fr
en
es
ca
Visitante Anónimo
Página de inicio de Ornitho
 
Entidades colaboradoras
Consultar
  Observaciones
    - 
Los últimos 2 días
    - 
Los últimos 5 días
    - 
Los últimos 15 días
  Datos y análisis
    - 
Morito Común 2022
    - 
Cernícalo Patirrojo 2022
    - 
Mosquitero silbador 2022
    - 
Fumarel Aliblanco 2022
    - 
Coipú 17-22
    - 
Roja migradora 20-22
    - 
Apolo 17-22
    - 
Tettigettalna argentata 15-22
    - 
Lucanus (Lucanus) cervus 18-22
    - 
Nyctophila reichii 20-22
    - 
Ophrys catalaunica 18-22
    - 
Orchis simia 19-22
 - 
Galería de imágenes y sonidos
Información
 - 
Últimas noticias
  Ayuda
    - 
Especies parcialmente ocultas
    - 
Explicación de los símbolos
    - 
FAQ
  Estadísticas
Sobre ornitho.cat
 - 
Política de privacidad y Condiciones de uso
Tutoriales
 - 
FAQS
 - 
Cómo registrarse
 - 
Cómo entrar datos
 - 
Como introducir una lista completa
 - 
Cómo consultar y editar datos
 - 
Cómo hacer consultas avanzadas
 - 
Cómo introducir datos en la app NaturaList
 - 
Verificaciones
 - 
Como entrar datos en el módulo de mortalidad
 - 
Como entrar datos de mortalidad con la app NaturaList
Recursos sobre los grupos taxonómicos
 - 
Orquídeas
 - 
El Nocmig- informació general
 - 
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
 - 
Guía introductoria NFC


Últimas noticias
página :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 208
 
miércoles 11 mayo 2022
avinews

La nova versió de l'app NaturaList per iOS (v0.1.8) ja està disponible a l'AppStore i incorpora dues novetats importants.

D'una banda, permet entrar llistes completes a temps real:

1. Cal clicar a la icona de la cantonada superior dreta, i tot seguit s'inicia un cronòmetre, ens demana la ubicació i ja es pot començar a introduïr observacions.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/iOS/iOSllistes1.jpg    https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/iOS/iOSllistes2.jpg
 

2. Un cop acabada la llista cal clicar a la icona per finalitzar a la cantonada superior dreta, i confirmar si hem anotat totes les espècies observades o no.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/iOS/iOSllistes3.jpg    https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/iOS/iOSllistes4.jpg
 

D'altra banda, es poden editar les observacions que hem enregistrat amb l'app. Tan sols cal clicar sobre l'observació i escollir "Modificar el registre". Això és possible només per a les observacions que encara no hem sincronitzat i, per tant, es troben només a l'app del telèfon. Com en l'App per Android, un cop ja hem sincronitzat les observacions i ja estan al portal ornitho.cat, per editar-les cal fer-ho des del portal utilitzant el navegador.

enviado por Martí Franch
 
martes 10 mayo 2022
avinews
Guanyador cursa Ornitho-Swarovski mes de març

Ja tenim el guanyador mensual de la cursa Ornitho-Swarovski 2022!

 

Donem l'enhorabona a:

David Fitó

Ets el guanyador del mes de març!

 

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx.

i a més entres en el sorteig dels prismàtics Swarovski Optik 10x42

enviado por Marina Cuito
 
lunes 9 mayo 2022
tipnews
Mamíferos
Recollim egagròpiles per a l'Atles dels mamífers

Aquest any, us animem a recollir, analitzar i enviar les observacions de petits mamífers que trobeu a les egagròpiles dels rapinyaires nocturns seguint una sèrie de pautes. Aquesta informació pot ser important per a l’Atles dels mamífers de Catalunya i coneixerem millor la dieta d’aquests ocells.

Aquesta primavera comença el treball de camp de l’Atles dels mamífers de Catalunya. Per aquesta raó, l’Institut Català d’Ornitologia col·labora amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, l’entitat que coordina aquest ambiciós projecte, mitjançant les dades que es recopilen en el projecte SOCC i el portal d’observacions Ornitho.cat.

