fr
en
es
ca
Visiteur Anonyme  
Accueil
 
Les partenaires
Consulter
  Les observations
    - 
Les 2 derniers jours
    - 
Les 5 derniers jours
    - 
Les 15 derniers jours
  Données et analyses
    - 
Marouette ponctuée 2017
    - 
Sarcelle d'été 2017
    - 
Marouette poussin 2017
    - 
Ibis falcinelle 2017
    - 
Grue cendrée 2017
    - 
Goéland pontique 16-17
    - 
Faucon pèlerin (F.p.calidus) 16-17
    - 
Bécassine sourde 16-17
    - 
Chevreuil européen 11-17
    - 
Hérisson d'Europe 12-17
    - 
Lézard vert occidental 13-17
    - 
Discoglosse peint 11-17
    - 
Anax porte-selle 2016
    - 
Anax napolitain 2016
    - 
Belle-Dame 2016
    - 
Vulcain 16-17
    - 
Proserpine 2017
    - 
Cigale argentée 15-17
 - 
Les galeries
Information
 - 
Toutes les nouvelles
  Aide
    - 
Droits d'accès
    - 
Espèces à publication limitée
    - 
Explication des symboles
    - 
les FAQs
  Statistiques d'utilisation


Toutes les nouvelles
page :
 
 
1
2
3
4
>
 
Nbre/page :
nbre : 36
 
mardi 7 juin 2016
tipnews
Oiseaux
Collaboration pour l'atlas européen EBBA2

Nous faisons appel à votre collaboration pour l'atlas européen EBBA2. Il y a encore des lacunes, en particulier dans l'est et le sud-est de l'Europe. Si vous voyagez en Europe, vous pouvez saisir vos données avec NaturaList, sans oublier le code atlas. Les excursions de 1-2 heures sont également les bienvenues si vous notez l'horaire et signalez toutes les espèces contactées. La nouvelle fonction pour saisir des listes d'observations sur NaturaList se prête très bien à cela. Si vous n'utilisez pas NaturaList, vous pouvez télécharger des listes excel. Si vous voulez planifier votre voyage de manière ciblée, il vaut mieux prendre contact au préalable avec les coordinateurs nationaux ou européens car certains pays utilisent des méthodes particulières. Vous trouverez plus de détails ici.

posté par Martí Franch
 
vendredi 3 juin 2016
tipnews
Oiseaux
Vols uns Swarovski EL 10x42? Comença la CURSA ORNITHO-SWAROVSKI del DBF!

Aquest any la CURSA ORNITHO-SWAROVSKI del Delta Birding Festival comença 3 mesos abans! A partir d'aquest diumenge 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient si introdueixes una llista completa a Ornitho al dia fins el 24 de setembre i et registres a l'stand de l'ICO durant el festival, tindràs el màxim d'opcions de guanyar uns prismàtics SWAROVSKI EL 10 x 42! El sorteig tindrà lloc l'últim dia del Delta Birding Festival.

I, a més, aquest any t'ho posem encara més fàcil ja que podràs introduir les llistes completes amb la nova versió de l'app NaturaList, que ja suporta aquesta funció. Només t’has de descarregar NaturaList (disponible per Android) i posar-te a introduir una llista completa cada dia. És molt fàcil! Pots veure un vídeo tutorial aquí.

posté par Martí Franch
 
mardi 31 mai 2016
tipnews
Llistes completes a l'app NaturaList!

Aquesta setmana estrenem una novetat molt important a l'aplicació NaturaList: a partir d'ara es poden entrar llistes completes mitjançant l'aplicació!

Les dades entrades com a llistes completes són molt més valuoses que les observacions casuals aïllades, ja que no mostren només algunes observacions aïllades, sinó que informen sobre tot el que hem detectat, i per tant, de manera implícita, també sobre totes aquelles espècies que no hem detectat. Aquesta informació permet fer anàlisis molt més precises per estudiar els canvis en la distribució o la fenologia de les espècies.

Com enviar llistes completes amb l'app NaturaList?

