Com actualitzar la llista d'espècies a l'app NaturaList
Com entrar dades del SOCC a Ornitho
Recursos sobre els grups taxonòmics
-
Orquídies
Nocmig a Ornitho
-
El Nocmig- informació general
-
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
-
Guia introductòria NFC
-
Catàleg visual de vocalitzacions d'ocells amb sonograma
Sobre ornitho.cat
-
Política de privacitat i Condicions d'ús
Darreres notícies
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 370
divendres, 25. juliol 2025
avinews
AviList: taxonomia mundial unificada dels ocells
Després de molts anys de discrepàncies entre llistes taxonòmiques de referència, recentment s'ha anunciat el molt esperat llistat oficial unificat de taxonomia dels ocells del Món, amb el nom de "AviList". Podeu trobar més informació a la pàgina web: https://www.avilist.org/
Quins canvis principals hi ha en aquesta primera versió?
- La baldriga balear (Puffinus mauretanicus) es reconeix com a subespècie de la baldriga mediterrània (Puffinus yelkouan). Aquest és probablement el canvi més inesperat d'aquesta nova llista.
- El xarxet americà (Anas carolinensis) es reconeix com a subespècie del xarxet comú (Anas crecca).
- Els papamosques tirrènics (Muscicapa tyrrhenica), amb les subespècies tyrrenica i balearica, passen a considerar-se novament subespècies del papamosques gris (Muscicapa striata).
- La cornella emmantellada (Corvus cornix) torna a considerar-se una subespècie de la cornella negra (Corvus corone).
- El corriol petit, fins ara al gènere Charadrius, canvia al gènere Thinornis, passant a anomenar-se Thinornis dubius.
Aquests canvis afecten a la taxonomia d'Ornitho?
No, de moment la taxonomia dels portals de la Família Ornitho seguirà sent la mateixa, que vam anunciar fa uns mesos, fins que es decideixi fer el canvi per seguir AviList. Això probablement no s'aplicarà fins l'any 2026, però us mantindrem informats de les novetats.
Per a saber-ne més...
A banda de consultar la web d'AviList, el proper dissabte 20 de setembre, de 18:15 a 19:00, tindrem una xerrada de Per Alström (un dels implicats en la nova taxonomia) al Delta Birding Festival. No us ho perdeu!
Imatge: baldriga balear, de Pere Josa.
enviat per Marc Illa Llobet
divendres, 18. juliol 2025
avinews
Primavera de 2025: breu resum de la migració
Les dades d'Ornitho.cat (visualitzades a través de OrnithoLlistes) i de seguiments de la migració com el Projecte Migració (amb una única estació d'anellament activa a la primavera als Aiguamolls de l'Empordà) mostren que la primavera de 2025 ha sigut particular en dos aspectes, en els que segurament moltes persones aficionades a la ornitologia s'hauran fixat:
1) Una arribada primerenca generalitzada, de diverses espècies.
2) Una baixada molt important del pas migratori a la segona meitat de la primavera (entre finals d'abril i principis de maig).
Si bé les causes que podrien trobar-se darrera aquestes afirmacions no les podem trobar amb facilitat, us mostrem les dades de fenologia que podeu consultar al web OrnithoLlistes, que mostren molt bé els patrons d'aparició gràcies a la contribució de totes les persones usuàries d'Ornitho.cat i de la realització de llistes completes.
Com podreu veure, espècies com el capsigrany (Lanius senator), el tallarol de garriga (Curruca iberiae), el mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli) i la tallareta vulgar (Curruca communis) han mostrat patrons d'arribada primerencs respecte la mitjana històrica. En el cas del capsigrany i de la tallareta, a més, el pas va ser especialment pobre durant el mes de maig, un fet no tant marcat en el tallarol de garriga i el mosquiter pàl·lid, i que podria estar emmascarat pel fet de que aquestes dues espècies són molt comunes i es reporten amb molta més freqüència independentment de la migració.
En el cas del mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) i de la bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta) observem casos semblants, tant amb les dades d'OrntithoLlistes com amb les de la campanya d'anellament dels Aiguamolls de l'Empordà. Les dues esoècies s'han detectat lleugerament abans que els altres anys, i posteriorment s'han observat amb una freqüència molt més baixa del que és habitual durant la segona part del pas. En el cas de la bosqueta, fins i tot durant l'estiu s'estan reportant molt per sota del que és habitual!
Un altre exemple és el del mastegatatxes (Ficedula hypoleuca), en aquest cas amb un pas molt fluix, amb només un pic tímid a finals d'abril. Per contra, la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) ha sigut abundant i no ha mostrat indicis de tenir un any de pas més fluix com així mostren les altres espècies.
Actualment, les tendències poblacionals de molts passeriformes migradors de llarga distància (hivernants a l'Àfrica subsahariana), com són totes els espècies esmentades en aquesta notícia curta, es troben generalment en descens. Aquesta situació es deu a molts factors, que poden pressionar les poblacions a les zones de reproducció, les àrees importants per la migració, i a les zones d'hivernada, i és clau conèixer més detalls sobre el seu cicle anual per acabar identificant els punts més crítics. No oblidem que molts d'ells són ocells d'entre 8 i 15 grams de pes, i que realitzen migracions de milers de quilòmetres sobre grans barreres geogràfiques com el mediterrani o el Sàhara.
