fr
en
es
ca
Visitante Anónimo  
Página de inicio de Ornitho
 
Entidades colaboradoras
Consultar
  Observaciones
    - 
Los últimos 2 días
    - 
Los últimos 5 días
    - 
Los últimos 15 días
  Datos y análisis
    - 
Polluela Pintoja 2017
    - 
Cerceta Carretona 2017
    - 
Polluela Bastarda 2017
    - 
Morito Común 2017
    - 
Bisbita Gorgirrojo 2017
    - 
Grulla Común 2017
    - 
Gaviota del Caspio 16-17
    - 
Halcón peregrino (F.p.calidus) 16-17
    - 
Agachadiza Chica 16-17
    - 
Corzo 11-17
    - 
Erizo europeo occidental 12-17
    - 
Lagarto verde occidental 13-17
    - 
Sapillo Pintojo Mediterráneo 11-17
    - 
Emperatriz emigrante 2016
    - 
Emperatriz parda 2016
    - 
Cardera 2017
    - 
Numerada 2017
    - 
Arlequín 2017
    - 
Tettigettalna argentata 15-17
 - 
Galería de imágenes y sonidos
Información
 - 
Últimas noticias
  Ayuda
    - 
Derechos de acceso de los usuarios
    - 
Especies parcialmente ocultas
    - 
Explicación de los símbolos
    - 
FAQ
  Estadísticas


Últimas noticias
página :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 101
 
lunes 24 abril 2017
avinews
Mariposas diurnas
Migradores dels cards

Els darrers dies s'ha detectat un pas notori de la migradora dels cards Vanessa cardui a diferents indrets de Catalunya. Per això volem demanar als col·laboradors d'Ornitho.cat que estiguin atents a noves observacions i que sempre que sigui possible anotin informació addicional sobre el comportament i/o abundància de l'espècie: si els exemplars mostren vol migratori rectilini (en direcció N o altra); si mostren comportament territorial; si s'observen postes i a sobre de quines plantes; si hi ha condicions meteorològiques remarcables mentre es fan les observacions (p. ex. vent fort i en quina direcció); si s'observen concentracions notables, tant en migració com concentrats libant en zones amb flors, etc.

Moltes gràcies!

enviado por Martí Franch
 
miércoles 19 abril 2017
avinews
Aves
Cens de picot garser mitjà

El Conselh Generau d’Aran, en el marc del projecte de cooperació transfronterera HABIOS, sobre la millora de l’estat d’algunes espècies d’ocells pirinencs i els seus hàbitats, ha posat un marxat uns cens realitzat per voluntaris, del picot més exclusiu de Catalunya; el picot garser mitjà. S’aprofitaran les prospeccions per intentar detectar també la hipotètica presència de picot dorsiblanc, atès que hi ha cites properes a la part francesa, i picot negre.

Si us interessa participar-hi, des del Conselh Generau d’Aran us proporcionaran el material (reclams, metodologia i quadrícules 1x1km) necessari. Podeu contactar al e-mail g.vilo@aran.org o trucant al 973.641.801 en horari d’oficina.

enviado por Martí Franch
 
domingo 2 abril 2017
avinews
Aves
Arriben tard o d'hora? La resposta la tenen les llistes completes

Cada llista completa enviada a ornitho.cat val el seu pes en or.

A diferència de les dades casuals, les llistes completes no només ens informen de les espècies que s’han detectat en un indret i data determinats, sinó també de les que no s’han observat. Així podem establir la freqüència relativa d’aparició en l’espai i el temps de qualsevol espècie d’ocell i estudiar els seus patrons fenològics de manera molt acurada.

Ja som a principis d’abril i ens podríem preguntar, per exemple, si enguany l’oreneta vulgar està arribant més o menys com de costum. Doncs bé, la resposta ens la donen els gràfics fenològics que hi ha sota aquestes línies, fets gràcies a la gran quantitat de llistes completes enviades a ornitho.cat des de 2009. Estan arribant tard o d'hora? I fa tres anys? 

Si vols ajudar a poder respondre aquesta i altres moltes preguntes sobre els ocells, no deixis d’entrar llistes completes, al llarg de tot l’any i tant com puguis. I si encara no ets dels que hi estàs enganxat, Naturalist, l’app d’ornitho, t’ho posa ben fàcil!

 

enviado por Gabriel Gargallo
 
lunes 27 marzo 2017
technews
Aves
Verificacions d'observacions d'agró roig

Les darreres setmanes s'ha posat a prova un filtre automàtic per detectar i verificar observacions poc habituals. La prova s'ha realitzat amb l'agró roig, però amb l'augment d'observacions dels darrers dies s'ha vist que el filtre no funciona correctament, i s'ha demanat verificació a molts usuaris que han registrat observacions totalment correctes. A l'espera de continuar testant i millorant aquests filtres, ja l'hem desactivat perquè no interfereixi en l'ús habitual d'ornitho.

Disculpeu les molèsties.

enviado por Martí Franch
 
martes 21 febrero 2017
avinews
Tercer any del Nou Atles d'ocells nidificants de Catalunya!

