Tenim bones notícies!! Ja disposem de la taxonomia d'Ornitho totalment actualitzada. Malgrat que alguns canvis poden agafar per sorpresa les persones usuàries del portal, és important estar al dia amb la correcta nomenclatura. Els últims anys diversos estudis han comportat una important revisió de la taxonomia dels ocells, i com a resultat han canviat diverses espècies que abans consideràvem subespècies i viceversa. El canvi més important, però, ha estat una important reordenació dels gèneres, reagrupant moltes espècies que abans compartien gènere en diversos gèneres més petits. Això implica molts canvis en els noms científics.
El darrer any hem estat treballant conjuntament amb la resta de portals ornitho d’Europa per unificar els noms científics que utilitzem i posar-los al dia amb les darreres recomanacions taxonòmiques per part dels experts més reconeguts. Des d’aquest agost la taxonomia i els noms científics d’Ornitho.cat i Ornitho.ad segueixen les recomanacions de IOC World Bird Names. Els noms anglesos de les espècies també segueixen les recomanacions de IOC.
Cal reconèixer que, tot i actualitzar els noms científics, encara no s’ha adoptat l’ordre sistemàtic de les espècies recomanat per IOC, i seguim l’ordre que era habitual fa uns 10 anys. Aquesta reordenació és més complexa i es durà a terme més endavant.
Pel què fa als noms catalans, en gran mesura es corresponen amb els recomanats al Diccionari dels ocells del món del Termcat. Tot i això, cal assenyalar que hi ha algunes diferències. Actualment estem treballant conjuntament amb l’equip del Diccionari per unificar-los durant els propers mesos.
Aquí resumim els principals canvis que ha comportat l’adopció de les recomanacions taxonòmiques de IOC.
Es separen tres noves espècies d’aparició escassa o rara a Catalunya:
· L’oca pradenca es separa en dues espècies, l’oca pradenca de taigàAnser fabalis i l’oca pradenca de tundraAnser serrirostris (antigament Anser fabalis fabalis i Anser fabalis serrirostris, respectivament).
· El tallarol de garriga es separa en dues espècies, el tallarol de garriga occidentalCurruca iberiae (al qual ens referim com a “tallarol de garriga” habitualment i a ornitho) i el tallarol de garriga orientalCurruca cantillans. Per tant, els tallarols de garriga que observem a Catalunya ja no són Curruca cantillans(o antigament Sylvia cantillans) sinó Curruca iberiae! A més, prèviament ja s’havia separat el tallarol de garriga balear o tallarol de MoltoniCurruca subalpina (antigament Sylvia cantillans moltonii).
· Del papamosques grisMuscicapa striata se’n separa el papamosques balearMuscicapa tyrrhenica (antigament Muscicapa striata balearica).
La resta de canvis corresponen a una important reordenació dels gèneres de les espècies, que ha resultat, sobretot, en gèneres que s’han dividit. Llistem aquí la majoria de casos que afecten a Catalunya:
· Els ànecs del gènere Anas es separen en diversos gèneres: entre les espècies més freqüents a Catalunya, es troben en el gènere Mareca l’ànec xiuladorMareca penelope i el grisetMareca strepera, al gènere Spatula el xarrascletSpatula querquedula, l’ànec cullerotSpatula clypeata i el xarxet alablauSpatula discors, i es mantenen al gènere Anas la resta.
· Es separen del gènere Puffinus al gènere Ardenna les baldrigues grisaArdenna grisea i capnegraArdenna gravis.
· Els corbs marinsPhalacrocorax es separen en diversos gèneres: el corb marí emplomallat passa a Gulosus aristotelis, el corb marí pigmeu a Microcarbo pygmaeus, i el corb marí gros es manté com a Phalacrocorax carbo.
· Es separa del gènere Phoenicopterus el flamenc menutPhoeniconaias minor.
· Es situa en el gènere Ardea l’agró blancArdea alba, després de trobar-se en els gèneres Egretta i Casmerodius.
· Es separen del gènere Aquila al gènere Clanga les àguiles pomeràniaClanga pomarina i cridaneraClanga clanga.
· Es situa en el gènere Hieraaetus l’àguila calçadaHieraaetus pennatus, després de trobar-se en el gènere Aquila.
· Es separen del gènere Porzana al gènere Zapornia el rascletZapornia pusilla i el rascletóZapornia parva.
· Els corriolsCharadrius es separen en diversos gèneres: es troben al gènere Anarhynchus el corriol camanegreAnarhynchus alexandrinus i el de LeschenaultAnarhynchus leschenaultii, i en el gènere Eudromias el corriol pit-roigEudromias morinellus.