Els petits mamífers són un grup molt difícil d’observar. Afortunadament, els rapinyaires nocturns són molt més eficients que els humans a detectar aquests animals, que sovint són la base de la seva dieta. Per això, les seves restes que trobem a les seves egagròpiles són una de les fonts d’informació més fiables sobre la presència d’aquestes espècies.

En aquest context, fem una crida a tots els ornitòlegs i naturalistes a mirar de recollir egagròpiles fresques (depositades en l’any en curs), a analitzar-ne la seva dieta, mirar d’identificar-ne els petits mamífers i registrar les observacions degudament a Ornitho.cat. Les aproximadament 30 espècies d’insectívors i rosegadors que hi ha a Catalunya són en general difícils d’identificar. Malgrat això, la forma de les restes òssies (sobretot cranis i mandíbules) que podem trobar a les egagròpiles permeten sovint determinar-ne les espècies.

Recursos identificació: http://www.uhu.es/egaeduca/

 

Com enregistrar les dades?

És molt important que entreu a Ornitho.cat les dades a nivell de quadrat UTM 1-km (localitats amb el punt blau) o que n’indiqueu la ubicació exacta (globus vermell, ubicació precisa), acompanyades de fotografies dels caràcters clau que us han permès identificar les espècies, i que ho feu com a dades ocultes per protegir la localització dels nius! A les condicions de l’observació cal indicar “anàlisi d’egagròpiles” i, si la coneixeu, podeu anotar als comentaris l’espècie de rapinyaire que l’ha depredat.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Atles/Ornithoegagropiles.jpg

No molesteu als ocells, recopileu les egagròpiles minimitzant molèsties per als rapinyaires nocturns, si pot ser, un cop acabada la cria. Finalment, un cop entrades les dades a Ornitho.cat, envieu les restes òssies indicant la data, el nom de la localitat tal com apareix a Ornitho.cat i l’observador a Coordinació de l’Atles de mamífers de Catalunya: Museu de Ciències Naturals de Granollers. Av. Francesc Macià, 51 - 08402 Granollers.

Properament, us informarem sobre seminaris d’identificació de restes d’egagròpiles!

Contacte Museu de Ciències Naturals de Granollers (identificació restes òssies en egagròpiles): aarrizabalaga@granollers.cat

Contacte ICO (Ornitho.cat): marti.franch@ornitologia.org

 

Instruccions per l’enviament del material recollit:

Podeu enviar material d’egagròpiles sense analitzar directament al Museu de Ciències Naturals de Granollers, Av. Francesc Macià 51, 08402 Granollers, pel seu posterior anàlisis, indicant la localitat i la data de recollida.

Pel material determinat cal conservar el contingut de cada egagròpila en una bosseta individual on consti la localitat, data de recollida i espècies de petits mamífers identificats.

Tot el material dipositat al museu conservarà les dades de les persones que han recollit el material i/o que han determinat les espècies de mamífers trobades.

enviado por Martí Franch
 
jueves 31 marzo 2022
tipnews
Mamíferos
Es posa en marxa l’Atles de Mamífers de Catalunya!

L’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat posa en marxa l’Atles de Mamífers de Catalunya amb una crida a la participació ciutadana per recollir entre totes les dades de les espècies salvatges. Vols ser una d’aquestes persones?

Per participar-hi, no cal tenir grans coneixements sobre fauna salvatge, però sí adquirir un cert compromís per destinar el temps necessari per fer els mostreigs. Aquests es faran entre el maig i el juliol d’enguany i caldrà fer una formació prèvia gratuïta, el 30 d'abril, per conèixer les tècniques concretes dels cinc tipus de mostreig que es faran i així cobrir els diferents grups d'espècies. En aquesta formació, les persones participants rebran també els tubs de recollida de mostres i els aparells per enregistrar els sons dels ratpenats.

Vols participar? Tens tota la informació disponible a: https://observatorinatura.cat/atles-mamifers/

enviado por Martí Franch
 
martes 29 marzo 2022
technews
Coleópteros
Les cuques de llum arriben a Ornitho.cat i Ornitho.ad

Acabem d’obrir a Ornitho.cat i Ornitho.ad un nou grup taxonòmic: les lluernes (lampírids).


