fr
en
es
ca
Visitante Anónimo  
Página de inicio de Ornitho
 
Entidades colaboradoras
Consultar
  Observaciones
    - 
Los últimos 2 días
    - 
Los últimos 5 días
    - 
Los últimos 15 días
  Datos y análisis
    - 
Grulla Común 19-20
    - 
Colimbo Grande 19-20
    - 
Zorzal Real 19-20
    - 
Polluela Pintoja 2020
    - 
Golondrina Común 2020
    - 
Avión Común 2020
    - 
Rata de agua 16-19
    - 
Coipú 17-20
    - 
Salamanquesa común 16-19
    - 
Sapillo Pintojo Mediterráneo 11-19
    - 
Sapo partero común 17-19
    - 
Gambusia 16-19
    - 
Cardera 2019
    - 
Olmera 2019
    - 
Apolo 17-19
    - 
Emperatriz emigrante 2019
    - 
Caballito de agua rojinegro 16-19
    - 
Cophopodisma pyrenaea 17-20
    - 
Tettigettalna argentata 15-20
    - 
Barlia robertiana 2020
    - 
Ophrys forestieri 2020
 - 
Galería de imágenes y sonidos
Información
 - 
Últimas noticias
  Ayuda
    - 
Comités y gestores Ornitho.cat
    - 
Especies parcialmente ocultas
    - 
Explicación de los símbolos
    - 
FAQ
  Estadísticas
Sobre ornitho.cat
 - 
Política de privacidad y Condiciones de uso
 - 
Sobre las orquídeas
 - 
Identificación


Últimas noticias
página :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 164
 
viernes 3 abril 2020
technews
Aves
Observacions de NOCMIG a ornitho

La gravació de NOCMIG (nocturnal migration) o NFC (nocturnal flight calls) està rebent darrerament força atenció a Catalunya. Des que a la passada edició del Delta Birding Festival en Magnus Robb ens en va mostrar les seves bondats, han estat un bon nombre de persones que s’hi han engrescat. El NOCMIG va néixer al EEUU com a resposta al fet que hi ha una major quantitat de passeriformes americans que produeixen vocalitzacions nocturnes que els seus homòlegs europeus. No obstant això, aquesta activitat cada vegada té més practicants a aquest costat del Atlàntic.

El procés consisteix, a grans trets, en usar algun tipus de gravadora per tal de captar les vocalitzacions que emeten els ocells mentre migren i, posteriorment, passar aquests arxius d’àudio a forma d’espectrograma (representació gràfica del sons) mitjançant un software per ordinadors. Un cop hem aconseguit aquests espectrogrames haurem de buscar, visualment primer, les marques que deixen aquestes vocalitzacions per poder aïllar-les i identificar-ne l’espècie que les ha produït. El que és realment interessant d’aquesta tècnica és que no cal viure a cap lloc concret prop de la costa per aconseguir enregistraments interessants. El ocells passeriformes migren, generalment, en un front força ample cosa que fa que qualsevol lloc pugui generar dades interessants.

Fa mesos que des de l’ICO estem mirant com donar opcions als observadors per enregistrar les dades que generem a partir del NOCMIG. Finalment, aquesta setmana s'ha obert una possibilitat. Hem creat un projecte a Ornitho.cat anomenat "NOCMIG" en el qual es podran entrar les dades específiques d’aquesta activitat, ja sigui com a observacions aïllades o com a llistes. Qui vulgui tenir-hi accés ens ha de passar el correu electrònic (ornitho@ornitologia.org) perquè s’ha de donar d’alta la gent individualment. D'aquesta manera es podran identificar les dades provinents de nocmig i esperem, més endavant, poder donar opcions especifiques per consultar-les o visualitzar-les.