· S’ajunten en el gènere Calidris els gèneres Limicola, Philomachus, Tryngites i Calidris i, per tant, passen a Calidris les següents espècies: el batallaireCalidris pugnax, el territ becadellCalidris falcinellus i el territ rogencCalidris subruficollis.
· Les gavines del gènere Larus es separen en diversos gèneres: entre les espècie més freqüents a Catalunya, passen al gènere Ichthyaetus la gavina capnegraIchthyaetus melanocephalus i la corsaIchthyaetus audouinii, i al gènere Leucophaeus les accidentals gavina capnegra americanaLeucophaeus atricilla i de FranklinLeucophaeus pipixcan, i anteriorment ja s’havien separat a Chroicocephalus la gavina rialleraChroicocephalus ridibundus i la capblancaChroicocephalus genei, la gavina menuda com a Hydrocoloeus minutus, la gavineta cuaforcada com a Xema sabini, i es mantenen la gavineta de tres dits com a Rissa tridactyla, i la resta com a Larus.
· Es separen del gènere Sterna al gènere Thalasseus el xatrac becllargThalasseus sandvicensis, bengalíThalasseus bengalensis, elegantThalasseus elegants i els xatracs reials americàThalasseus maximus i africàThalasseus albidorsalis, a més dels que ja s’havien separat abans, com el menutSternula albifrons, el grosHydroprogne caspia i el currocGelochelidon nilotica.
· Es separa del gènere Streptopelia la tórtora del SenegalSpilopelia senegalensis.
· Es separa el gènere Aratinga en diversos gèneres: entre d’altres, es troben en el gènere Psittacara l’aratinga mitradaPsittacara mitratus i la de màscara rojaPsittacara erythrogenys, en el gènere Thectocercus la de cap blauThectocercus acuticaudatus, i es manté en el gènere Aratinga la nandaiAratinga nenday.
· Es separa del gènere Apus el ballesterTachymarptis melba.
· Es separen del gènere Dendrocopos el picot garser mitjàDendrocoptes medius i el petitDryobates minor.
· Es separa del gènere Calandrella la terrerola rogencaAlaudala rufescens.
· Es separen del gènere Sylvia la majoria de tallarols, que passen al gènere Curruca, i tan sols continuen com a Sylvia el tallarol de casquetSylvia atricapilla i el grosSylvia borin.
· Es separa del gènere Corvus la grallaColoeus monedula.
· Es separen la majoria d’espècies del gènere Carduelis en diversos gèneres: el verdumChloris chloris, el lluerSpinus spinus, el passerellLinnaria cannabina i el passerell golanegreAcanthis flammea. En canvi, s’incorpora al gènere Carduelis la llucaretaCarduelis citrinella (antigament Serinus citrinella).
Recordeu que per a que tots aquests canvis siguin efectius a l'app mòbil (NaturaList) és indispensable assegurar-se que teniu la llista taxonòmica ben seleccionada. Us ho expliquem aquí.
Foto d'un corriol camanegre (Anarhynchus alexandrinus), d'Enric Pàmies.
enviat per Marc Illa Llobet
dimarts, 6. agost 2024
avinews
Guanyador cursa Ornitho-Swarovski mes de juny
Ja tenim el guanyador del mes de juny de la desena cursa Ornitho-Swarovski.
Moltes felicitats a:
Ramon Ferré Sánchez
S'emporta el val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entra en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!
El brocat variable (Euphydryas aurinia) és una espècie que ha tingut una greu regressió a casa nostra a causa de la fragmentació dels hàbitats. Els darrers dies ha passat el pic del seu període de vol n'heu vist algun? (veure imatge al final de la notícia, de l'Andreu Ubach).
És una de les 4 espècies protegides per la directiva hàbitats Europea, junt amb la formiguera gran, l'apol·lo i la mnemòsine. Tot i això, encara es troba prou ben distribuïda arreu del territori. Vegeu aquí les contribucions a Ornitho.cat i Ornitho.ad els darrers 3 anys. A continuació vegeu la comparativa entre el mapa d'Ornitho i el mapa disponible de les estacions CBMS a Catalunya (extret de www.catalanbms.org).
Aquesta espècie fa la posta sobre el lligabosc (Lonicera sp.) i per això la trobem en clarianes de boscos mediterranis. A la resta d'Europa, però, usa la mossegada del diable (Succisa sp.) i es considera una espècie especialista de prat. Per això s'inclou com a espècie de l'indicador Europeu de papallones de prat. Als Pirineus hi té una subespècie única (E.aurinia pyrenesdebilis), que és més pàl·lida, que vola a finals de juny i a més de 2.000 m d'alçada.
