fr
en
es
ca
Visitante Anónimo
Página de inicio de Ornitho
 
Entidades colaboradoras
Consultar
  Observaciones
    - 
Los últimos 2 días
    - 
Los últimos 5 días
    - 
Los últimos 15 días
  Datos y análisis
    - 
Mosquitero bilistado 2021
    - 
Grulla Común 21-22
    - 
Piquituerto Común 2021
    - 
Coipú 17-21
    - 
Emperatriz emigrante 2021
    - 
Apolo 17-21
    - 
Atalanta 2021
    - 
Tettigettalna argentata 15-20
    - 
Lucanus (Lucanus) cervus 18-20
    - 
Ophrys passionis 19-21
    - 
Ophrys speculum 19-21
 - 
Galería de imágenes y sonidos
Información
 - 
Últimas noticias
  Ayuda
    - 
Especies parcialmente ocultas
    - 
Explicación de los símbolos
    - 
FAQ
  Estadísticas
Sobre ornitho.cat
 - 
Política de privacidad y Condiciones de uso
Tutoriales
 - 
FAQS
 - 
Cómo registrarse
 - 
Cómo entrar datos
 - 
Como introducir una lista completa
 - 
Cómo consultar y editar datos
 - 
Cómo hacer consultas avanzadas
 - 
Cómo introducir datos en la app NaturaList
 - 
Verificaciones
 - 
Como entrar datos en el módulo de mortalidad
 - 
Como entrar datos de mortalidad con la app NaturaList
Recursos sobre los grupos taxonómicos
 - 
Orquídeas
 - 
El Nocmig- informació general
 - 
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
 - 
Guía introductoria NFC


Últimas noticias
página :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 198
 
lunes 22 noviembre 2021
technews

Ja tenim el primer guanyador mensual de la cursa Ornitho-Swarovski 2021-2022.

Donem l'enhorabona a:

Sergi Fernández Soto

Ets el guanyador del mes d'octubre!

 

El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx.

 

 

 

i a més entres en el sorteig dels prismàtics Swarovski Optik 10x42

enviado por Marina Cuito
 
miércoles 20 octubre 2021
technews
Les pàgines d'estadístiques de les espècies, en construcció

Degut a una actualització en curs, les pàgines d'estadístiques de les espècies es mostren en construcció. En qüestió de dies, un cop acabada l'actualització, es podran tornar a consultar correctament.

Disculpeu les molèsties,

Equip Ornitho.cat & Ornitho.ad

enviado por Martí Franch Rodríguez
 
viernes 1 octubre 2021
avinews
Comença la cursa Ornitho-Swarovski 2022

Et vas quedar sense premi a la cursa Ornitho-Swarovski 2021? Doncs no pateixis, perquè a partir d'avui tens una nova oportunitat a la cursa Ornitho-Swarovski 2022. I a més tindràs moltes més oportunitats d'aconseguir un premi!

A partir d'avui 1 d'octubre comença la cursa 2022 amb el sistema tradicional: seran vàlides totes les llistes completes entrades a Ornitho.cat de almenys 30 minuts de durada i fetes a Catalunya o Andorra. 

En aquesta edició de la cursa, a més seleccionarem un guanyador mensual. Per poder optar al premi mensual, les llistes vàlides s'han d'haver fet entre el dia 1 i el darrer dia del mes. El dia 10 del mes següent, es farà un sorteig entre totes les llistes vàlides. Recordeu que cada llista diaria és una oportunitat d'aconseguir el premi, és a dir, que en un mes podeu tenir un mínim de 30 oportunitats de guanyar el premi (excepte al mes de febrer, és clar). El premi mensual és un val de 50€ per a la botiga Oryx, on podreu trobar llibres de natura, material d'òptica i tot el que un ornitòleg pot necessitar.

Amb aquest sistema seleccionarem 12 guanyadors (un per cada mes fins al setembre del 2022). D'entre aquests 12 guanyadors, seleccionarem el guanyador final, que s'emportarà uns prismàtics Swarovski Optik EL 10x42 valorats en més de 2000€. El sorteig del guanyador final es farà durant el Delta Birding Festival del 2022.

Per últim, us presentem la darrera novetat del nostre patrocinador principal. Swarovski presenta els nous prismàtics CL Curio 7x21, que ofereixen una potència i disseny extraordinaris.

 

Que comenci la cursa! Molta sort a tothom!

Documento para descargar :  CLCurio(2)-1655.jpg
enviado por Marina Cuito
 
jueves 30 septiembre 2021
technews
Guanyador Cursa Ornitho-Swarovski 2021

El passat diuemnge 26 de setembre de 2021, vam fer el sorteig de la cursa Ornitho-Swarovski 2021 durant el Delta Birding Festival.

Es van rebre 4717 llistes completes vàlides entre el 25 de juliol i el 25 de setembre. Les combinacions de persona i dia vàlides per participar en la cursa van ser de 2782. Per fer el sorteig, es van llistar aquestes 2782 combinacions donant un número aleatori a cada una. I després, seleccionant un número a l'atzar, en vam extreure el guanyador.

