. Cal clicar a la icona de la cantonada superior dreta, i tot seguit s'inicia un cronòmetre, ens demana la ubicació i ja es pot començar a introduïr observacions.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/iOS/iOSllistes1.jpg    https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/iOS/iOSllistes2.jpg
 

2. Un cop acabada la llista cal clicar a la icona per finalitzar a la cantonada superior dreta, i confirmar si hem anotat totes les espècies observades o no.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/iOS/iOSllistes3.jpg    https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/iOS/iOSllistes4.jpg
 

D'altra banda, es poden editar les observacions que hem enregistrat amb l'app. Tan sols cal clicar sobre l'observació i escollir "Modificar el registre". Això és possible només per a les observacions que encara no hem sincronitzat i, per tant, es troben només a l'app del telèfon. Com en l'App per Android, un cop ja hem sincronitzat les observacions i ja estan al portal ornitho.cat, per editar-les cal fer-ho des del portal utilitzant el navegador.

enviado por Martí Franch
 
martes 10 mayo 2022
avinews
Guanyador cursa Ornitho-Swarovski mes de març

Ja tenim el guanyador mensual de la cursa Ornitho-Swarovski 2022!

 

Donem l'enhorabona a:

David Fitó

Ets el guanyador del mes de març!

 

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx.

i a més entres en el sorteig dels prismàtics Swarovski Optik 10x42

enviado por Marina Cuito
 
lunes 9 mayo 2022
tipnews
Mamíferos
Recollim egagròpiles per a l'Atles dels mamífers

Aquest any, us animem a recollir, analitzar i enviar les observacions de petits mamífers que trobeu a les egagròpiles dels rapinyaires nocturns seguint una sèrie de pautes. Aquesta informació pot ser important per a l’Atles dels mamífers de Catalunya i coneixerem millor la dieta d’aquests ocells.

Aquesta primavera comença el treball de camp de l’Atles dels mamífers de Catalunya. Per aquesta raó, l’Institut Català d’Ornitologia col·labora amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, l’entitat que coordina aquest ambiciós projecte, mitjançant les dades que es recopilen en el projecte SOCC i el portal d’observacions Ornitho.cat.

Els petits mamífers són un grup molt difícil d’observar. Afortunadament, els rapinyaires nocturns són molt més eficients que els humans a detectar aquests animals, que sovint són la base de la seva dieta. Per això, les seves restes que trobem a les seves egagròpiles són una de les fonts d’informació més fiables sobre la presència d’aquestes espècies.

En aquest context, fem una crida a tots els ornitòlegs i naturalistes a mirar de recollir egagròpiles fresques (depositades en l’any en curs), a analitzar-ne la seva dieta, mirar d’identificar-ne els petits mamífers i registrar les observacions degudament a Ornitho.cat. Les aproximadament 30 espècies d’insectívors i rosegadors que hi ha a Catalunya són en general difícils d’identificar. Malgrat això, la forma de les restes òssies (sobretot cranis i mandíbules) que podem trobar a les egagròpiles permeten sovint determinar-ne les espècies.

Recursos identificació: http://www.uhu.es/egaeduca/

 

Com enregistrar les dades?

És molt important que entreu a Ornitho.cat les dades a nivell de quadrat UTM 1-km (localitats amb el punt blau) o que n’indiqueu la ubicació exacta (globus vermell, ubicació precisa), acompanyades de fotografies dels caràcters clau que us han permès identificar les espècies, i que ho feu com a dades ocultes per protegir la localització dels nius! A les condicions de l’observació cal indicar “anàlisi d’egagròpiles” i, si la coneixeu, podeu anotar als comentaris l’espècie de rapinyaire que l’ha depredat.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Atles/Ornithoegagropiles.jpg

No molesteu als ocells, recopileu les egagròpiles minimitzant molèsties per als rapinyaires nocturns, si pot ser, un cop acabada la cria. Finalment, un cop entrades les dades a Ornitho.cat, envieu les restes òssies indicant la data, el nom de la localitat tal com apareix a Ornitho.cat i l’observador a Coordinació de l’Atles de mamífers de Catalunya: Museu de Ciències Naturals de Granollers. Av. Francesc Macià, 51 - 08402 Granollers.