A més, al gènere Euphydryas hi ha també el brocat de la cefalària (E.desfontainii), una espècie més rara i especialista de prats montans, que es distingeix pel marge clar de les ales i les taques negres del revers de les ales.
En un estudi del 2022 (Ubach et al. 2022), els companys i companyes del Museu de Ciències Naturals de Granollers van observar la gran afectació que tenen els hiverns càlids sobre les seves poblacions, causant una gran mortalitat durant la fase larvària.
Trobareu aquest i altres entrades molt interessants a les xarxes socials, seguint el compte de @catalanbms del Grup de Recerca BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
enviat per Marc Illa Llobet
dimarts, 28. maig 2024
technews
Actualització important de la versió Android de l’app NaturaList
Des de fa molt poc, la nova versió d'Android de la app NaturaList (0.264) ja es troba disponible per a tothom. Aquesta nova versió inclou moltes millores, de les quals en destaquem tres d’especialment importants:
1) S’ha millorat molt la llista estàndard. Ara és molt fàcil entrar aquestes llistes en temps real i indicar la posició precisa de tants ocells com es vulgui (és important fer-ho sempre que observeu espècies amenaçades). A més, ara també és possible enregistrar el track de l’observador i, per tant, donar més valor a les vostres observacions (us recomanem enregistrar-lo sempre). T’expliquem en detall com fer servir la nova llista estàndard aquí.
2) S’elimina el problema detectat durant els darrers mesos amb la no visualització d’algunes llistes completes entrades des de NaturaList. Diversos usuaris/es ens heu contactat perquè les vostres llistes no es visualitzaven correctament al portal Ornitho.cat. Com us hem anat comentant, es devia a un problema puntual de l’app que ha costat de resoldre degut a diversos aspectes tècnics. Actualment es troba totalment resolt, i les dades que no es mostren a Ornitho.cat es recuperaran de forma automàtica de seguida que puguem. (Les dades no s’han perdut, es troben al servidor data.biolovision.net; on també les podeu consultar si voleu utilitzant el vostre usuari i contrasenya del portal Ornitho). Demanem disculpes per les dificultats que han tingut alguns usuaris amb les llistes que no es mostraven però publicar noves versions de l’aplicació és un procés complicat que porta temps.
3) S’introdueix la possibilitat de fer fotos i gravar sons en directe des de l’app, per després incorporar-los de manera directa a les observacions. Una eina especialment important i que facilitarà que molts registres vagin acompanyats d’imatge (fet molt important, especialment per a grups taxonòmics fàcils de fotografiar i de complexitat d’identificació, com les orquídies o diversos grups d’invertebrats). Per a que funcioni, recordeu que cal donar permís a l’aplicació per a que pugui activar la vostra càmera o micròfon.
Esperem que aquestes millores us facin encara més fàcil recollir les vostres dades de camp. Com veieu, fem tot el possible per anar millorant i per poder oferir la millor aplicació possible.
Important! Assegureu-vos que teniu la versió més actualitzada de l'app comprovant el número de la versió (menú superior esquerra -> Preferències -> al final de tot). També ho podeu veure fàcilment comprovant si us surten les icones blaves de la càmera i el micròfon a la pàgina inicial (com a la foto inferior), si no us surten és que us cal actualitzar la versió!
Moltes gràcies per la col·laboració!!
enviat per Marc Illa Llobet
dijous, 16. maig 2024
avinews
Guanyador cursa Ornitho-Swarovski mes d'abril
Ja tenim el guanyador del mes d'abril de la desena cursa Ornitho-Swarovski.
Moltes felicitats a:
Ponç Feliu
S'emporta el val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entra en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!
Revisió de dades de gasteròpodes terrestres i bivalves - les fotos són importants!
Des de l’Associació Catalana de Malacologia s’ha iniciat un procés de revisió i validació detallat de les dades dels grups taxonòmics de gasteròpodes terrestres i de bivalves recollides a Catalunya a través del portal Ornitho.cat.
Donada la complexitat d’identificació de diverses espècies, demanem a tots els usuaris que a partir d’ara adjuntin fotografies al portal, que ajuden a confirmar la identificació de les espècies a posteriori. Es tracta d’espècies per les que és relativament senzill prendre fotos, que poden ser crucials per a una correcta identificació.
Properament, la nova versió de l’aplicació NaturaList incorporarà la possibilitat de fer fotos en directe i convertir-les directament en observacions (properament us en donarem més detalls!), i aquesta és una molt bona oportunitat per a adjuntar imatges amb tots els registres a partir d’ara.
Alhora, aprofitem per a compartir-vos un recurs online, que conté molta informació bàsica per a iniciar-se en el món dels cargols terrestres, i que inclou també una clau d’identificació molt útil: https://cargols.online/.