És molt senzill enviar llistes completes mitjançant l'aplicació. Hi ha dues maneres, aquí us expliquem la més senzilla i més similar a la manera d'entrar-les mitjançant la web www.ornitho.cat. Aquesta manera permet entrar llistes completes tant a temps real (al mateix moment que som al camp fent observacions), com en diferit (en qualsevol moment després de fer les observacions, ja sigui just després o dies més tard). A l'aplicació s'anomena "per llista més tard" i s'hi accedeix des del menú lateral esquerra, però recorda que també serveix per introduir llistes a temps real!

Si entres les dades a temps real, a la primera pantalla on esculls el dia i l'hora pots posar un valor provisional, i quan acabis la llista completa et demanarà novament el temps i podràs indicar l'hora real d'inici i de fi de la llista.

 

Hi ha una segona manera d'entrar llistes completes més diferent de com es fa al web. És una opció que requereix més esforç, i per tant la recomanem si estàs fent una prospecció molt exhaustiva, ja que es basa en indicar a temps real la posició on detectes cada ocell o grup d'ocells. Aquesta opció només permet entrar dades a temps real, i al mòbil s'anomena "per llista al camp", o bé hi pots accedir amb l'icona superior dreta del menú superior.

 

Esperem que amb aquesta nova eina t'animis a introduïr més llistes completes que mai!

posté par Gabriel Gargallo
 
vendredi 27 mai 2016
avinews
Oiseaux
Nou Butlletí de Comitè Avifaunístic de Catalunya!

Al CAC estem d’enhorabona!

Tot just donem la benvinguda a un nou projecte que esperem sigui del vostre interès: el Butlletí del CAC.

Acabem de publicar el primer número, que es pot descarregar des del web de l’ICO. Inclou articles sobre les subespecies de cotxa blava, falcó pelegrí i còlit gris a Catalunya, l’informe d’ocells rars dels anys 2012, 2013 i 2014 i una fitxa d’identificació de becadells en vol.

El Butlletí del CAC és una publicació anual, gratuïta i en format digital. Els seus continguts seran:
 • L’informe anual del Comitè Avifaunístic de Catalunya.
 • Articles en profunditat:

  • Sobre estatus d’espècies escasses o rares a Catalunya.
  • Sobre identificació de tàxons presents a Catalunya.
  • Sobre fenòmens irruptius o arribades massives d’espècies rares o escasses.
 • Notes breus:

  • Sobre observacions interessants realitzades a Catalunya.
  • Sobre canvis taxonòmics amb gran impacte a la Llista Patró dels Ocells de Catalunya.
  • Sobre criteris d’homologació d’algun dels tàxons homologables pel CAC.
 • Notícies relacionades amb el Comitè Avifaunístic de Catalunya.

Aprofitem l’ocasió per animar a qualsevol observador que disposi d’aquest tipus de dades, a publicar-les al Butlletí tot posant-se en contacte amb el CAC: cac@ornitologia.org

Esperem que aquesta iniciativa engresqui als ornitòlegs catalans i d’arreu tant com ens engresca a nosaltres i que, amb la col·laboració de tots, assoleixi l’èxit que desitgem en el dia del seu naixement.

Salutacions i sort al camp!

Marcel Gil
Coordinador del Comitè Avifaunístic de Catalunya

posté par Martí Franch
 
jeudi 24 mars 2016
tipnews
Carte mise à jour de la famille ornitho

posté par Gabriel Gargallo
 
jeudi 10 mars 2016
technews
Oiseaux
Novetats del Nou Atles a ornitho.cat!

El passat 1 de març va començar el segon període de camp del Nou Atles dels ocells nidificant de Catalunya. Una novetat d'aquest atles és la incorporació d'ornitho.cat com una de les principals fonts de dades. Durant l'últim any hem estat treballant per oferir més possibilitats a través del portal, i avui estrenem una nova eina que esperem que sigui molt útil per als col·laboradors del Nou Atles.