Com entrar les dades de NOCMIG a Ornitho.cat

D’entrada cal tenir clar que aquest projecte està concebut per entrar les dades que s’han recollit a través d’aparells d’enregistrament, és a dir: això NO inclou vocalitzacions que s’hagin sentit a “oïda nua”. Si algú, de nit, sent passar grues o flamencs, per exemple, la dada s’hauria d’entrar a ornitho.cat per via convencional: NO associada al projecte NOCMIG.

D’altra banda hem de tenir clar a quina categoria associarem les dades de cada sessió:

  • Introduirem les dades com a LLISTA COMPLETA sempre que anotem totes les espècies detectades: tant els ocells que sobrevolen (migradors o no) com els estacionaris.
  • Usarem LLISTA PARCIAL quan només anotem els ocells que sobrevolen (migradors o no) i obviem TOTS els estacionaris.
  • Finalment farem servir les DADES CASUALS per introduir observacions destacables que o bé no estan associades a cap llista o bé en complementen una de PARCIAL.

Si fem llistes, des de l'app del mòbil podem introduïr tota la nt en una sola llista. No obstant, des del web caldrà fer una llista fins les 23:59, i una nova llista a partir de les 00:00 del dia següent.

Tot i que no és imprescindible, es recomana acompanyar les dades més rellevants de la gravació corresponent, per facilitar la tasca de verificació de dades o evitar demandes de verificació de dades que són correctes. També es poden pujar les gravacions a www.xeno-canto.org i posar l'enllaç als comentaris de l'observació.

 

Aprofitem per passar-vos alguns enllaços interessants:

https://nocmig.com/

https://soundapproach.co.uk/

http://birdsoundsblog.blogspot.com/

http://birds-in-flight.net/

https://www.wildlife-sound.org/

https://www.xeno-canto.org/

 

Molta sort amb les vostres nits de NOCMIG!

enviado por Martí Franch
 
jueves 2 abril 2020
avinews
Quedar-se a casa mirant ocells ara té premi!

Mentre duri el confinament, cada setmana sortejarem dos premis, gentilesa de Cossetània Edicions: un pels participants d’ocellsdelsjardins.cat (pack de 4 miniguies de natura de Toni Llobet) i l’altre pels de #JoEmQuedoACasa d’ornitho.cat (segona edició de la Guia de rapinyaires de Catalunya de Fran Trabalon i Àlex Ollé).

D'entre tots els participants de la setmana, el guanyador s’escollirà en un sorteig en què cada observador tindrà tantes butlletes com dies en què hagi fet llistes completes a #JoEmQuedoACasa d’ornitho.cat o censos a ocellsdelsjardins.cat. És a dir, si un observador ha fet llistes completes o censos en quatre dies té el doble de possibilitats de guanyar que si n'ha fet en només dos.

El guanyador s’escollirà cada dimarts (els guanyadors d'aquesta setmana es decidiran el dimarts 7 d'abril). En el cas de les dades d'ornitho, només es consideren vàlides les llistes completes de com a mínim 30 minuts de durada i que hagin estat fetes a Catalunya o Andorra.

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/premiACasa_2.jpg

enviado por Gabriel Gargallo
 
domingo 15 marzo 2020
avinews
Ponç Feliu, guanyador del mes de febrer de la cursa Ornitho-Swarovski!

Aquest febrer s'han recollit un total de 1.363 llistes completes. Un cop descartades les llistes de menys de 30 minuts (no compten per la cursa) i les dels observadors que no són elegibles en els sortejos (membres de la Junta Directiva i el personal de l'ICO, així com el guanyador de l'edició de la cursa de 2019), el nombre de combinacions diferents d'observador i data d'aquests mes ha estat de 1167. 

El protocol seguit per seleccionar el guanyador ha estat homòleg al d'anys anteriors. Primer s'ha confeccionat una llista amb totes les combinacions diferents d'observador i data i s'ha assignat un número de butlleta de l'1 al 1167 a cada combinació de manera aleatòria i sense que es repetís el número. La mà "innocent" que s'ha encarregat de treure la butlleta guanyadora d'aquest mes ha estat Júlia Alacaraz, vocal de la junta de l'ICO. El tresorer de l'ICO, Vittorio Pedrocchi, ha fet de "notari".