El col·lectiu Cucadellum (https://cucadellum.cat/), grup de treball de la ICHN, s'afegeix a Ornitho.cat & Ornitho.ad per millorar el coneixement d’aquesta família de coleòpters al nostre país, on hi podem trobar set espècies diferents. A partir d'avui us animem a introduïr al portal les vostres observacions de cuques de llum. Serà preferible que les observacions enviades vagin acompanyades d’una fotografia, per poder distingir les espècies més similars. Podem trobar larves de cuques de llum durant tot l’any, però els adults els veurem entre el març i l’agost, tot i que l’espurna voladora (Photinus signaticollis) es pot trobar encara fins ben avançada la tardor.


En el marc del treball de Cucadellum s'han recollit, fins l’any 2021, prop de 1.500 dades de lluernes, comptant amb altres bases de dades com iNaturalist o Biodiversidad Virtual. El col·lectiu té un canal de Telegram on tots els col·laboradors que vulgueu us podreu inscriure: https://t.me/grup_cucadellum, i els trobareu a diverses xarxes socials (Instagram, Twitter i Facebook). Al web del grup trobareu fitxes de suport per a la identificació de les espècies.


Moltes gràcies al col·lectiu Cucadellum pel seu interès en Ornitho! Els membres d'aquest grup de treball es faran càrrec de la validació de les observacions i tot l'assessorament relacionat amb aquesta família.

enviado por Martí Franch
 
miércoles 23 marzo 2022
technews
Mariposas nocturnas
Nou grup taxonòmic a Ornitho.cat i Ornitho.ad: heteròcers

Gràcies a la col·laboració amb la Societat Catalana de Lepidopterologia, des d'aquesta setmana ja és possible enregistrar observacions d'heteròcers a ornitho.cat i ornitho.ad!

Amb unes 4.000 espècies a Catalunya, les papallones nocturnes són un grup taxonòmic complex: mentre les espècies d'algunes famílies són vistoses i fàcils d'identificar, les d'altres famílies són realment difícils i sovint es poden identificar tan sols a partir de l'anàlisi de la genitàlia. Per aquest motiu, de moment s'han activat al portal algunes de les famílies més assequibles, que sumen unes 200 espècies: drepànids, endròmids, erèbids, lasiocàmpids, notodòntids, satúrnids, esfíngids i zigènids, a més d'alguna espècie al·lòctona com la papallona del boix Cydalima perspectalis i la barrinadora de les palmeres Paysandisia archon.

 

Recomanacions davant la dificultat d'identificació

Degut a la dificultat d'identificació, és especialment important enregistrar només les observacions quan estiguem segurs de la identificació o deixar-les en el nivell de determinació on siguem capaços d'arribar (e.g. sovint podem registrar observacions a nivell de gènere, com Zygaena sp., o de grups d'espècies, com Zygaena filipendulae / lonicerae / trifolii). Sempre que sigui possible, recomanem afegir una fotografia on s'observin clarament els dibuixos de les ales per poder confirmar la identificació, sobretot en grups complicats o espècies escasses.

Cal agraïr a la Societat Catalana de Lepidopterologia el seu interès per participar al portal Ornitho.cat & Ornitho.ad per promoure l'interès i l'observació de les papallones nocturnes. La SCL és l'entitat que es fa càrrec de la revisió i validació de les observacions i de tot l'assessorament amb relació a aquest grup taxonòmic.

 

Observacions d'heteròcers a l'app NaturaList

Si ja havíeu enregistrat observacions d'heteròcers des de l'app NaturaList, veureu que aquestes observacions s'han incorporat al portal però estan pendents de validació. A poc a poc anirem validant totes les observacions antigues i, en cas de dubtes, ens posarem en contacte amb vosaltres.

Des d'aquest moment, per enregistrar observacions a través de l'app NaturaList us recomanem que escolliu la llista d'espècies del portal ornitho.cat. Per fer-ho cal anar al menú Preferències > Llista d'espècies > Papallones nocturnes > Llista d'espècies d'un lloc web de referència > Ornitho.cat.

 

Ja podem preparar les guies i sortir a buscar papallones!

enviado por Martí Franch
 
lunes 21 marzo 2022
technews
Guanyador de la cursa Ornitho-Swarovski Febrer 2022

Ja tenim el guanyador mensual de la cursa Ornitho-Swarovski 2022!

 

Donem l'enhorabona a:

Jaume Bonfil Solsona

Ets el guanyador del mes de febrer!

