fr
en
es
ca
Visitant Anònim  
Pàgina d'inici d'Ornitho
 
Entitats col·laboradores
Consultar
  Observacions
    - 
Els darrers 2 dies
    - 
Els darrers 5 dies
    - 
Els darrers 15 dies
  Dades i anàlisis
    - 
Polla pintada 2017
    - 
Xarrasclet 2017
    - 
Rascletó 2017
    - 
Piula gola-roja 2017
    - 
Fumarell negre 2017
    - 
Falcó cama-roig 2017
    - 
Hortolà 2017
    - 
Mosquiter xiulaire 2017
    - 
Boscaler pintat gros 2017
    - 
Cabirol 11-17
    - 
Eriçó comú, eriçó fosc 12-17
    - 
Lluert 13-17
    - 
Granota pintada 11-17
    - 
Emperador divagant 2017
    - 
Emperador menor 2017
    - 
Migradora dels cards 2017
    - 
Atalanta 2017
    - 
Arlequí 2017
    - 
Tettigettalna argentata 15-17
 - 
Galeria d'imatges i sons
Informació
 - 
Darreres notícies
  Ajuda
    - 
Drets d'accés dels usuaris
    - 
Espècies parcialment ocultes
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques


Darreres notícies
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 158
 
dimarts 2 maig 2017
avinews
Arribada massiva d’ocells balears

Durant la darrera setmana, s’han recollit multitud de citacions de tàxons balears a Catalunya, especialment de les subespècies balears de caprigrany (Lanius senator badius) i papamosques gris (Muscicapa striata balearica), però també s’ha obtingut una observació de tallarol de Moltoni (Sylvia subalpina), recentment considerat espècie.

L’arribada d’aquests tàxons acostuma a produir-se a la primavera, sovint associada a condicions meteorològiques adverses i vents de llevant, com ha estat el cas durant els darrers dies. El Delta de l’Ebre acumula un altíssim percentatge de les observacions de papamosques gris balear, amb tan sols dues observacions fora d’aquesta zona. Aquest fet contrasta amb la distribució de les observacions de capsigrany balear, que es reparteixen pràcticament a parts iguals entre la costa barcelonina i el Delta de l’Ebre. Es desconeix si aquesta diferència és real o pot estar esbiaixada per diferències de prospecció o a l’hora d’entrar les dades a ornitho.cat.

En aquest sentit, animem a tots els observadors a que reportin les seves observacions tot assenyalant les subespècies, doncs entre tots podem obtenir una imatge més real de la ocurrència d’aquests tàxons a casa nostra i les possibles diferències que existeixen entre ells.

Recordeu que tant Muscicapa striata balearica com Lanius senator badius estàn disponibles a la nostra base de dades per a ser entrats com a tals. El tallarol de Moltoni, antigament anomenat Sylvia cantillans moltonii, es troba disponible amb el seu nom actual: tallarol de Moltoni Sylvia subalpina.

enviat per Marcel Gil Velasco
 
dissabte 29 abril 2017
avinews
Ja has vist la teva primera bosqueta vulgar?

Aquesta darrera setmana d'abril ja sou molts els que heu observat la bosqueta vulgar. De fet, enguany sembla que està arribant una mica més d'hora del que és habitual, com es pot veure al gràfic d'aquí sota gràcies a les llistes completes enviades a ornitho.cat

Recorda que, si encara no ets dels que estàs enganxat a fer llistes completes, Naturalist, l’app d’ornitho, t’ho posa ben fàcil!

 

enviat per Gabriel Gargallo
 
divendres 28 abril 2017
tipnews
Aus
1r concurs ORNITHO Andorra

Amb la idea de fomentar el coneixement d’aquesta eina per nous usuaris i d’altra banda complementar amb informació per l’Atles dels Ocells Nidificants, el CENMA organitza un concurs en el que es sortejaran 2 llibres de les monografies del CENMA entre tots aquells que introdueixin observacions d’ocells amb el codi de nidificació que els pertoca. El període de concurs és en els mesos de maig i juny i només es tindran en compte les dades dins del territori d’Andorra, per bé que animem a tots els usuaris d’ornitho a utilitzar el portal més enllà de les fronteres andorranes.

Animeu-vos a participar!

Document per descarregar :  concurs-ornitho-5757.jpg
enviat per Roger Caritg
 
dilluns 24 abril 2017
avinews
Papallones diürnes
Migradores dels cards

Els darrers dies s'ha detectat un pas notori de la migradora dels cards Vanessa cardui a diferents indrets de Catalunya. Per això volem demanar als col·laboradors d'Ornitho.cat que estiguin atents a noves observacions i que sempre que sigui possible anotin informació addicional sobre el comportament i/o abundància de l'espècie: si els exemplars mostren vol migratori rectilini (en direcció N o altra); si mostren comportament territorial; si s'observen postes i a sobre de quines plantes; si hi ha condicions meteorològiques remarcables mentre es fan les observacions (p. ex. vent fort i en quina direcció); si s'observen concentracions notables, tant en migració com concentrats libant en zones amb flors, etc.

