fr
en
es
ca
Visitant Anònim
Pàgina d'inici d'Ornitho
 
Entitats col·laboradores
Consultar
  Observacions
    - 
Els darrers 2 dies
    - 
Els darrers 5 dies
    - 
Els darrers 15 dies
  Dades i anàlisis
    - 
Lluer 23-24
    - 
Gavina menuda 2024
    - 
Graula 23-24
    - 
Aratinga mitrada 2023
    - 
Rossinyol del Japó 21-23
    - 
Aurora 2024
    - 
Migradora dels cards 2024
    - 
Papallona del lledoner 2024
    - 
Nimfa dorment 2024
    - 
Vellutada del salze 21-23
    - 
Nimfa dorment 2024
    - 
Monarca 2023
    - 
Papallona tigre 2023
    - 
Coipú 17-22
    - 
Pixaví nervat 20-22
    - 
Cigalella argentada 15-22
    - 
Lucanus cervus 18-22
    - 
Nyctophila reichii 20-22
    - 
Ophrys catalaunica 18-22
    - 
Orchis simia 19-22
 - 
Galeria d'imatges i sons
Informació
 - 
Darreres notícies
  Ajuda
    - 
Espècies parcialment ocultes
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Tutorials
 - 
FAQS
 - 
Ornitho i les espècies amenaçades
 - 
Com entrar dades
 - 
Com entrar dades de mortalitat a l'app NaturaList
 - 
Com entrar dades al mòdul de mortalitat
 - 
Verificacions
 - 
Com introduir dades a l'app NaturaList
 - 
Com fer consultes avançades
 - 
Com consultar i editar dades
 - 
Com introduir una llista completa
 - 
Com registrar-se
 - 
Com entrar dades amb localitzacions precises
 - 
Com utilitzar els codis d'estudi o projectes
 - 
Com actualitzar la llista d'espècies a l'app NaturaList
 
Com entrar dades del SOCC a Ornitho
Recursos sobre els grups taxonòmics
 - 
Orquídies
Nocmig a Ornitho
 - 
El Nocmig- informació general
 - 
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
 - 
Guia introductòria NFC
 - 
Catàleg visual de vocalitzacions d'ocells amb sonograma
Sobre ornitho.cat
 - 
Política de privacitat i Condicions d'ús


Darreres notícies
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 335
 
divendres, 12. abril 2024
avinews
Guanyador de la cursa Ornitho-Swarovski del mes de març

Ja tenim el tercer guanyador de la desena cursa Ornitho-Swarovski.

Moltes felicitats per:

 

Miquel Casas Morral

 

S'emporta el val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entra en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!

 

Al portal Ornitho llistes hi trobareu les bases explicades! 

enviat per Marina Cuito
 
dijous, 11. abril 2024
avinews
Papallones diürnes
Com ha començat la temporada CBMS d'enguany?

Poc més d'un mes des de l’inici de la temporada CBMS i veiem enguany efectes de la sequera i les pluges recents alhora. La verdeta d’ull blanc Callophrys rubi (primera foto) fa una generació anual i enguany els comptatges són molt baixos, amb el que probablement serà un crac poblacional. Les larves que l'any passat es desenvolupaven durant l'abril van trobar-se la vegetació en un estat inesperadament sec i poques van arribar a crisalidar (fa una sola generació i passa l'estiu-tardor i hivern com a crisàlide). En canvi la blanca de la col Pieris brassicae (segona foto) explota la bonança fent múltiples generacions i aquest març n' hi ha hagut moltes!

Altres papallones univoltines que hibernen com a pupa mostren davallades semblants, com la blaveta de la farigola Pseudophilotes panoptes (foto del final) la verdeta d’ull ros Callophrys avis.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Papallones/GKpTeiHW4AAOS9.jpeg

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Papallones/GKpTjI-WEAAQCfm.jpeg

La blaveta de la farigola P.panoptes és una especialista primaveral. Petita, de mobilitat reduïda, i en regressió. A partir dels Pirineus i enllà és substituïda per la del serpoll Pseudophilotes baton. Busqueu la de la farigola en timonedes mediterrànies, ara és el millor moment!!

Imatges i text de @catalanbms

enviat per Marc Illa Llobet
 
dilluns, 25. març 2024
avinews
Mamífers
Què és el projecte de ciència ciutadana Fototrampeig Mamífers Catalunya?

