fr
en
es
ca
Visitant Anònim  
Pàgina d'inici d'Ornitho
 
Entitats col·laboradores
Consultar
  Observacions
    - 
Els darrers 2 dies
    - 
Els darrers 5 dies
    - 
Els darrers 15 dies
  Dades i anàlisis
    - 
Falcó de la reina 2017
    - 
Durbec 2017
    - 
Mussol banyut 2017
    - 
Corriol pit-roig 2017
    - 
Cabirol 11-17
    - 
Eriçó comú, eriçó fosc 12-17
    - 
Lluert 13-17
    - 
Granota pintada 11-17
    - 
Emperador divagant 2017
    - 
Emperador menor 2017
    - 
Migradora dels cards 2017
    - 
Atalanta 2017
    - 
Arlequí 2017
    - 
Tettigettalna argentata 15-17
 - 
Galeria d'imatges i sons
Informació
 - 
Darreres notícies
  Ajuda
    - 
Comitès i gestors Ornitho.cat
    - 
Espècies parcialment ocultes
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques


Darreres notícies
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 162
 
diumenge 10 setembre 2017
technews
Orquídies
Novetat: orquídies a Ornitho.cat!

Aquesta setmana hem estrenat un nou grup taxonòmic a Ornitho.cat: les orquídies! És una incorporació molt especial, ja que es tracta del primer grup de flora que està disponible al portal. Aquesta incorporació és possible gràcies a l'interès i suport del Grup Orquidològic de Catalunya,que és el responsable del grup al portal.

Esperem que a partir d'ara podrem recopilar molta informació de les orquídies catalanes. Per fer-ho, us animem a fer fotografies i posar-les amb les observacions, especialment sempre que tingueu dubtes o es tracti d'espècies rares o difícils d'identificar. Això farà més fàcil la tasca de l'equip de revisors del GOC, que estaràn diposats a donar un cop de mà davant els dubtes!

Tot i que la temporada d'orquídies ja està quasi acabada enguany, l'obertura del portal arriba al moment just per l'única orquídia catalana de floració de tardor: Spiranthes spiralis. No dubtis a sortir a buscar-ne al camp i introduïr les teves observacions al portal!

Esperem un gran futur per ornitho.cat i les orquídies!

enviat per Martí Franch
 
dimecres 9 agost 2017
tipnews
Aus
4a edició del Delta Birding Festival

El 22, 23 i 24 de setembre, el Delta Birding Festival (www.deltabirdingfestival.com) celebra la seva quarta edició. Aquest any ve encara més farcit de xerrades, sortides, tallers i concursos que altres anys, a més, divendres ja comença amb uns quants plats forts, així que si esteu interessats a venir el festival us recomanem que us agafeu festa el mateix divendres 22.

Aquest any tindrem Arjan Dwarshuis, Jennifer Ackerman, Nigel Collar, Tim Appleton, Stephen Moss, Vilppu Valimaki, Klaus Malling Olsen, Gorka Gorospe, Joan Carles Senar, Eloïsa Matheu, José Luis Copete, Constantí Stefanescu, Oriol Alamany, Helena Tauler, Ricard Gutiérrez, Ferran López, Toni Llobet, Martí Franch, Sergi Herrando i altres, en un programa que no us el podreu acabar.

Ja sabeu que, com cada any, podreu provar totes les marques d'òptica en situació real davant de la llacuna de La Tancada. SWAROVSKI, LEICA, ZEISS, BUSHNELL i totes les altres marques hi seran, a més d'empreses del sector de la fotografia. Llibres, caixes niu, viatges ornitològics, fotografia i entitats completaran l'oferta de productes per l'ornitòleg.

Però si el que us interessa és anar a observar ocells, aquest és el lloc on estar en aquestes dates. Podeu anar a les visites guiades a les llacunes amagades del Delta, anar pel vostre compte o apuntar-vos a una sortida en barca a veure aus marines. El Delta de l'Ebre és un punt de parada en la migració de molts ocells i en passades edicions del festival hem tingut espècies com cuereta citrina, territ rogenc, daurada petita del Pacífic, arpella pàl·lida russa, territ pectoral, xivitona maculada i tallarol xerraire entre d'altres, a més d'ocells regulars i abundantíssims però no per això menys interessants com capons reials, polles blaves, martinets rossos, martinets de nit, flamencs, gavines corses i gavines capblanques entre molts, molts altres ocells.