El guanyador va ser: Jordi Erra Pagès

L'enhorabona!

En Jordi rebrà uns prismàtics Swarovski EL 10x42 cortesia de la casa Swarovski. Volem agrair com cada any al nostre patrocinador per aportar aquest fatàstic premi que fa que la cursa encara estigui més viva!

Podeu recuperar el sorteig en directe aquí:

enviado por Marina Cuito
 
sábado 14 agosto 2021
avinews
El pitjor estiu registrat fins ara a ornitho pel siboc

Enguany, molta gent ens ha dit que no s'estaven veient gaires sibocs. Les dades d'ornitho.cat confirmen que ha estat així: aquest estiu la seva frequència d'observació està sent, de llarg, la més baixa registrada fins ara (dades 2009-2021)! 

 

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/siboc.jpg

enviado por Gabriel Gargallo
 
sábado 24 julio 2021
avinews
Cicadas
Actualització del coneixement de les cigales a Catalunya
Acaba d’aparèixer un article sobre Diversitat, distribució i fenologia de les espècies de cigales. Publicat al Butlletí de la ICHN, és el primer treball que revisa aquest grup a Catalunya, accessible en pdf a aquest enllaç.

A l’article s’hi pot trobar una revisió històrica del coneixement del grup a Catalunya, el llistat d’espècies amb noms científics i catalans, mapes de distribució, diagrames d’altitud i d’aparició al llarg de l’any i dues làmines de suport a la identificació. Tots els mapes i diagrames s’han elaborat utilitzant les dades disponibles a Ornitho.cat. Es tracta, per tant, d’un treball fruit de col·laboració entre la ciència ciutadana i la ciència acadèmica.

Actualment coneixem 12 espècies d’aquests fantàstics insectes a Catalunya. Destaquen per abundància la cigala del pi, i per raresa la cigalella culprima. Hi ha també la cigala de l’olivera, introduïda amb el transport d’oliveres.

Ara és el millor moment de l’any per les observacions de cigales. Si en feu (millor acompanyades de fotos i gravacions del cant), les podeu entrar a www.ornitho.cat i www.ornitho.ad i contribuiran a millorar el coneixement del grup.

L’enhorabona a l’equip i col·laboradors de Cicada.cat i a tots els observadors d’Ornitho.cat per aquesta magnífica contribució al coneixement de les cigales de Catalunya!

Els noms catalans dels cicàdids

Paral·lelament s’han incorporat a Ornitho.cat i Ornitho.ad els noms catalans dels cicàdids, fruit del treball dels darrers anys de la Comissió per a la Nomenclatura Catalana de les Cigales vinculat a Cicada.cat, constituïda per Pere Pons, Josep Maria Bas, Carles Tobella, Roger Puig-Gironès, Marc Fusellas, Rafael Carbonell, Daniel Espejo i David Funosas, i del Consell Supervisor del TERMCAT. A partir d’aquesta setmana els noms catalans seran visibles quan consulteu observacions de cigales a ornitho.cat i ornitho.ad, i podreu escollir registrar les vostres observacions amb el nom català en comptes del científic anant a l’apartat de Personalització del web del menú lateral esquerre.

enviado por Martí Franch Rodríguez
 
viernes 23 julio 2021
avinews
Sorteig Nocmig Wildlife Acoustics

Si sou participants del projecte #NocMig a Ornitho.cat o a Trektellen.nl tenim una informació que us interessa. 

Sortegem una gravadora Song Meter Micro, cortesia de Wildlife Acoustics, valorada en més de 250€. 

Per participar només heu d'entrar dades al projecte #NocMig d'Ornitho o a qualsevol de les estacions catalanes d'enregistrament de vocalitzacions nocturnes en vol del portal Trektellen.nl entre el 25 de juliol i el 25 de setembre de 2021.

El 26 de setembre farem el sorteig en directe durant el Delta Birding Festival. No és imprescindible assistir al festival per poder participar en el sorteig.

D'entre tots els participants s'escollirà el guanyador final en què cada observador tindrà tantes probabilitats de guanyar com nits hagi entrat dades. És a dir, que si un observador ha entrat dades durant 20 nits, tindrà més probabilitats de guanyar que un altre que n'hagi entrat 10. 

Consulteu les bases.

enviado por Marina Cuito
 
viernes 23 julio 2021
avinews
Torna la Cursa Ornitho-Swarovski!

Vols tenir l'oportunitat de guanyar uns prismàtics Swarovski Optik EL 10x42 valorats en més de 2000€? Doncs participa a la cursa Ornitho-Swarovski, és molt fàcil!

Només cal enviar llistes completes a ornitho.cat entre el 25 de juliol i el 25 de setembre de 2021. Per tal que siguin considerades vàlides de cara a la cursa, aquestes llistes han de tenir com a mínim 30 minuts de durada, han d’haver estat fetes a Catalunya o Andorra i s'han d’haver entrat a ornitho.cat (directament al web o mitjançant l'aplicació Naturalist).