Properament, us informarem sobre seminaris d’identificació de restes d’egagròpiles!

Contacte Museu de Ciències Naturals de Granollers (identificació restes òssies en egagròpiles): aarrizabalaga@granollers.cat

Contacte ICO (Ornitho.cat): marti.franch@ornitologia.org

 

Instruccions per l’enviament del material recollit:

Podeu enviar material d’egagròpiles sense analitzar directament al Museu de Ciències Naturals de Granollers, Av. Francesc Macià 51, 08402 Granollers, pel seu posterior anàlisis, indicant la localitat i la data de recollida.

Pel material determinat cal conservar el contingut de cada egagròpila en una bosseta individual on consti la localitat, data de recollida i espècies de petits mamífers identificats.

Tot el material dipositat al museu conservarà les dades de les persones que han recollit el material i/o que han determinat les espècies de mamífers trobades.

enviado por Martí Franch
 
jueves 31 marzo 2022
tipnews
Mamíferos
Es posa en marxa l’Atles de Mamífers de Catalunya!

L’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat posa en marxa l’Atles de Mamífers de Catalunya amb una crida a la participació ciutadana per recollir entre totes les dades de les espècies salvatges. Vols ser una d’aquestes persones?

Per participar-hi, no cal tenir grans coneixements sobre fauna salvatge, però sí adquirir un cert compromís per destinar el temps necessari per fer els mostreigs. Aquests es faran entre el maig i el juliol d’enguany i caldrà fer una formació prèvia gratuïta, el 30 d'abril, per conèixer les tècniques concretes dels cinc tipus de mostreig que es faran i així cobrir els diferents grups d'espècies. En aquesta formació, les persones participants rebran també els tubs de recollida de mostres i els aparells per enregistrar els sons dels ratpenats.

Vols participar? Tens tota la informació disponible a: https://observatorinatura.cat/atles-mamifers/

enviado por Martí Franch
 
martes 29 marzo 2022
technews
Coleópteros
Les cuques de llum arriben a Ornitho.cat i Ornitho.ad

Acabem d’obrir a Ornitho.cat i Ornitho.ad un nou grup taxonòmic: les lluernes (lampírids).


El col·lectiu Cucadellum (https://cucadellum.cat/), grup de treball de la ICHN, s'afegeix a Ornitho.cat & Ornitho.ad per millorar el coneixement d’aquesta família de coleòpters al nostre país, on hi podem trobar set espècies diferents. A partir d'avui us animem a introduïr al portal les vostres observacions de cuques de llum. Serà preferible que les observacions enviades vagin acompanyades d’una fotografia, per poder distingir les espècies més similars. Podem trobar larves de cuques de llum durant tot l’any, però els adults els veurem entre el març i l’agost, tot i que l’espurna voladora (Photinus signaticollis) es pot trobar encara fins ben avançada la tardor.


En el marc del treball de Cucadellum s'han recollit, fins l’any 2021, prop de 1.500 dades de lluernes, comptant amb altres bases de dades com iNaturalist o Biodiversidad Virtual. El col·lectiu té un canal de Telegram on tots els col·laboradors que vulgueu us podreu inscriure: https://t.me/grup_cucadellum, i els trobareu a diverses xarxes socials (Instagram, Twitter i Facebook). Al web del grup trobareu fitxes de suport per a la identificació de les espècies.


Moltes gràcies al col·lectiu Cucadellum pel seu interès en Ornitho! Els membres d'aquest grup de treball es faran càrrec de la validació de les observacions i tot l'assessorament relacionat amb aquesta família.

enviado por Martí Franch
página :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 213
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2022