El proper 1 de març comença el treball de camp del tercer any del Nou Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya, que actualitzarà la distribució de totes les espècies nidificants i permetrà conèixer com han canviat des de l'anterior atles, que va començar ara fa 15 anys. Aquest Nou Atles dedica especial atenció a descobrir i descriure com ha variat la distribució dels ocells catalans els darrers 15 anys.

Com participar?

El Nou Atles tindrà tres fonts de dades principals: el mostratge de quadrat 10x10, el SOCC i les dades complementàries via Ornitho.cat. Pots participar per qualsevol de les tres vies, o en totes tres! Descarrega't el document on t'expliquem com participar en cada una d'elles.

Mostratge de quadrat 10x10

Els observadors poden fer-se responsables d'un quadrat 10x10 km. Un cop tenen un quadrat assignat, tenen dues tasques a realitzar:

Mostratge estandarditzat en quadrats 1x1 km

A cada quadrat de 10x10 s'ha escollit una mostra de fins a 5 quadrats d'1x1 km que ja es van prospectar a l'anterior Atles (1999-2002) i que tornarem a mostrejar en aquest. A cada quadrat cal fer dues prospeccions d'una hora. A més, s'han seleccionat fins a 2 quadrats on es realitza un cens nocturn d'una hora a cada un. Per tant, requereix 12 hores de prospecció en tota la primavera. Cal anotar totes les espècies detectades durant les prospeccions.

Mostratge no estandarditzat en quadrats 10x10 km

El responsable ha de recórrer tot el quadrat amb l'objectiu de detectar la màxima evidència de reproducció de totes les espècies que hi nidifiquen. És important visitar tots els hàbitats presents al quadrat i anotar el codi atles de cada espècie.

SOCC

Cal obtenir dades d'un itinerari SOCC a cada quadrat de 10x10 km. A molts quadrats ja existeixen SOCCs actius, però és molt important la col·laboració per poder cobrir la resta de quadrats amb itineraris SOCC que només cal realitzar una primavera.

Ornitho.cat

Les dades d'Ornitho.cat seran essencials per dibuixar els mapes de presència amb evidències de reproducció a nivell de 10x10 km i, per algunes espècies més rares, les observacions poden ser bàsiques per a crear mapes de probabilitat d'aparició. Per això t'animem a enregistrar les teves observacions amb Codi Atles per indicar l'evidència de reproducció.

És important aconseguir evidències de reproducció altes (preferiblement "Segures") del màxim d'espècies a tots els quadrats 10x10 km. Recorda que a l'apartat Nou Atles dels ocells nidificants pots veure les evidències de reproducció obtingues fins al moment a cada quadrat de 10x10 km.

 

Encara queda molta feina de camp per fer, especialment a l'oest de Catalunya! Si vols col·laborar com a responsable de quadrat, escull un quadrat lliure i posa't en contacte amb nosaltres (atles@ornitologia.org). Pots veure l'estat d'assignació dels quadrats en aquest mapa (els quadrats lliures són els que no estan pintats):

 

Anima't a participar al Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya!

enviado por Martí Franch
 
jueves 5 enero 2017
avinews
Aves
Cens d'hivern d'àguila pescadora

Durant l’hivern 2015-2016 la Plataforma Amigos del Águila Pescadora i l'associació Aus de Portugal van fer un cens hivernal coordinat de l'àguila pescadora (Pandion haliaetus) a Andalusia i Portugal. Els objectius van ser reunir el màxim nombre d'observadors per difondre l'espècie i recopilar informació de la seva hivernada.

Aquest hivern volen que se censi tota Ibèria i que hi participi el major nombre d'observadors i entitats i l’ICO hi participarà enviant les dades que els observadors comuniqueu a través d’Ornitho.cat. La data proposada per al cens és el 14 gener 2017, encara que també serveixen les dades rebudes dels dies propers a aquesta data.

enviado por Martí Franch
 
lunes 21 noviembre 2016
technews
Millores a Ornitho.cat

Biolovision, responsable de la creació i el manteniment d'Ornitho.cat, està cosntantment treballant per mantenir i millorar les bases de dades Ornitho, fins i tot quan no ho notem. Una de les tasques més importants s'està duent a terme els darrers mesos, i a la llarga millorarà el rendiment i permetrà desenvolupar noves funcionalitats al sistema. Aquests canvis de vegades tenen efectes imprevistos i poden aparèixer petits errors que es corregeixen tan aviat com sigui possible.

Aquest cap de setmana s'han detectat alguns problemes, com la dificultat en fer alguna consulta o, fins i tot, per iniciar sessió a ornitho.cat. Si us trobeu amb algun problema semblant us demanem que sigueu pacients i ho torneu a intentar més tard o, si és un problema greu o persistent, ens ho comuniqueu per intentar solucionar-lo.