Així, la recollida de dades en migració (ja sigui observacions en portals de ciència ciutadana com Ornitho.cat, o en programes de seguiment amb anellament científic) permet un major coneixement dels canvis al llarg del temps, en aspectes com la població, la fenologia o l'ús de l'hàbitat, i així poder acabar dissenyant estratègies que permetin millorar-ne la conservació.
Ara que comença la migració postnupcial, seguiu entrant les vostres dades (prefentment en llistes completes) a Ornitho.cat! Moltes gràcies per la col·laboració!
Imatge: Capsigrany fotografiat l'11 d'abril per Carlos Alvarez-Cros.
enviat per Marc Illa Llobet
dijous, 17. juliol 2025
technews
Error amb els codis Atles (versió Beta del NaturaList)
Durant els darrers dies s'ha detectat un error de la versió Beta de l'aplicació NaturaList que fa que els codis Atles no quedin ben registrats. En concret, si se'n selecciona un, quan la dada es sincronitza el codi "salta" a l'anterior.
És per això que cal anar extremadament amb compte amb els codis que s'utilitzin fins que es pugui solucionar completament el problema, que ja es troba en vies de solució.
Remarquem que aquest error només aplica a aquelles persones que us hagueu apuntat a la versió Beta de l'aplicació, que per definició és menys estable que la versió definitiva. Si l'esteu fent servir, us recomanem que reviseu les vostres dades entrades amb codi Atles des de principis de juliol per assegurar si estan bé, i que ho tingueu en compte per futures entrades fins que es pugui solucionar aviat.
Disculpeu les molèsties i moltes gràcies per la col·laboració!
Imatge: boscarla de canyar amb becada (codi Atles C14b).
enviat per Marc Illa Llobet
dimarts, 8. juliol 2025
avinews
Observacions de blanqueta de la taperera
La blanqueta de la taperera (Colotis evagore) és una espècie molt rara a casa nostra. No obstant, a vegades pot tenir episodis dispersius de poblacions del sud. Trobareu més informació sobre aquesta espècie a Catalunya aquí.
Aquesta darrera setmana hi ha hagut dues cites de l'espècie a casa nostra: a Aspa i a Santa Maria de Martorelles.
Estigueu atents/es, podria ser un bon moment per a detectar-ne! Recordeu entrar les dades a Ornitho.cat, ja sigui des de l'aplicació NaturaList o directament des del web. Moltes gràcies per la col·laboració!
Imatge d'Ernest Garcia, a Ornitho.cat
enviat per Marc Illa Llobet
divendres, 2. maig 2025
avinews
Tornen els falciots, torna el projecte Colònies de Falciots!
Com molts de vosaltres ja sabeu, el projecte [Falciots] Colònies de Falciots d'Ornitho.cat permet la recollida de dades de nidificació de falciots (falciot negre Apus apus, falciot pàl·lid Apus pallidus i ballester Tachymarptis melba) per a la seva posterior informació a les administracions. Tal i com sovint diem: niu censat, niu protegit, i és que els nius d'aquestes espècies es troben protegits per llei. És per això que és important anotar-los per tal que passin a formar part de la bases de dades de nius, que sovint es consulta previ a l'execució d'obres que puguin afectar la viabilitat dels nius.
Així com per altres espècies disposem de portals concrets (orenetes.cat per les orenetes cuablanques i nius.cat per a la resta), el cas dels falciots és particular i per això cal anotar-lo via el portal Ornitho.
És particularment important recordar-se de:
Seleccionar el projecte [Falciots] Colònies de Falciots
Indicar el codi Atles corresponent
Utilitzar la ubicació precisa i indicar l'adreça a comentaris
Guanyadors del primer trimestre de la cursa Ornitho-Swarovski
La cursa Ornitho-Swarovski va començar el dia 1 de gener i avui ja tenim el nom dels tres primers guanyadors mensuals!
Gener: Pere Cebrian
Febrer: Jaume Bonfil Solsolna
Març: Joan Gil Vergés
Cada un d'ells s'emporta un val de 50 € per a la botiga Oryx i a més, entra en el sorteig d'uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en més de 2000€!
El passat dissabte 15 de març, les persones que validen les observacions d’orquídies a Ornitho, integrants del Grup Orquidològic de Catalunya (GOC – ICHN), van fer, per tercer any consecutiu, una marató de validacions d’un dia sencer.
Durant la jornada i també alguns dies posteriors, es van realitzar gairebé 450 validacions, ja sigui per confirmar observacions, demanar més informació (sovint fotografies) o informar d’observacions d’identificació errònia. Es va desencallar un nombre important de les més de 500 observacions que ja estaven en procés de validació; d’aquestes, unes 300 es van validar correctament, quedant-ne ara poc més de 200, moltes d’elles pendents d’alguna acció (canvi d’espècie o aportació de més informació) per part de les persones autores de les observacions.