El seguiment amb càmeres trampa o “fotoparament” és una tècnica no invasiva que s’ha popularitzat molt en els darrers anys. Aquesta tècnica ens pot ajudar a conèixer la presència d’espècies d’animals de difícil detecció, especialment mamífers com el gat fer (Felis silvestris) o el turó (Mustela putorius), però també ens dona informació interessant de tota la comunitat de mamífers d’una zona determinada. A Catalunya, un bon grapat de naturalistes ja utilitzen aquesta tècnica i la informació que recullen és cabdal per conèixer millor els mamífers de casa nostra i emprendre les mesures de conservació pertinents.

El projecte Fototrampeig Mamífers Catalunya iniciat el Juny de 2022 per Grup Felis-ICHN amb la col·laboració de la Fundació Zoo de Barcelona i Mammalweb té com a objectiu oferir un portal de referència per la recollida de dades de càmeres trampa (fototrampeig). El portal vol esdevenir un projecte de referència de ciència ciutadana, on qualsevol usuari7a amb una càmera-trampa pugui penjar les imatges que hagi obtingut (els “rastrejadors”) i que, amb l’ajuda d’altres usuaris (els “avistadors”), es puguin revisar i classificar les fotografies múltiples vegades per tal de maximitzar la fiabilitat de les identificacions. Les coordenades de les càmeres-trampa sempre seran confidencials i els usuaris trien on i quan posen les seves càmeres-trampa. La utilització de la plataforma Mammalweb permet a l’usuari penjar un gran nombre de fotos (en format .jpg o .jpeg) i vídeos (en format .mp4 o .avi) de forma fàcil i ràpida. Els usuaris de Mammalweb, per tant, no especifiquen els animals que hi ha a les seves imatges i la identificació es fa en un procés posterior.

A Ornitho.cat les dades s'entren directament aportant una identificació, amb la possibilitat d'adjuntar o no una imatge, de manera que la dada ja queda disponible directament per a possibles estudis basats en la ciència ciutadana. Per això recomanem que, si entre les vostres imatges detecteu alguna espècie rellevant, la doneu d’alta a Ornitho.cat a més de pujar-la a Mammalweb. D'aquesta manera, ambdues plataformes de ciència ciutadana es complementen molt bé. Alhora, s’està treballant perquè en el futur es pugui especificar a Ornitho.cat que la cita prové del projecte Fototrampeig Mamífers Catalunya.

A tots aquells i aquelles que us animeu, us animem a participar en els dos portals i així recollir més informació sobre els mamífers de Catalunya!

Grup Felis-ICHN i l'equip d'Ornitho.cat

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/Mamfers/mammal1.png

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/Mamfers/mammal2.png

enviat per Marc Illa Llobet
 
dissabte, 23. març 2024
avinews
Aus
Expansió de la graula a Catalunya

Els últims 14 anys, l’evolució del nombre d’observacions de graula Corvus frugilegus a Catalunya ha sigut molt notable. L’any 2019, l’espècie es va establir com a reproductora a Figueres, on encara es manté un petit nucli reproductor. L’any 2022 es va detectar per primer cop la reproducció fora de l’Empordà, amb un niu a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), i l’any 2023 es va detectar un intent de nidificació a Barcelona (Barcelonès). Aquest any 2024 s’ha detectat recentment un intent de nidificació a Vic (Osona) i un altre a Manresa (Bages). Curiosament, tots els nius trobats fins ara a Catalunya compleixen dues característiques principals: es situen en zones urbanitzades (en alguns casos ben a dintre la ciutat) i en plataners (Platanus x hispanica) alts.

L’arribada d’exemplars a l’Empordà correspon amb l’expansió de la graula al sud de França, on l’espècie s’ha expandit els darrers anys per la costa mediterrània francesa. Vegeu el mapa següent, entre els anys 2015 i 2024, extret de faune-france.org.

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/graulafrana.PNG

 Pels comptatges d’exemplars registrats a l’Alt Empordà, que van arribar a ser superiors a 30 individus, actualment sembla que els individus adults que apareixen per la resta de Catalunya podrien haver-se separat del grup de l’Alt Empordà. Segons les dades recollides a Ornitho.cat, aquest any 2024 hi ha almenys 17 exemplars a l’Alt Empordà (almenys 4 nius), una parella a Manresa (amb un niu), una parella a Osona (amb un intent de nidificació) i almenys 2-3 exemplars que s’observen irregularment a altres punts del territori o associats puntualment a les parelles esmentades.