 

El Nou Atles a ornitho.cat

A la pestanya Nou Atles del menú lateral continuem oferint el mapa amb les espècies nidificants detectades a cada quadrat 10x10 amb la categoria de reproducció (Possible, Probable, Segur). L'objectiu és que tothom pugui saber quines espècies ja s'han detectat en cada quadrat i pugui centrar els seus esforços en detectar noves espècies o evidències de reproducció superiors. Per això hem afegit als mapes les evidències de reproducció detectades durant el treball de camp de l'atles de la primavera de 2015, que es complementen amb les dades introduïdes a ornitho.cat.

 

Comparació de mapes amb els atles anteriors

Des del principi de l'atles molts col·laboradors ens heu demanat quines espècies s'havien detectat als vostres quadrats. Per això a partir d'ara és possible comparar les dades de l'anterior atles (Atles 1999-2002) o fins i tot del primer (Atles 1984) amb les dades recollides fins ara al Nou Atles. Podeu accedir a aquest mapa des del menú "Comparació de mapes dels Atles" (has d'estar registrat i iniciar sessió per visualitzarla pàgina).

 

Amb aquestes eines volem animar a tots els col·laboradors d'ornitho.cat a mirar quines espècies encara falta confirmar als quadrats on van a veure ocells, i a buscar-les durant aquesta primavera. D'aquesta manera podrem confirmar la seva nidificació i millorar els mapes de distribució del Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya.

Bona primavera!

posté par Martí Franch
 
mardi 2 février 2016
tipnews
Oiseaux
Comença el segon any del Nou Atles d'ocells nidificants de Catalunya!

El proper 1 de març comença el treball de camp del segon any del Nou Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya, que actualitzarà la distribució de totes les espècies nidificants i permetrà conèixer com han canviat des de l'anterior atles, que va començar ara fa 15 anys. Aquest Nou Atles dedica especial atenció a descobrir i descriure com ha variat la distribució dels ocells catalans els darrers 15 anys.

Com participar?

El Nou Atles tindrà tres fonts de dades principals: el mostratge de quadrat 10x10, el SOCC i les dades complementàries via Ornitho.cat. Pots participar per qualsevol de les tres vies, o en totes tres! Descarrega't el document on t'expliquem com participar en cada una d'elles.

Mostratge de quadrat 10x10

Els observadors experimentats poden fer-se responsables d'un quadrat 10x10 km. Un cop tenen un quadrat assignat, tenen dues tasques a realitzar:

mostratge estandarditzat en quadrats 1x1 km

A cada quadrat de 10x10 s'ha escollit una mostra de fins a 5 quadrats d'1x1 km que ja es van prospectar a l'anterior Atles (1999-2002) i que tornarem a mostrejar en aquest. A cada quadrat cal fer dues prospeccions d'una hora al llarg de la primavera. A més, s'han seleccionat fins a 2 quadrats on es realitza un cens nocturn d'una hora a cada un. Per tant, requereix un màxim de 12 hores de prospecció en tota la primavera. Cal anotar totes les espècies detectades durant les prospeccions.

mostratge no estandarditzat en quadrats 10x10 km

El responsable ha de recórrer tot el quadrat amb l'objectiu de detectar la màxima evidència de reproducció de totes les espècies que hi nidifiquen. És important visitar tots els hàbitats presents al quadrat.

SOCC

En la línia de les prospeccions de l'Atles dels ocells de Catalunya a l'hivern 2006-2009, cal obtenir dades d'un itinerari SOCC a cada quadrat de 10x10 km. A molts quadrats ja existeixen SOCCs actius, però és molt important la col·laboració per poder cobrir la resta de quadrats amb itineraris SOCC que només cal realitzar una primavera.

Ornitho.cat

Les dades d'Ornitho.cat seran essencials per dibuixar els mapes de presència amb evidències de reproducció a nivell de 10x10 km i, per algunes espècies més rares, les observacions poden ser bàsiques per a crear mapes de probabilitat d'aparició. Per això t'animem a enregistrar les teves observacions amb Codi Atles per indicar l'evidència de reproducció.