Recordeu que els usuaris d'Ornitho podeu participar en la Cursa ORNITHO SWAROVSKI i que podeu guanyar uns EL 10x42 d'aquest fabricant austríac valorats en 2.200€ si entreu llistes completes fins el dissabte 23 de setembre.

enviat per Martí Franch
 
dimecres 26 juliol 2017
tipnews
Aus
Com aconseguir uns binocles SWAROVSKI EL 10x42 de franc?

Tens una opció molt clara que pot fer que aquesta obra d'art de l'òptica sigui teva: participar en la cursa ORNITHO - SWAROVSKI del Delta Birding Festival 2017. Has d'entrar alguna llista completa d'ocells a Ornitho entre el 12 de juliol i el 23 de setembre, registrar-te a l'estand de l'ICO al DBF i creuar el dits per tal que el diumenge del festival, dia 24, siguis tu l'afortunat. Qualsevol persona pot guanyar però la cursa dona més opcions als més actius, ja que la teva probabilitat d'aconseguir el premi és més alta com més dies hagis fet llistes completes. És com si cada dia compressis un número de la loteria però en aquest cas és molt més barat i divertit perquè només hauràs de fer una llista completa d'Ornitho d'una durada mínima de 30 minuts en qualsevol lloc de Catalunya.

En anys anteriors, les probabilitats estadístiques van quedar reflectides i els premis van anar a parar a observadors molt actius que havien fet moltes llistes. O sigui que ja saps, si vols obtenir uns dels millors binocles del món, valorats en uns 2.300€, només has de començar a fer amb regularitat allò que més t'agrada: pardalejar!

* vegeu les bases

enviat per Martí Franch
 
dimarts 20 juny 2017
tipnews
L’ICO guanya el Premi Medi Ambient 2017 amb Ornitho.cat

El dia 6 de juny, en un acte presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull,  l’ICO va ser guardonat amb el Premi Medi Ambient 2017 pel projecte Ornitho.cat. Aquest premi s’inclou en la categoria d'iniciatives de protecció i millora del medi ambient que enguany reconeixia els projectes de ciència ciutadana amb un major impacte social, ambiental i científic.

En les seves paraules d’agraïment, Marc Illa, secretari general de l'ICO, va subratllar el fet que es tracta d’un premi col·lectiu que només és possible gràcies als més de quatre mil participants que comparteixen les seves dades a ornitho.cat. A la vegada, va tenir unes paraules d’agraïment i record pel Salvador Grau, una persona clau en el desenvolupament dels projectes de seguiment i ciència ciutadana en l’àmbit de la biodiversitat.

“RiuNet”, una iniciativa del Grup de recerca FEM (Freshwater Ecology and Management) de la Universitat de Barcelona que implica els ciutadans en l’avaluació de l'estat ecològic dels rius, també va guanyar el premi en la mateixa categoria. A més, el jurat també va fer una menció honorífica a l’altre finalista, el “Programa de seguiment de les papallones diürnes de Catalunya (Catalan Butterfly Monitoring Scheme)”, del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

 

Enllaç més informació

enviat per Martí Franch
 
dimarts 2 maig 2017
avinews
Arribada massiva d’ocells balears

Durant la darrera setmana, s’han recollit multitud de citacions de tàxons balears a Catalunya, especialment de les subespècies balears de caprigrany (Lanius senator badius) i papamosques gris (Muscicapa striata balearica), però també s’ha obtingut una observació de tallarol de Moltoni (Sylvia subalpina), recentment considerat espècie.

L’arribada d’aquests tàxons acostuma a produir-se a la primavera, sovint associada a condicions meteorològiques adverses i vents de llevant, com ha estat el cas durant els darrers dies. El Delta de l’Ebre acumula un altíssim percentatge de les observacions de papamosques gris balear, amb tan sols dues observacions fora d’aquesta zona. Aquest fet contrasta amb la distribució de les observacions de capsigrany balear, que es reparteixen pràcticament a parts iguals entre la costa barcelonina i el Delta de l’Ebre. Es desconeix si aquesta diferència és real o pot estar esbiaixada per diferències de prospecció o a l’hora d’entrar les dades a ornitho.cat.

En aquest sentit, animem a tots els observadors a que reportin les seves observacions tot assenyalant les subespècies, doncs entre tots podem obtenir una imatge més real de la ocurrència d’aquests tàxons a casa nostra i les possibles diferències que existeixen entre ells.