El sorteig es farà públicament el dia 26 de setembre de 2021 en el transcurs del Delta Birding Festival al Delta de l’Ebre. 

D'entre tots els participants, s'escollirà el guanyador final en un sorteig en què cada observador tindrà tantes oportunitats de guanyar com dies en què hagi fet llistes. És a dir, si un observador ha fet llistes completes durant 20 dies, té el doble de possibilitats de guanyar que si n'ha fet només en 10.

Aquest any no és imprescindible inscriure's al festival per poder participar, així que us animem a entrar tantes llistes com pugueu. Qui sap? Igual la sort us somriu i us emporteu uns prismàtics Swarovski!

Consulta les bases.

enviado por Marina Cuito
 
miércoles 30 junio 2021
tipnews
DETAIL_TEXT_TAB_TAXO_GROUP_ORCHIDACEAE
Noves làmines de identificació d'orquídies

El Grup Orquidològic de Catalunya i el Grup de Naturalistes d'Osona han preparat una nova sèrie de làmines de identificació d'orquídies de Catalunya i Andorra, amb el suport de l'Institut d'Estudis Catalans. Juntament amb les 10 làmines anteriors, ajuden a identificar algunes de les espècies que habitualment generen més dubtes. Aquest material s'ha creat expressament per als usuaris d'ornitho.cat i ornitho.ad i esperem que ajudi a resoldre dubtes i millorar la qualitat de les observacions que es registren al portal.

A més, es posa a disposició dels usuaris dos presentacions sobre dos dels gèneres d'orquídies més complicats i que floreixen precisament per aquestes dates, Dactylorhiza i Epipactis, amb un recull de totes les espècies del territori, el seu estatus i indicacions sobre la seva identificació. 


Podeu veure les làmines a la pàgina "Identificació" de l'apartat "Sobre les orquídies", al menú lateral esquerra d'ornitho.cat. També podeu descarregar totes les làmines en alta resolució en pdf.

enviado por Martí Franch Rodríguez
 
martes 29 junio 2021
tipnews
Reptiles
Revisió taxonòmica d'amfibis i rèptils a ornitho

Recentment hem revisat el llistat d'espècies d'amfibis i rèptils d'ornitho.cat i ornitho.ad per incloure totes les espècies citades a Catalunya i Andorra. En aquesta revisió s'ha afegit un bon nombre d'espècies al·lòctones citades a Catalunya. En alguns casos són espècies amb tan sols amb alguna observació puntual fruit d'alliberaments d'animals domèstics, però en altres casos tenen petites poblacions establertes al territori. Una vegada més, us animem a enregistrar totes les vostres observacions d'espècies al·lòctones a ornitho per tal de conèixer millor com evolucionen les seves poblacions.

 

Timon nevadensis

A la vegada també hem revisat les espècies autòctones, i entre les novetats destaca l'incorporació de Timon nevadensis al portal. El llangardaix gris, cendrós o bètic (Timon nevadensis; Buchholz, 1963) es va descriure inicialment com una subespècie visiblement diferent de llangardaix ocel·lat, Timon lepidus (Daudin, 1802) restringida al sud-est ibèric. Tot i això, estudis morfològics i genètics posteriors han indicat diferències importants (Mateo Miras, 1988; Mateo & Castroviejo, 1990, Mateo et al., 1996) i fins i tot aïllament genètic entre T. nevadensis i T. lepidus (Miraldo et al., 2011, 2012) en zones ben estudiades a Granada. No obstant, la zona de contacte i els límits clars entre les dues possibles espècies al País Valencià i continua sense estar analitzada genèticament ni tampoc gaire prospectada a nivell morfològic.

Les primeres observacions d’en Vicent Sancho i en José A. Mateo d’exemplars de llangardaix amb un morfotip de Timon nevadensis a les Terres de l’Ebre (Mas de Barberans, Tortosa, Roquetes i La Sènia) suggereixen la inclusió de l'espècie a la llista de rèptils de Catalunya, tot i que caldrien estudis genètics que delimitin i aclareixin la presència i grau d’hibridació d’aquestes dues espècies a la zona. Arrel d'aquestes observacions s'afegeix Timon nevadensis a Ornitho.cat, per tal de recopilar dades de la distribució d’aquests dos morfotips i ajudar a aclarir quines espècies són presents al territori.

Com distingir-los? Timon nevadensis es diferencia de Timon lepidus perquè presenta un disseny poc contrastat, un color de fons grisenc i li manquen escates de color negre, a més de tindre un crani més allargat. El color verd pot ser realment escàs i estar reduït a una brillantor verda a la part dorsal. Us deixem algunes fotografies per facilitar la observació de les diferències. Tanmateix, cal recordar que ara per ara no hi ha observacions de morfologies tipus Timon nevadensis fora de les terres de l’Ebre, i que en cas de dubte recomanem marcar la cita com a Timon lepidus/nevadensis.

 

Ornitho.cat/Ornitho.ad

Societat Catalana d'Herpetologia

Asociación Herpetológica Española

enviado por Martí Franch Rodríguez
página :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 198
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2021