Moltes gràcies!

enviat per Martí Franch
 
dimecres 19 abril 2017
avinews
Aus
Cens de picot garser mitjà

El Conselh Generau d’Aran, en el marc del projecte de cooperació transfronterera HABIOS, sobre la millora de l’estat d’algunes espècies d’ocells pirinencs i els seus hàbitats, ha posat un marxat uns cens realitzat per voluntaris, del picot més exclusiu de Catalunya; el picot garser mitjà. S’aprofitaran les prospeccions per intentar detectar també la hipotètica presència de picot dorsiblanc, atès que hi ha cites properes a la part francesa, i picot negre.

Si us interessa participar-hi, des del Conselh Generau d’Aran us proporcionaran el material (reclams, metodologia i quadrícules 1x1km) necessari. Podeu contactar al e-mail g.vilo@aran.org o trucant al 973.641.801 en horari d’oficina.

enviat per Martí Franch
 
diumenge 2 abril 2017
avinews
Aus
Arriben tard o d'hora? La resposta la tenen les llistes completes

Cada llista completa enviada a ornitho.cat val el seu pes en or.

A diferència de les dades casuals, les llistes completes no només ens informen de les espècies que s’han detectat en un indret i data determinats, sinó també de les que no s’han observat. Així podem establir la freqüència relativa d’aparició en l’espai i el temps de qualsevol espècie d’ocell i estudiar els seus patrons fenològics de manera molt acurada.

Ja som a principis d’abril i ens podríem preguntar, per exemple, si enguany l’oreneta vulgar està arribant més o menys com de costum. Doncs bé, la resposta ens la donen els gràfics fenològics que hi ha sota aquestes línies, fets gràcies a la gran quantitat de llistes completes enviades a ornitho.cat des de 2009. Estan arribant tard o d'hora? I fa tres anys? 

Si vols ajudar a poder respondre aquesta i altres moltes preguntes sobre els ocells, no deixis d’entrar llistes completes, al llarg de tot l’any i tant com puguis. I si encara no ets dels que hi estàs enganxat, Naturalist, l’app d’ornitho, t’ho posa ben fàcil!

 

enviat per Gabriel Gargallo
 
dilluns 27 març 2017
technews
Aus
Verificacions d'observacions d'agró roig

Les darreres setmanes s'ha posat a prova un filtre automàtic per detectar i verificar observacions poc habituals. La prova s'ha realitzat amb l'agró roig, però amb l'augment d'observacions dels darrers dies s'ha vist que el filtre no funciona correctament, i s'ha demanat verificació a molts usuaris que han registrat observacions totalment correctes. A l'espera de continuar testant i millorant aquests filtres, ja l'hem desactivat perquè no interfereixi en l'ús habitual d'ornitho.

Disculpeu les molèsties.

enviat per Martí Franch
 
dimarts 21 febrer 2017
avinews
Tercer any del Nou Atles d'ocells nidificants de Catalunya!

El proper 1 de març comença el treball de camp del tercer any del Nou Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya, que actualitzarà la distribució de totes les espècies nidificants i permetrà conèixer com han canviat des de l'anterior atles, que va començar ara fa 15 anys. Aquest Nou Atles dedica especial atenció a descobrir i descriure com ha variat la distribució dels ocells catalans els darrers 15 anys.

Com participar?

El Nou Atles tindrà tres fonts de dades principals: el mostratge de quadrat 10x10, el SOCC i les dades complementàries via Ornitho.cat. Pots participar per qualsevol de les tres vies, o en totes tres! Descarrega't el document on t'expliquem com participar en cada una d'elles.

Mostratge de quadrat 10x10

Els observadors poden fer-se responsables d'un quadrat 10x10 km. Un cop tenen un quadrat assignat, tenen dues tasques a realitzar:

Mostratge estandarditzat en quadrats 1x1 km

A cada quadrat de 10x10 s'ha escollit una mostra de fins a 5 quadrats d'1x1 km que ja es van prospectar a l'anterior Atles (1999-2002) i que tornarem a mostrejar en aquest. A cada quadrat cal fer dues prospeccions d'una hora. A més, s'han seleccionat fins a 2 quadrats on es realitza un cens nocturn d'una hora a cada un. Per tant, requereix 12 hores de prospecció en tota la primavera. Cal anotar totes les espècies detectades durant les prospeccions.