La butlleta guanyadora ha estat la 500, que correspon a les observacions fetes pel Ponç Feliu el passat 17 de febrer.

Felicitats doncs al Ponç, guanyador d'aquest mes de la cursa Ornitho-Swarovski 2020!

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx, a més, com a guanyador d'un dels set sortejos mensuals, el Ponç entrarà al sorteig final que es farà entre els guanyadors mensuals el dissabte 19 de setembre en el marc del DBF2020. Recordeu que el premi per al guanyador final són uns prismàtics Swarovski Optik EL 10x42 valorats en 2.530€.

Gràcies a tots per compartir les vostres dades a ornitho.cat i recordeu que si voleu donar encara més valor a les vostres dades només cal que feu llistes completes tant sovint com us sigui possible! 

Per cert, tingueu present que, evidentment, les llistes completes de com a mínim 30 minuts fetes dins del projecte d'ornitho "#JoEmQuedoACasa" també compten per la cursa.  

enviado por Gabriel Gargallo
 
domingo 15 marzo 2020
avinews
#JoEmQuedoACasa... observant la natura!

És el moment de ser responsables i quedar-se a casa. Però el confinament causat pel brot de coronavirus no és motiu per deixar de mirar ocells. Ja que haurem de passar llargues hores a casa, podem aprofitar-ho per fer el màxim de llistes completes i observacions d'ocells i altres grups animals en ambients urbans i periurbans o, fins i tot, en ple camp si teniu la sort de tenir una casa al mig de la natura.

Per acabar d'animar-vos-hi, hem donat d'alta el projecte "#JoEmQuedoACasa" a ornitho.cat. Així us serà molt fàcil marcar totes les observacions que feu de qualsevol grup taxonòmic mentre esteu confinats a casa. És a dir, les observacions que feu des de la finestra de casa o al patí, jardí o terrassa de la vostra vivenda. Només heu d’assignar el codi d'estudi "#JoEmQuedoACasa" a les vostres observacions quan les entreu a ornitho.cat o a l'app Naturalist

A més, mentre duri el confinament, cada setmana sortejarem dos premis, gentilesa de Cossetània Edicions: un pels participants d’ocellsdelsjardins.cat (pack de 4 miniguies de natura de Toni Llobet) i l’altre pels de #JoEmQuedoACasa d’ornitho.cat (segona edició de la Guia de rapinyaires de Catalunya de Fran Trabalon i Àlex Ollé). 

Per cert, tingueu present que, evidentment, les llistes completes de com a mínim 30 minuts fetes dins del projecte d'ornitho "#JoEmQuedoACasa" també compten per la cursa Ornitho-Swarovski 2020

Quantes espècies d'ocells i d'altres grups faunístics podrem arribar a detectar a Catalunya sense moure'ns de casa mentre duri el confinament? Quin serà el màxim en un sol dia? Quantes dades i llistes podrem arribar a obtenir? En breu ho anirem sabent gràcies a #JoEmQuedoACasa i ornitho.

Recordeu que entrar llistes completes a ornitho.cat és ben fàcil. Si encara no ets dels que hi estan enganxats, aquest breu vídeot'explica com fer-ho utilitzant Naturalist, l’app d’Ornitho.

 

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/instcodiestudi.png

enviado por Gabriel Gargallo
 
viernes 13 marzo 2020
technews
Mamíferos
Nous tàxons de mamífers disponibles

Els darrers dies hem habilitat dues noves opcions al llistat d'espècies d'ornitho.cat i ornitho.ad:

  • Erinaceidae sp. - Aquesta opció està disponible per a eriçons no identificats a nivell d'espècie. És habitual en les observacions d'eriçons atropellats des dels vehícles, ja que sovint no és possible parar per determinar l'espècie. Pot ser útil també de cara a potencials observacions d'espècies al·lòctones. Aquesta opció apareix amb aquest nom independentment de quin idioma d'entrada d'observacions tingueu escollit.
  • Sus scrofa x domesticus - Es coneixen diversos casos d'hibridació entre porc senglar i porc domèstic, ja sigui la varietat de granja, o porc vietnamita. Cal utilitzar aquesta opció per a casos coneguts d'hibridació. Ara per ara aquesta opció només apareix si teniu escollit el nom científic com a idioma d'entrada de dades. Properament afegirem les traduccions al català i castellà i ho incorporarem als respectius llistats.