Us deixem amb el gràfic del nombre d’observacions anuals entrades a Ornitho.cat (2010 – març 2024) i el mapa de progressió temporal de les observacions dels anys 2023 i 2024 (que també podeu veure aquí i al menú de l’esquerra).

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Noticies/observacionsgraula.PNG

enviat per Marc Illa Llobet
 
dijous, 14. març 2024
technews
Aus
Problemes amb les llistes completes a través de l’app NaturaList

Durant les darreres setmanes hem rebut comentaris de diversos usuaris d’Ornitho.cat que han tingut problemes per a sincronitzar  observacions des de l’app NaturaList. El problema es deu a un error en la localització precisa d’alguna de les dades de la llista, que fa que malgrat les dades es pengin al sistema, no es mostrin al portal Ornitho.cat o Ornitho.ad directament.

A la propera actualització de l’aplicació ja s’han efectuat les millores que corregeixen aquest error, i tan aviat com s’actualitzi la nova versió el problema hauria de desaparèixer. Demanem disculpes als usuaris que us ha passat!

Totes les dades que s’entren al sistema Ornitho van a parar a una gran base de dades a la que tots els usuaris i usuàries teniu accés a través del web data.biolovision.net (utilitzant el mateix usuari i contrasenya que amb el portal Ornitho). Allà podeu consultar totes les observacions que teniu entrades al sistema, ja sigui a Catalunya o a altres llocs.

Aquelles persones que sospiteu haver tingut aquest problema amb alguna llista, podeu comprovar-ho mirant la web de data.biolovision.net, buscant el dia que vau entrar la llista i comprovant si al mapa us surten totes les localitzacions a Catalunya o si hi surt alguna dada mal posicionada (normalment, l’error fa que aparegui un punt a l’Àfrica, que és el que fa que la llista no es mostri a Catalunya). Si us ha passat, si us plau comuniqueu-nos-ho al correu (ornitho@ornitologia.org o marc.illa@ornitologia.org). Estem treballant per a que les vostres dades es puguin recuperar i incorporar directament a Ornitho.cat de nou, però us n’informarem en breu.

Moltes gràcies per la col·laboració! 

enviat per Marc Illa Llobet
 
dimecres, 13. març 2024
avinews
Guanyador cursa Ornitho-Swarovski febrer

Ja tenim el segon guanyador de la desena cursa Ornitho-Swarovski.

Moltes felicitats per:

 

Jordi Dalmau i Ausàs

 

S'emporta el val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entra en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!

 

Al portal Ornitho llistes hi trobareu les bases explicades! 

enviat per Marina Cuito
 
dimecres, 21. febrer 2024
avinews
Guanyador cursa Ornitho-Swarovski 10 anys

Ja tenim el primer guanyador de la desena cursa Ornitho-Swarovski.

Moltes felicitats per:

 

Miguel Àngel Benedicto Calpe

 

S'emporta el val de 50€ per a la botiga Oryx i a més, entra en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!

 

Al portal Ornitho llistes hi trobareu les bases explicades! 

enviat per Marina Cuito
 
dissabte, 6. gener 2024
technews
Aus
Problemes amb el portal OrnithoLlistes i actualizació taxonòmica en curs

Durant aquests primers dies de l'any hem detectat alguns problemes amb el portal OrnithoLlistes, sobretot pel que fa a les estadístiques dels rànquings. Estem treballant per restablir el funcionament normal del portal el més aviat possible. Agraïm a tots els usuaris i usuàries que ens han comunicat les anomalies per tal de poder-les solucionar com abans millor!

Paral·lelament, Ornitho.cat i Ornitho.ad (conjuntament amb la major part dels altres portals de la Família Ornitho) estem realitzant una actualització taxonòmica que adaptarà totes les espècies d'ocells a la taxonomia proposada per l'IOC World Bird List. Properament penjarem una notícia detallant els canvis. Això pot fer que si entreu les observacions emprant el nom científic us pugui costar trobar alguna espècie els propers dies. Recordeu que per tal de mantenir l'app NaturaList ben sincronitzada cal actualitzar la llista d'espècies (aquí expliquem com es fa si no ho heu fet encara). També, per a qualsevol dubte podeu contactar-nos a ornitho@ornitologia.org o marc.illa@ornitologia.org.

Moltes gràcies per la col·laboració!

enviat per Marc Illa Llobet
 
dilluns, 1. gener 2024
avinews
Aus
Un sit gorjablanc a Catalunya (i bon any nou!)