Recordeu que tant Muscicapa striata balearica com Lanius senator badius estàn disponibles a la nostra base de dades per a ser entrats com a tals. El tallarol de Moltoni, antigament anomenat Sylvia cantillans moltonii, es troba disponible amb el seu nom actual: tallarol de Moltoni Sylvia subalpina.

enviat per Marcel Gil Velasco
 
dissabte 29 abril 2017
avinews
Ja has vist la teva primera bosqueta vulgar?

Aquesta darrera setmana d'abril ja sou molts els que heu observat la bosqueta vulgar. De fet, enguany sembla que està arribant una mica més d'hora del que és habitual, com es pot veure al gràfic d'aquí sota gràcies a les llistes completes enviades a ornitho.cat

Recorda que, si encara no ets dels que estàs enganxat a fer llistes completes, Naturalist, l’app d’ornitho, t’ho posa ben fàcil!

 

enviat per Gabriel Gargallo
 
divendres 28 abril 2017
tipnews
Aus
1r concurs ORNITHO Andorra

Amb la idea de fomentar el coneixement d’aquesta eina per nous usuaris i d’altra banda complementar amb informació per l’Atles dels Ocells Nidificants, el CENMA organitza un concurs en el que es sortejaran 2 llibres de les monografies del CENMA entre tots aquells que introdueixin observacions d’ocells amb el codi de nidificació que els pertoca. El període de concurs és en els mesos de maig i juny i només es tindran en compte les dades dins del territori d’Andorra, per bé que animem a tots els usuaris d’ornitho a utilitzar el portal més enllà de les fronteres andorranes.

Animeu-vos a participar!

Document per descarregar :  concurs-ornitho-5757.jpg
enviat per Roger Caritg
 
dilluns 24 abril 2017
avinews
Papallones diürnes
Migradores dels cards

Els darrers dies s'ha detectat un pas notori de la migradora dels cards Vanessa cardui a diferents indrets de Catalunya. Per això volem demanar als col·laboradors d'Ornitho.cat que estiguin atents a noves observacions i que sempre que sigui possible anotin informació addicional sobre el comportament i/o abundància de l'espècie: si els exemplars mostren vol migratori rectilini (en direcció N o altra); si mostren comportament territorial; si s'observen postes i a sobre de quines plantes; si hi ha condicions meteorològiques remarcables mentre es fan les observacions (p. ex. vent fort i en quina direcció); si s'observen concentracions notables, tant en migració com concentrats libant en zones amb flors, etc.

Moltes gràcies!

enviat per Martí Franch
 
dimecres 19 abril 2017
avinews
Aus
Cens de picot garser mitjà

El Conselh Generau d’Aran, en el marc del projecte de cooperació transfronterera HABIOS, sobre la millora de l’estat d’algunes espècies d’ocells pirinencs i els seus hàbitats, ha posat un marxat uns cens realitzat per voluntaris, del picot més exclusiu de Catalunya; el picot garser mitjà. S’aprofitaran les prospeccions per intentar detectar també la hipotètica presència de picot dorsiblanc, atès que hi ha cites properes a la part francesa, i picot negre.

Si us interessa participar-hi, des del Conselh Generau d’Aran us proporcionaran el material (reclams, metodologia i quadrícules 1x1km) necessari. Podeu contactar al e-mail g.vilo@aran.org o trucant al 973.641.801 en horari d’oficina.

enviat per Martí Franch
 
diumenge 2 abril 2017
avinews
Aus
Arriben tard o d'hora? La resposta la tenen les llistes completes

Cada llista completa enviada a ornitho.cat val el seu pes en or.

A diferència de les dades casuals, les llistes completes no només ens informen de les espècies que s’han detectat en un indret i data determinats, sinó també de les que no s’han observat. Així podem establir la freqüència relativa d’aparició en l’espai i el temps de qualsevol espècie d’ocell i estudiar els seus patrons fenològics de manera molt acurada.

Ja som a principis d’abril i ens podríem preguntar, per exemple, si enguany l’oreneta vulgar està arribant més o menys com de costum. Doncs bé, la resposta ens la donen els gràfics fenològics que hi ha sota aquestes línies, fets gràcies a la gran quantitat de llistes completes enviades a ornitho.cat des de 2009. Estan arribant tard o d'hora? I fa tres anys? 

Si vols ajudar a poder respondre aquesta i altres moltes preguntes sobre els ocells, no deixis d’entrar llistes completes, al llarg de tot l’any i tant com puguis. I si encara no ets dels que hi estàs enganxat, Naturalist, l’app d’ornitho, t’ho posa ben fàcil!

 

enviat per Gabriel Gargallo
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 162
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2017