Si teniu observacions antigues que corresponen a eriçons no identificats a nivell d'espècies, s'agraïrà si podeu recuperar-les i canviar-les a Erinaceidae sp. Podeu accedir a les vostres observacions d'eriçons des dels següents enllaços:

Moltes gràcies!

enviado por Martí Franch
 
miércoles 11 marzo 2020
avinews
La temporada d’orquídies ja ha començat

Ja fa unes setmanes que es comencen a observar les espècies més primerenques d’orquídies, com Himantoglossum robertianum, Ophrys forestieri o Ophrys passionis, una mica abans del que és habitual, probablement degut a les temperatures elevades d’aquest hivern.

Possiblement heu detectat o detectareu avisos en introduir algunes observacions per a espècies rares o en altituds o dates de floració extremes per a determinades espècies. Això és degut a filtres automàtics que ajuden a fer una validació més acurada de les observacions entrades. No vol dir que l’observació sigui errònia (la majoria són perfectament vàlides), sinó que simplement donarà un avís a les persones encarregades de la validació de les dades perquè puguin corroborar l’observació, demanar més informació o, en cas d’un error d’identificació, sol·licitar un canvi en l’espècie.

Aprofitem per recordar que per a poder fer una correcta validació de les observacions d’orquídies molt sovint és necessari afegir fotografies, i si són unes quantes millor (almenys de la planta en conjunt i de detall de la flor). Per a determinades espècies, si l’observació no disposa de fotografies, aquesta no es podrà acceptar. Les fotografies realitzades amb el mòbil són perfectament vàlides si permeten distingir les característiques bàsiques de la planta i la flor, com les imatges de mostra que acompanyen aquesta notícia.

A més a més de les fotografies, l’estat de floració (apartat “informació” a NaturaList) també és d’ajuda en les validacions. Aquesta informació, a més a més, pot ser clau en el futur, per a poder detectar canvis en la fenologia de les espècies degut a canvis, per exemple, en els patrons de precipitació i temperatura.

Finalment, volem recordar que a l’apartat “Sobre les orquídies” de la barra lateral esquerra, hi trobareu una sèrie de làmines d’ajuda a la identificació d’espècies conflictives, on està previst incorporar-ne més al llarg del temps.

 

Grup Orquidològic de Catalunya

 

 http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/Orquis/Orchiseg.jpg

enviado por Martí Franch
 
lunes 17 febrero 2020
avinews
Ramon Homs, guanyador del mes de gener de la cursa Ornitho-Swarovski!

Aquest mes s'han recollit un total de 1.455 llistes completes. Un cop descartades les llistes de menys de 30 minuts (no compten per la cursa) i les dels observadors que no són elegibles en els sortejos (membres de la Junta Directiva i el personal de l'ICO, així com el guanyador de l'edició de la cursa de 2019), el nombre de combinacions diferents d'observador i data del mes de gener ha estat de 1256. 

El protocol seguit per seleccionar el guanyador ha estat homòleg al d'anys anteriors. Primer s'ha confeccionat una llista amb totes les combinacions diferents d'observador i data i s'ha assignat un número de butlleta de l'1 al 1256 a cada combinació de manera aleatòria i sense que es repetís el número. La mà "innocent" que s'ha encarregat de treure la butlleta guanyadora del mes de gener ha estat Jordi Baucells, president de l'ICO. El secretari general de l'ICO, Marc Illa, ha fet de "notari".