El passat 26 de desembre, l’Alex López va penjar a Ornitho la sorprenent observació d’un sit gorjablanc (Zonotrichia albicollis) al jardí de la casa d’un familiar a Valldoreix, Vallès Occidental. Gràcies a les gestions fetes per l'Alex i la seva família, aquests primers dies de l'any diverses persones poden anar a gaudir de l’ocell. Pel fet de tractar-se d’una zona residencial i en un jardí (i que l’ocell només es pot veure, actualment, des de dintre de la casa), cal ser totalment respectuós amb la família i el veïnat i no anar-hi si no és d’acord amb ells.

El sit gorjablanc és un passeriforme molt comú a Amèrica del Nord, que nidifica principalment al Canadà i hiverna als Estats Units, especialment a la costa est. A Europa és una espècie molt rara, però que compta amb 54 observacions al Regne Unit, 7 a Islàndia, 7 als Països Baixos, 4 a Finlàndia, 3 a Noruega, 3 a França, 2 a Bèlgica (etc.), i només se’n coneix una de prèvia a la Península Ibèrica, del juny de 2022 a Galícia. Curiosament, aquest exemplar de Galícia no es va arribar a veure, però es va reconèixer per una gravació del seu cant característic.

L’exemplar que ha arribat a Catalunya té el plomatge del tipus de cella blanca i és de primer hivern (nascut l'estiu del 2023). Segons la família va aparèixer al jardí durant el mes de novembre, però no s’havia identificat fins ara. L’arribada es podria haver produït directament aquí, però una alternativa probable és que l’ocell hagués arribat a Europa a latituds més septentrionals (com per exemple a les Illes Britàniques o a la costa atlàntica del centre d’Europa o inclús Escandinàvia), on solen arribar amb més regularitat espècies de passeriformes nord-americans (i sobretot aquesta tardor passada, que ha sigut de rècord), i que posteriorment hagi migrat al sud, fins arribar a Catalunya. En qualsevol cas, es tracta de la primera observació per Catalunya, pel que donem l’enhorabona i les gràcies a l’Alex i la seva família per a la troballa i per compartir-la amb les persones interessades!

El sit gorjablanc s’afegeix a la curta llista de passeriformes nord-americans citats a Catalunya, juntament amb les dues cites de vireó ullvermell (Vireo olivaceus), una a Tarragona l’octubre de 1995 i l’altre de Tiana l’octubre de 2000, la bosquerola zebrada (Mniotilta varia) de l’Alt Penedès observada entre el febrer i l’abril de 2022 i el junco fosc (Junco hyemalis) de l’Alt Urgell del juny de 2023. Curiosament, tres de les quatre espècies citades són molt recents...

Potser el 2024 ens portarà algun altre passeriforme americà? Aprofitem per donar les gràcies a totes les persones col·laboradores d’Ornitho.cat i per a desitjar-vos un molt bon any nou!

Imatge de l'Alex López.

enviat per Marc Illa Llobet
 
divendres, 22. desembre 2023
avinews
Torna la cursa!

L'entrada del 2024 ens porta l'arribada del concurs més ocellaire: la cursa Ornitho-Swarovski!

A més aquest any estem d'enhorabona perquè fa 10 anys que col·laborem amb Swarovski i amb Oryx per oferir-vos aquest sorteig.

La mecànica per participar és l'habitual:

  • Cada llista completa és una oportunitat per participar en la cursa.
  • Només es comptarà una llista per persona i per dia
  • Perquè les llistes siguin vàlides han de durar un mínim de 30 minuts i estar fetes a Catalunya o Andorra
  • Les llistes s'han d'entrar a Ornitho.cat, Ornitho.ad o bé a l'app Naturalist

Dates

La cursa comença el dia 1 de gener i finalitza el 20 de setembre de 2024. El sorteig del guanyador absolut es farà durant el cap de setmana del 21 de setembre.

Sorteig

Les llistes entrades entre el primer i el darrer dia de cada mes, optaran al premi mensual. El premi mensual es comunicarà el dia 10 del mes següent mitjançant Ornitho, les xarxes socials de l'ICO i a l'interessat. Cada un dels guanyadors mensuals optaran a guanyar el premi absolut.

Premi

 

Així que ja podeu començar a esmolar els prismàtics i telescopis, calceu-vos les vostres millors botes i comenceu a comptar els ocells del vostre voltant.

 

Molt bona sort a tothom!

enviat per Marina Cuito
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 335
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024