Sovint aquestes observacions per validar són degudes a filtres automàtics de validació d’observacions entrades des del portal o l’aplicació mòbil NaturaList. Aquests filtres automàtics ens ajuden a detectar possibles confusions entre espècies similars, basant-se en la fenologia, altitud o raresa de l’espècie. En molts casos l’espècie entrada per l’observador és correcta, però en d’altres casos es poden detectar confusions de forma àgil, i així assegurar una elevada fiabilitat de les dades del portal.
Algunes persones haureu notat, doncs, que observacions que teníeu en procés de revisió han estat validades o potser que se us ha demanat alguna acció, com l’aportació de fotografies o de més informació respecte d’altres observacions. Tot i això, encara van quedar observacions pendents de validar, com són les del gènere Dactylorhiza, que si tot va bé s’aniran revisant properament.
Aquestes maratons de validació presencials són molt útils per desencallar moltes validacions pendents en poc temps, però també per poder compartir punts de vista sobre el procés de validació i sobre les identificacions de taxons complexos. Per tant, la voluntat és seguir realitzant aquestes maratons, per compartir coneixement i opinions entre les persones validadores i, alhora, millorar la qualitat de les dades d’orquídies del portal Ornitho.cat.
Però això no seria possible sense les contribucions de tots els observadors i observadores que contribuïu al portal, i als que us volem agrair la participació amb les vostres observacions d’orquídies!
Grup Orquidològic de Catalunya (GOC – ICHN)
enviat per Marc Illa Llobet
diumenge, 23. març 2025
avinews
On arriben primer els cucuts, a França o a Catalunya?
L'estudi de la fenologia i distrubució dels ocells a partir de portals de ciència ciutadana com Ornitho ens permet veure algunes curiositats, com aquesta que us presentem avui del cucut (Cuculus canorus). A partir de les dades recollides principalment en forma de llistes completes (recordem que les observacions sempre seran més valuoses si formen part d'una llista!), podeu veure bé alguns patrons.
Gràcies a projectes com l'EuroBirdPortal (eurobirdportal.org), podem veure les observacions per tot Europa al llarg del temps, i pràcticament en temps real. Fixeu-vos com els cucuts aparèixen amb major freqüència primer a la costa atlàntica francesa que no pas a Catalunya!
Moltes gràcies per la col·laboració i bones arribades de primavera!
enviat per Marc Illa Llobet
diumenge, 23. març 2025
avinews
Nous canvis taxonòmics en ocells: taxonomia IOC 14.2
Tal i com vam anunciar en notícies anteriors, la taxonomia dels portals Ornitho s'ha actualitzat per seguir les recomanacions de l'IOC (www.worldbirdnames.org). La darrera actualització, per seguir la versió 14.2 de la llista, incorpora algunes novetats rellevants que us resumim a continuació:
- L'oreneta cuarogenca canvia el nom d'espècie, passant de Cecropis daurica a Cecropis rufula. Actualment, la Cecropis daurica és una espècie molt similar a la nostra oreneta cuarogenca, però amb distribució a l'Àsia. El canvi anterior del gènere (d'Hirundo a Cecropis) ja fa temps que es va acceptar, així que ha canviat totalment el nom d'aquesta espècie!
- L'astor deixa el gènere Accipiter i passa a formar part del gènere Astur, de manera que el nom científic actual és Astur gentilis. Aquest canvi es deu a una revisió del gènere Accipiter, que també s'ha separat en altres gèneres per a diferents espècies. L'esparver (Accipiter nisus) es manté igual!
- L'esplugabous deixa el gènere Bubulcus i s'afegeix al gènere Ardea, passant a anomenar-se Ardea ibis.
- El martinet menut deixa el gènere Ixobrychus i s'afegeix al gènere Botaurus, passant a anomenar-se Botaurus minutus.
Recordeu que per tal que aquests canvis es reflecteixin al NaturaList és important que us assegureu que teniu la llista d'espècies ben sincronitzada. En aquest enllaç us recordem com fer-ho!
Moltes gràcies per la col·laboració!
Imatges de Camilo Albert Fernández (oreneta cuarogenca), Carlos Alvarez-Cros (astor), Luca Trentin (esplugabous) i Manel Alvarez (martinet menut).
enviat per Marc Illa Llobet
dilluns, 10. març 2025
tipnews
Obrim un canal de WhatsApp per compartir notícies!
Hem obert un canal de WhatsApp en el qual repliquem les notícies que anem penjant al portal, de manera que siguin més accessibles per a tothom.
Per accedir a la secció de canals i poder-lo visualitzar, cal que seleccioneu l'apartat "Actualitzacions" (el segon menú per l'esquerra a la barra inferior, un cop oberta l'aplicació). En aquest apartat us apareixerà el canal "Ornitho.cat". A la part superior dreta us podeu configurar si voleu rebre notificacions del canal o no.
Esperem que ho trobeu una eina fàcil per estar al dia de les novetats! Si us agrada, us demanem si ens podeu ajudar a difondre-ho entre els vostres contactes naturalistes. Moltes gràcies i bones observacions!