 

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx.

i a més entres en el sorteig dels prismàtics Swarovski Optik 10x42

 

 

enviado por Marina Cuito
 
miércoles 16 marzo 2022
technews
Aves
Guanyadors cursa Ornitho-Swarovski novembre, desembre i gener

Ja tenim el guanyador mensual de la cursa Ornitho-Swarovski 2022!

 

Donem l'enhorabona a:

Ramon Prat Espelt

Ets el guanyador del mes de gener!

 

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx.

i a més entres en el sorteig dels prismàtics Swarovski Optik 10x42

 

Aquests són els guanyadors mensuals fins ara:

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/FN6fpeZWYAEc8lg.jpeg

enviado por Marina Cuito
 
viernes 28 enero 2022
avinews
Ja està disponible l’aplicació NaturaList a l'App Store d'Apple!

A partir d'ara, els usuaris d'iPhone ja poden registrar les seves observacions d'ornitho directament al camp. Es tracta d'un gran pas endavant, ja que actualment, gairebé el 50% de les observacions d'ornitho ens arriben a través de dispositius mòbils, i aquesta tendència està en clar augment.

Aquesta primera versió d'iOS, però, només compta amb les funcions més bàsiques i és, per tant, més limitada que la d'Android. Funcions importants com les de modificar les dades al mòbil o introduir llistes completes no estan disponibles encara. Tanmateix, ja s'està treballant per incorporar-les a les poperes versions.

Tot i que l'aplicació és gratuïta, per activar la funcionalitat que permet consultar les observacions que tenim al voltant caldrà pagar una petita quota. Aquesta quota serveix per donar suport directe al desenvolupament i manteniment de l'aplicació. Es pot optar per tres nivells de suport: la subscripció ‘Bàsica’ (2,99 euros/any), ‘Seguidor’ (4,99 euros/any) o ‘Gran Fan’ (10,49 euros/any).

Podeu descarregar la nova versió de NaturaList per a iOS des de l'App Store d'Apple o fent servir el codi QR de sota.

Si estàveu fent servir la versió de proves, caldrà que instal·leu l'aplicació oficial disponible a l'App Store d'Apple, ja que aquesta versió beta es desactivarà aviat.

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/natios.jpg

enviado por Gabriel Gargallo
 
jueves 23 diciembre 2021
avinews
Job opportunity: ornitho project communication assistant

The ornitho system is one of the leading online tools dedicated to the collection of naturalistic observations and monitoring data. The system is being used by more than 100 institutions (mostly ornithological organizations) in 10 different countries and, only during 2021, collected more than 30 million records from nearly 300,000 registered observers half part through one of its local online portals and half through NaturaList, its worldwide mobile app.
 
One of the reasons of the success of the ornitho system is that it counts with lots of different functions to help collect, organize and display this amazing amount of data in the best possible way, often including fine-tuned local adaptations. The ornitho project communication assistant will have a key role helping to properly document all these possibilities and to ensure that both the people that collect the field data as well as the responsibles of the different local online portals make the most of them. The selected person will be working very closely with the Biolovision team, the Swiss company that created and develops the ornitho system.
 
Specific tasks to be developed:
• On the short term, you will be asked to check and redo the structure of the ornitho wiki in English and update or write an user guide for each function (the current wiki is mostly in French: https://wiki.biolovision.net/)
• On the long run, you will maintain the ever evolving wiki to help ornitho users and customers to use the system properly and at full capacity. Therefore, you will have an  important role to play for a better use and understanding of this powerful tool.
• Regular online meetings with the Biolovision team will be needed.
 
We request:
• To know how the system work (ornitho portals, NaturaList app) and to speak and write English fluently.
• Strong interest in computer sciences and nature.
• Being well organized and autonomous, having the capacity to summarise and explain concepts easily.
• Good writing skills, basic image editing knowledge and ease at producing nice looking and easily understandable page layouts.
• Interest in working from home.
• Field experience collecting data using ornitho protocols and active user of the ornitho systems are a good plus.
 
We offer:
• A working position of 50% to 100% with a lot of autonomy.
• 100% teleworking.
• Six month contract (extendable).
• Annual gross salary: 22.560€ (in case of full time position).
 
Applications:
 
Send CV in and motivation letter to secretaria@ornitologia.org before January 16th.

enviado por Gabriel Gargallo
página :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 208
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2022