És important aconseguir evidències de reproducció altes (preferiblement "Segures") del màxim d'espècies a tots els quadrats 10x10 km. Recorda que a l'apartat Nou Atles dels ocells nidificants pots veure les evidències de reproducció obtingues fins al moment a cada quadrat de 10x10 km.

 

A l'inici de la temporada ja tenim més de 100 col·laboradors i més de 110 quadrats assignats que es prospectaran aquesta primavera, però encara queda molta feina de camp per fer. Si vols col·laborar com a responsable de quadrat, escull un quadrat lliure i posa't en contacte amb nosaltres (atles@ornitologia.org). Pots veure l'estat d'assignació dels quadrats en aquest mapa:

 

Anima't a participar al Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya!

posté par Martí Franch
 
mardi 29 septembre 2015
tipnews
Présentation du noveau site Ornitho pour l'Andorre

Le prochain jeudi 8 octobre à 20h, à la sala de conférences de la Llacuna d’Andorra la Vella, un nouvel outil sur ornithologie sera présenté: le site web www.ornitho.ad. Le principal objectif de cet outil est l’échange d’information sur les oiseaux, mais aussi sur d’autres groupes taxonomiques tels que les mammifères, les amphibiens, les reptiles, les papillons et autres.

L’activité sera importante pour connaître le nouvel outil et appendre son fonctionnement, et aussi pour entrer dans le monde de l’ornithologie à partir de la conférence de l’expert en oiseaux Gabriel Gargallo, de l’Institut Català d’Ornitologia. L’entrée est libre et il n’est pas nécessaire de réserver de place.

Le site www.ornitho.ad est une initiative du CENMA avec la collaboration du Gouvernement d’Andorre et de l’Institut Català d’Ornitologia.

posté par Roger Caritg
 
lundi 7 septembre 2015
tipnews
Quines opcions tens de guanyar aquest SWAROVSKI de 2.300€?

La cursa ORNITHO-SWAROVSKI està en marxa des de fa 6 dies. Quants usuaris han fet llistes completes? Quantes espècies s'han observat? Quants diners es recaptaran amb les donacions dels sponsors associats? I sobretot, sobretot.... quina probabilitat tens tu d'emportar-te el premi si et registres al Delta Birding Festival?

Comprova-ho clicant aquí!

posté par Gabriel Gargallo
 
mercredi 1 juillet 2015
tipnews
ornitho.cat receives Best Citizen Science Award!

Ornitho.cat won the Best Citizen Science Award in an event presented yesterday by the journalist and TV presenter Xavier Graset and chaired by Eliseu Climent, El Temps editor, Ignasi Casdesús, from Xarxa Vives d'Universitats and Vicenç Villatoro, CCCB director.

The Citizen Science Awards, promoted by the journal El Temps -with the support from Xarxa Vives d'Universitats-, aim to promote this new way of doing science and this year was the first edition. 

With this award, ornitho.cat consolidates its image as a solid and powerful citizen science project. The initiative, however, would not have such relevance it were not for the thousands of bird enthusiasts in our country who contribute their observations. The collaboration of all these people is undoubtedly the real key to its success.

It has also been instrumental the continued support given by the Government of Catalonia and the Diputació de Barcelona to this and other monitoring projects developed by the ICO and the collaboration with the organizations that are responsible for the remaining taxa available at ornitho.catSocietat Catalana d’HerpetologiaOxygastraMuseu de Ciències Naturals de GranollersCentre d'Estudis dels Rius MediterranisSociedad Herpetológica EspañolaUniversitat de Girona i Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Moreover, ornitho.cat also counts with the funding provided by the Patronat de Turisme de Lleida andSWAROVSKI Optik.

And, last but not least, our warm thanks to our colleagues at the Swiss Ornithological Institute for all their help with the implementation of ornitho and to Gaëtan and all his team at Biolovision for their excellent work.

Many thanks to everybody!

ICO representatives showing their satisfaction for the award..

 

The video presenting ornitho.cat

posté par Gabriel Gargallo
page :
 
 
1
2
3
4
>
 
Nbre/page :
nbre : 36
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2017