Disculpeu les molèsties!

enviado por Martí Franch
 
jueves 10 noviembre 2016
tipnews
Aves
Baldrigues cendroses mediterrànies i atlàntiques a ornitho.cat

Recentment s'ha considerat que les tres subespècies de baldriga cendrosa són en realitat tres espècies: la baldriga cendrosa mediterrània Calonectris diomedea, la baldriga cendrosa atlàntica Calonectris borealis i la baldriga de Cap Verd Calonectris edwarsii. Seguint aquestes recomanacions, a ornitho.cat s'han separat a nivell d'espècie i ara es poden introduir observacions dels dos taxons de probable aparició. La baldriga cendrosa mediterrània és l'espècie que s'observa habitualment a les nostres costes i la baldriga cendrosa atlàntica és considerada una raresa i, de fet, ni tan sols es disposa de cap observació que permetés incorporar-la a la darrera llista patró d'ocells de Catalunya

Els darrers dies hem rebut algunes consultes ja que a ornitho.cat consten moltes observacions de baldriga cendrosa atlàntica. Es tracta de les observacions que anteriorment estaven com a baldriga cendrosa, que al separar les espècies s'han assignat a l'espècie atlàntica. Properament es corregiran totes aquestes observacions i es convertiran en baldrigues cendroses mediterrànies. No hi ha inconvenient, però, si mentrestant qualsevol usuari vol corregir les seves observacions.

Esperem que això aclareixi molts dubtes. Moltes gràcies a tots els que ens heu contactat per alertar-nos.

 

Fotografia: Miquel Àngel Pérez-de-Gregorio Capella

enviado por Martí Franch
 
miércoles 9 noviembre 2016
avinews
Aves
Los Halcones peregrinos nórdicos visitan Cataluña

Como cada año, la llegada del otoño trae un buen puñado de rapaces procedentes de latitudes más septentrionales. Dos de los taxones más desconocidos que nos visitan en otoño, y en muchos casos se quedan a pasar el invierno, son las dos subespecies de Halcón peregrino nórdicas: Falco peregrinus peregrinus y Falco pregrinus calidus. En el último Butlletí del CAC podéis encontrar un artículo sobre su estatus en Cataluña y también sobre cómo identificarlos (lo podéis descargar haciendo click aquí). 

A partir de ahora, estas dos subespecies estarán disponibles para ser introducidas en ornitho.cat. A pesar de ello, las dificultades que su identificación entraña hacen necesaria la existencia de varias opciones que permitan a los observadores especificar la precisión en la identificación de cada ejemplar. De este modo, a la hora de introducir vuestras observaciones de Halcón peregrino, encontraréis las siguientes opciones:

- Halcón peregrino Falco peregrinus: Para observaciones donde no se ha podido precisar la subespecie. 

- Halcón peregrino ssp. brookei Falco peregrinus brookei: Para observaciones donde se ha podido determinar que se trataba de la subespecie local brookei.

- Halcón peregrino ssp. peregrinus Falco peregrinus peregrinus: Para observaciones donde se ha podido determinar que se tratava de la subespecie europea peregrinus.

- Halcón peregrino tipo calidus Falco peregrinus calidus: Para observaciones donde se ha podido determinar que el ejemplar presentava todas las características de la subespecie ártica calidus.

- Halcón peregrino ssp. calidus/peregrinus Falco peregrinus peregrinus/calidus: Para observaciones donde se ha podido determinar que no se tratava de la subespecie local brookei, pero no se ha podido precisar a cuál de las dos subespecies más nórdicas pertenecia. 

A pesar de su complejidad, esperamos que la lectura del artículo ayuede a los observadores a familiarizarse con el tema i que las observaciones introducidas en ornitho.cat contribuyan al conocimiento de una especie tan emblemàtica en Cataluña. 

 

Foto: Halcón peregrino tipo calidus Falco peregrinus calidus. Delta del Ebro. Víctor Estrada.

enviado por Marcel Gil Velasco
 
sábado 29 octubre 2016
technews
Grues en migració: com anotar l'hora d'observació?

Els darrers dies ha augmentat molt el pas de grues per Catalunya i s'han registrat observacions de grups a diferents punts del territori. Amb ocells tan conspicus en què fàcilment es pot observar un mateix estol des de diferents punts del territori, sovint anotem l'hora d'observació, que permet deduir si diverses observacions corresponen a un o a diferents estols. Tot i això, anotar l'hora als comentaris no és la millor opció, ja que no permet analitzar les dades ràpidament i fer filtres basats en l'hora. La millor manera és utilitzar el camp exprés per a l'hora.

Com anotar l'hora?

Si entres la teva observació des de l'app NaturaList és molt fàcil: quan entres una observació o llista en temps real, queda anotada automàticament, i si entres una observació en diferit et permet entrar l'hora en el moment d'anotar la data.

Si ho fas des del web www.ornitho.cat per entrar l'observació, pots anotar l'hora des del desplegable de la data. Has d'obrir el desplegable com si volguessis canviar la data i fixar-te en la part inferior del desplegable, just sota el calendari, on et permet introduir l'hora. Pots veure una mostra a la imatge següent:

enviado por Martí Franch
página :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/página :
número : 101
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2017