La butlleta guanyadora ha estat la 114, que correspon a les observacions fetes pel Ramon Homs el passat 12 de gener.

Felicitats doncs al Ramon, guanyador del mes de gener de la cursa Ornitho-Swarovski 2020!

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx, a més, com a guanyador d'un dels set sortejos mensuals, el Ramon entrarà al sorteig final que es farà entre els guanyadors mensuals el dissabte 19 de setembre en el marc del DBF2020. Recordeu que el premi per al guanyador final són uns prismàtics Swarovski Optik EL 10x42 valorats en 2.530€.

Gràcies a tots per compartir les vostres dades a ornitho.cat i recordeu que si voleu donar encara més valor a les vostres dades només cal que feu llistes completes tant sovint com us sigui possible!

enviado por Gabriel Gargallo
 
sábado 25 enero 2020
avinews
Aves
Primera observació de polla menuda a Catalunya

El passat dijous 23 de gener es va trobar una polla menuda (Gallinula angulata)a l’EDAR d’Olot en el marc del projecte BIObserva (un projecte de voluntariat ambiental corporatiu impulsat per Suez i que compta amb la col·laboració de l’ICO). Es tracta de la primera citació d’aquesta espècie a Catalunya i només la 8ª en tot el Paleàrtic Occidental després de les observades a Madeira, Cap Verd (3), Galícia, Andalusia i Canàries. La polla menuda ocupa bona part de l’Àfrica subsahariana i en els períodes de sequera hivernal pot realitzar grans moviments dispersius. Al Paleàrtic Occidental hi ha més de 40 citacions de 4 espècies de ral·lids subsaharians d’estació plujosa: la polla menuda, la polla blava d’Allen (Porphyrio alleni), la guatlla maresa africana (Crex egregia) i el rasclet culroig (Amaurornis marginalis) i totes 4 comparteixen el mateix patró d’aparició, amb la majoria d’observacions a ple hivern i bàsicament a la Macaronèsia i a la conca Mediterrània.

enviado por Oriol Clarabuch
 
martes 24 diciembre 2019
avinews
Més ocells nòrdics aquesta tardor?

Les darreres setmanes hem detectat una major abundància d’espècies del nord d’Europa com el tord ala-roig, la griva cerdana, el durbec i el pinsà mec, i també podríem incloure el reietó i el lluer.

Gràcies a les dades entrades com a llistes completes podem estudiar la seva fenologia. Al portal OrnithoLlistes es mostren els patrons fenològics, a partir de les llistes completes i permet comparar entre diferents anys.

Moltes gràcies per seguir entrant llistes completes!

enviado por Oriol Clarabuch
 
martes 24 diciembre 2019
tipnews
Cursa Ornitho-Swarovski 2020

El dia 1 de gener de 2020 comença la VII edició de la cursa Ornitho-Swarovski, una nova oportunitat d’aconseguir uns prismàtics Swarovski EL 10x42 o un val de 50€ per la botiga Oryx fent el que més t’agrada!

Per participar només has d’entrar llistes completes a Ornitho.cat des de l’1 de gener fins al 18 de setembre de 2020. Cada llista completa equival a una oportunitat d’aconseguir el premi mensual. Cada mes escollirem el guanyador d’un val de 50€ per a la botiga Oryx de C/Balmes, 78 de Barcelona, on podreu trobar una amplia llibreria sobre natura, tota mena d’equipament per al naturalista, gran selecció d’òptica terrestre i astronòmica entre molts altres articles.

D’entre tots els guanyadors mensuals, sortejarem uns prismàtics Swarovski  EL 10x42 valorats en més de 2500€. El sorteig es farà en el marc del Delta Birding Festival 2020.

Tingueu les llibretes Ornitho o bé l’app Naturalist a punt per començar la vostra cursa. Molta sort a tothom!

Consulta les bases: https://dades.ornitho.cat/llistes

enviado por Oriol Clarabuch
página :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 164
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2020