Mostratge no estandarditzat en quadrats 10x10 km

El responsable ha de recórrer tot el quadrat amb l'objectiu de detectar la màxima evidència de reproducció de totes les espècies que hi nidifiquen. És important visitar tots els hàbitats presents al quadrat i anotar el codi atles de cada espècie.

SOCC

Cal obtenir dades d'un itinerari SOCC a cada quadrat de 10x10 km. A molts quadrats ja existeixen SOCCs actius, però és molt important la col·laboració per poder cobrir la resta de quadrats amb itineraris SOCC que només cal realitzar una primavera.

Ornitho.cat

Les dades d'Ornitho.cat seran essencials per dibuixar els mapes de presència amb evidències de reproducció a nivell de 10x10 km i, per algunes espècies més rares, les observacions poden ser bàsiques per a crear mapes de probabilitat d'aparició. Per això t'animem a enregistrar les teves observacions amb Codi Atles per indicar l'evidència de reproducció.

És important aconseguir evidències de reproducció altes (preferiblement "Segures") del màxim d'espècies a tots els quadrats 10x10 km. Recorda que a l'apartat Nou Atles dels ocells nidificants pots veure les evidències de reproducció obtingues fins al moment a cada quadrat de 10x10 km.

 

Encara queda molta feina de camp per fer, especialment a l'oest de Catalunya! Si vols col·laborar com a responsable de quadrat, escull un quadrat lliure i posa't en contacte amb nosaltres (atles@ornitologia.org). Pots veure l'estat d'assignació dels quadrats en aquest mapa (els quadrats lliures són els que no estan pintats):

 

Anima't a participar al Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya!

enviat per Martí Franch
 
dijous 5 gener 2017
avinews
Aus
Cens d'hivern d'àguila pescadora

Durant l’hivern 2015-2016 la Plataforma Amigos del Águila Pescadora i l'associació Aus de Portugal van fer un cens hivernal coordinat de l'àguila pescadora (Pandion haliaetus) a Andalusia i Portugal. Els objectius van ser reunir el màxim nombre d'observadors per difondre l'espècie i recopilar informació de la seva hivernada.

Aquest hivern volen que se censi tota Ibèria i que hi participi el major nombre d'observadors i entitats i l’ICO hi participarà enviant les dades que els observadors comuniqueu a través d’Ornitho.cat. La data proposada per al cens és el 14 gener 2017, encara que també serveixen les dades rebudes dels dies propers a aquesta data.

enviat per Martí Franch
 
divendres 16 desembre 2016
tipnews
Valoració del primer any de funcionament de l'Ornitho.ad

Fa poc més d’un any que es va obrir a Andorra la web d’intercanvi d’informació naturalista ornitho.ad, com a iniciativa del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra de l’Institut d’Estudis Andorrans amb la col·laboració del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del Govern d’Andorra i de l'Institut Català d'Ornitologia.

Ornitho.ad és el portal web dedicat a l'intercanvi d'informació sobre les observacions d'ocells, mamífers, amfibis, rèptils, libèl·lules i papallones diürnes d’Andorra. Està present a varis països europeus que estan coordinats entre sí per treballar conjuntament en les línies estratègiques de promoció d’aquesta eina i les aplicacions que se’n deriven.

Durant aquest any de funcionament l’entada de dades ha estat relativament baixa, cosa que mostra que el portal encara té llindar per créixer i que potser més conegut. S’han registrat 2.529 observacions repartides en 6 grups diferents: papallones diürnes, amfibis, rèptils, mamífers, ratpenats i ocells.

El portal ornitho permet a l’usuari de registrar les seves observacions i extreure’n estadístiques d’interès com per exemple el llistat de les observacions pròpies. D’altra banda li és útil per veure les observacions que han compartit altres usuaris de les espècies o localitats que a un li interessin amb especial interès. Des de l’estiu de 2016 les cites guanyen veracitat gràcies a la revisió que fan els especialistes de cada grup taxonòmic.

 La valoració que en fa el CENMA és positiva però sens dubte, cal fer un esforç per donar a conèixer l’eina dins la població andorrana sensible a l’observació de la natura. Per ser el primer any de vida de l’Ornitho andorrà s’ha aconseguit un volum de dades força acceptable però per sota de regions com l’Alt Urgell o la Cerdanya. L’agost ha estat el mes que més observacions ha registrat des de la posada en funcionament del portal, cosa que podria indicar la rellevància de les cites de visitants ja que habitualment és l’abril quan més observacions es registren a nivell d’Europa.

Algunes de les aplicacions més rellevants en les que s’està treballant a nivell europeu és el projecte Euro Bird Portal, que importa les observacions fetes col·lectivament al llarg dels anys i les compara amb dades de temperatura, o altres variables al llarg de l’any i permet per exemple, veure la migració de les espècies a través del continent.

enviat per Roger Caritg
pàgina :
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 158
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2017